maandag 6 juni 2011

Sublieme appel crostata

Deze kersen appel crostata is echt, maar dan ook echt een aanrader. Ik dacht, ik maak dat receptje van den Bill (Granger), met kersen en zo... maar mijn kersen waren al té ver heen. Dus dan maar beginnen improviseren en 't is een appel crostata geworden. Maar man, man, lekker jong!


apple crostata with quince jam


Wat heb je ervoor nodig?

180 g boter + 2 el gesmolten boter
250 g bloem (niet zelfrijzend) + extra om te bestuiven
2 el fijne kristalsuiker + 1 voor de korst
4-5 el ijswater
4 appelen (2 granny, 2 braeburn)
2 el vanillesuiker (of 2 zakjes)
1 mespuntje kaneel
1 el kweeperengelei (of abrikozenconfituur)
Geraspte schil van een 1/2 sinaasappel


Snij de 180 g boter in blokjes en doe in de keukenmachine samen met de bloem, 2 el kristalsuiker. Pulseer tot je een soort van broodkruim bekomt (je kan dit ook met je handen doen). Voeg het ijswater eraan toe (da's gewoon water met wat blokjes ijs aan toegevoegd) en meng tot er een bal gevormd wordt. Doe in een plastiekfolie of in een zakje en laat 30 minuutjes rusten in de koelkast.

Schil de appelen en ontdoe ze van het klokhuis, snij in schijfjes van ongeveer 4 mm. Overgiet met de 2 el gesmolten boter, de vanillesuiker, de schil van de 1/2 sinaasappel en de kaneel. Zorg dat alle smaken mooi gemengd worden.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot je een ronde lap van ongeveer 35 cm bekomt. Leg in een beboterde bakvorm (met lage rand - kan ook op een bakplaat) en laat het overtollig deeg over de randen hangen. Doe de appelvulling in het midden van het deeg en vouw het overtollige deeg over de appelen, maar laat het midden zeker vrij zodat de appelen zichtbaar blijven. Bestrijk de appelen met een eetlepel kweeperengelei. Bestrijk de bovenkant van het deeg met wat koud water en besprenkel met de resterende eetlepel kristalsuiker.

Zet de crostata gedurende +/- 45 minuutjes in een voorverwarmde oven op 180° tot de korst mooi goudgeel gekleurd is.

Volgens mijn schoonmoeder is het mijn beste taart ooit, en dat kan tellen. ;-) Vooral de kweeperengelei is een echte bonus. Het maakt de taart fris en lichtzurig en zeker niet te zoet, want dat past niet in dit warme weer.


Enjoy!

13 opmerkingen:

  1. een eerder technisch vraagje:
    als ik in een recept dat er geraspte schil van een citroen of appelsien gebruikt wordt dan gebeuren er twee dingen: ik vermijd het recept of ik probeer het op te lossen met het sap van de citroen of citroenenconfituur ofzo.
    Dus: hoe doe je dat, die geraspte schillen van vruchten die meestal bespoten zijn? Was/schrob je ze (want dat bijna kaarsvet achtige laagje gaat er niet gemakkelijk af) of is het richting biowinkel op zoek naar onbespoten vruchten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik altijd bio citroenen en appelsienen. En ik schrob ze altijd met zo'n afwasschuursponsje onder stromend water.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. waar moet de vanillesuiker er precies in? bij het deeg of misschien bij de appelvulling?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oeps! Ga het effe aanpassen. Het moet bij de gesmolten boter, kaneel en appelsienschil

    BeantwoordenVerwijderen
  5. oef! goed gegokt dan :)
    er zit misschien toch een kleine kok in mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Amai, deze taart ziet er overheerlijk uit. Ik was op zoek naar een taart voor mijn bezoek morgen en het wordt beslist deze. Voor hoeveel personen is deze taart? Welke taartvorm, van welke grootte, gebruik ik het best?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk zo'n zes personen. 24-26 cm doorsnede... maar eigenlijk heb je geen vorm nodig en kan het ook gewoon op de bakplaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ah super. Merci voor het snelle antwoord. Ik zal van alles wat meer nemen, heb een taart nodig voor 8 personen.
    Wat denk je, net uit de oven met een bolletje vanille-ijs :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Van Dyck Monique6 augustus 2012 om 15:56

    Heb deze crostata gemaakt dit weekend: SUPERLEKKER!!!! Bedankt Ann!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van Dyck Monique6 augustus 2012 om 16:08

      Ben nu 'fan' geworden via Facebook, weet anders niet hoe dat werkt hier...

      Verwijderen
    2. Is ook niet belangrijk. Via facebook is prima. :)

      Verwijderen