maandag 12 november 2012

Twee tips om een deftige foodfoto te maken...

Het wordt vaak gezegd dat foodfotografie een van de moeilijkste takken is van de fotografie. Ik weet niet of dat waar is, maar simpel is het zeker niet. Dat weet iedereen die al eens geprobeerd heeft om een "smakelijke" foto te maken.

Ik geef je vandaag twee tips mee die je zeker al op goeie weg zullen zetten.


tutorial

Wanneer je een foodfoto maakt moet je ervoor zorgen dat het licht van links, rechts of van achter het te fotograferen onderwerp komt. Het mag nooit van voor komen (da's waar de fotograaf staat). Komt jouw lichtinval van links (zoals op de foto) dan zet je rechts een wit karton of spiegeltje om het licht ook op de rechterkant van het onderwerp terug te kaatsen. Waarom? Omdat je op deze manier geen harde schaduwen krijgt.


taarttutorial

Ten tweede moet je er altijd voor zorgen dat er wat glans op jouw eten zit. Ik noem dat de "bling bling"-factor. Wanneer het een beetje glanst krijgt het onderwerp meer textuur en ziet het er mooi en interessant uit.

Kijk hieronder zie je 2 foto's uit mijn beginperiode. Links is zonder "bling", rechts wel.

metbling


Simpel. Maar je moet het wel weten natuurlijk.



Tot morgen!


Ann


19 opmerkingen:

  1. Thanks! ga ik zeker bestuderen! ik ben er ook bijlange nog niet zo goed in als ik zou willen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel welkom, die tips. Dankjewel! Nu nog veel oefenen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke tip. Dankjewel Ann. En dat plooitafeltje in de hoek heb ik hier ook staan. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tof! Dat is voor wanneer ik een fatsoenlijk(er) fototoestel heb... Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je, dat zijn goede tips om in het achterhoofd te houden, ook voor andere onderwerpen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. aaaahhh!
    ik vind die blingbling altijd storend, maar als ik dat zo bij jou zie is dat dus niet waar !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank voor de tips! Ik geef ze door aan mijn zoon Manu (was ziek en heb hem daardoor niet ingeschreven in de workshop foodfotografie...). Hopelijk komen er nog gelegenheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goede tips voor beginners(zoals ik)en, kort maar krachtig uitgelegd zo dat het makkelijk te begrijpen is.

    Groetjes Sam

    BeantwoordenVerwijderen
  9. fantastische tip! als je het uitgelegd krijgt lijkt het inderdaad poepsimpel..... Maar toch, je moet er wel degelijk ook tijd in steken hé. Mooie foto's maak je duidelijk niet 'per toeval'.
    groetjes, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  10. als ik me ooit aan voedselfotografie waag, dan mail ik jou. echt waar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. En die glans en bling-bling, die komt van het kwijl, veronderstel ik?
    O man, die taartjes, ik zou er momenteel een moord voor begaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Super tips bedankt, vol verwachting aan het uitkijkend naar de volgende tips ;)

    BeantwoordenVerwijderen