woensdag 7 november 2012

Duik in dit heerlijk vispannetje.

Ik heb de laatste tijd nogal weinig tijd sedert ik aan het boek bezig ben en ik ’s avonds les geef. Twee toffe bezigheden maar ’t brengt wel wat organisatorische moeilijkheden met zich mee. Nu ja, heel erg vind ik dat niet, het zijn nogal spannende tijden. Maar wat ik wel jammer vind, is dat ik steeds minder tijd vind om nieuwe recepten uit te proberen én te fotograferen. Ik had wel al lang een vispannetje op mijn verlanglijstje staan want da’s wel handig als je thuis op verschillende tijdstippen moet eten... om dan in midden van de de les een sms'je te krijgen met de melding dat het gesmaakt heeft. :)

Kom, trekt uw botten aan, ga wat viskes vangen en we beginnen eraan!


visschotel


Wat heb je nodig voor 4?

1,2 kg aardappelpuree
800 g gemengde visfilets (zalm, schelvis, koolvis...)
100-150 g grijze garnalen
4 hardgekookte eieren
1 liter melk
20 cl droge witte wijn
1 ajuin
4 teentjes look
2 laurierblaadjes
1 1/2 tl gedroogde tijm
50 g boter
50 g vloeiende bloem
1 kl mosterd
2 el fijngehakte peterselie
muskaatnoot
peper en zout


Doe 75 cl van de melk in een kookpot samen met de wijn. Snij de ajuin in vier en pel de teentjes look en doe bij de melk. Ook de laurier en de tijm mag erbij. Kruid met peper en zout (zoveel als bij aardappelen). Breng de melk tot aan het kookpunt, maar laat niet koken (anders schift de melk teveel - maar schiften doet het sowieso).

Snij de vis in blokjes van 3 cm. Laat 2 minuutjes pocheren in de melk en haal terug uit de melk. Giet de melk door een zeef en vang op. Doe de vis in een vuurvaste ovenschotel.

Laat de boter smelten in de pan tot ze begint te schuimen. Doe er de bloem bij en roer goed met een klopper tot je een roux hebt. Giet er de rest van de koude melk bij. Roer flink zodat er geen klontertjes kunnen ontstaan. Doe er een soeplepel van de "pocheer" melk bij, roer goed en doe er opnieuw een lepel bij. Doe dit tot je saus de gewenste dikte heeft en laat wat koken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Kruid met peper, zout en muskaatnoot en de mosterd.

Giet de saus over de vis, verdeel er de garnalen over en besprenkel met de peterselie. Snij de eieren in twee en verspreid over de schotel. Dek af met de aardappelpuree.

Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 185° gedurende 30 minuutjes tot je een mooie goudgele korst hebt. Haal uit de oven en serveer...


Smakelijk!



Ann

PS: je mag er ook wat gerookte vis aan toevoegen (niet meer dan 100 gram, anders wordt het te zout).








15 opmerkingen:

  1. worden de garnaaltjes dan geen rubber? Ziet er wel heel lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Perfecte timing dit bericht ... K zit op de parking van de supermarkt mijn boodschappenlijstje aan te passen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Och geweldig lekker lijkt me dit. Ga dat morgen klaarmaken, maar alleen de viskes niet zelf vangen als je het niet erg vindt, groet @

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vispannetje, een klassieker die hier ook regelmatig eens op tafel verschijnt ... misschien de volgende keer eens jouw variant ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Holy shit, dat ziet er geweldig uit!
    Ik moet mijn vader nog eens trakteren voor zijn 60e verjaardag... Het zal met dit worden denk ik, 't is nogal ne visfan!

    Merci, want ik had weer eens geen inspiratie ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. gemaakt gisteren en het was echt smullen!. de melk was wel zeer vreemd geschift en zag er niet meer uit als melk, maar desondanks heerlijk. een aanrader!

    lag het eraan dat ik dit met volle melk deed??
    bea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volle melk is iets vettiger en schift dus meer. Maar schiften doet het sowieso, daarom heb ik in het recept gezet dat je bij de roux eerst gewone melk moet doen en daarna het pocheermelk. Zo zie je het niet aan de saus.

      Geen paniek dus. :)

      Verwijderen
  7. 't was makkelijk, lekker, snel klaar, en kei goed gelukt!! merciekes voor dit superrecept!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het was bij ons ook superlekker ! Ik heb er wel scampis bij gedaan ipv garnalen.
    Groetjes,Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  9. kan dit ook zonder de witte wijn?
    groetjes Hanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk, 20 cl groenten of visbouillon in de plaats en 't is opgelost.

      Verwijderen