maandag 7 januari 2013

Zalig lekkere terriyakiballetjes met rijst

Ik wou al langer iets doen met kippengehakt en dit was er echt wel het ideale recept voor. De balletjes kun je ook makkelijk serveren als aperitiefhapjes en ze zijn zowel warm als koud heel erg lekker. En niet al te dikmakend, wat wel eens een verademing kan zijn na die feesten. Kom, we gaan eraan beginnen.


terriyakiballetjes



Wat heb je nodig voor 4?

650 g kippengehakt
2 pijpajuintjes
1 limoen (rasp + sap)
3 el fijngehakte koriander
1 bussel paksoi
200 g basmatirijst
100 ml mirin
3 el sojasaus
3 el rietsuiker

Verwarm de oven voor op 200°.

Hak de pijpajuin fijn en meng samen met de zeste en koriander onder het gehakt. Rol balletjes van het gehakt (iets kleiner dan een pingpongballetje). Doe ze in een vuurvaste ovenschaal en zet ze 12 minuutjes in de oven of tot ze gaar zijn.

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.

Snij het groen en het bovenste gedeelte van de nerven van de paksoi in repen van 2-3 cm. Was de paksoi en doe ze 4 minuutjes in kokend water. Giet af.

Zet een steelpannetje op het vuur en doe er de mirin, sojasaus en rietsuiker in. Laat even opkoken en laat vervolgens sudderen tot je een sausje hebt. Let op, niet te lang of je hebt karamel.

Haal de balletjes uit de oven en doe ze bij de saus. Haal het pannetje van het vuur en zorg dat de balletjes volledig met de saus bedekt zijn.

Verdeel de rijst en de paksoi over de borden, leg er de balletjes op en besprenkel met citroensap.


Smakelijk!


7 opmerkingen:

  1. Mmm, dat ziet er héérlijk uit!
    Maar hoeveel gehakt heb je nodig? En welk gehakt? Ik zie geen gehakt in de ingrediëntenlijst. Of ben ik verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed gezien Tine, ik heb het aangepast.

      Verwijderen
    2. Mmm, met kippengehakt! :)

      Verwijderen
  2. Ze zijn "niet al te dikmakend" schrijf je. Maar van jouw foto alleen al ben ik toch wel wat bijgekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er goed uit! Wordt zeker getest maar vanavond niet: worstenbrood en appelbollen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. amaai,dat heeft echt gesmaakt! Leuke manier om gehaktballetjes te maken zo in de oven

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit heb ik al klaargemaakt. Superlekker.

    BeantwoordenVerwijderen