Wat een zalige dag vandaag. Om eerlijk te zijn, ik leef meestal als een kluizenaar. Ik zie - vooral als ik als copywriter werk - weinig volk (ook tijdens het weekend) en soms kan ik dan echt wel eens behoefte hebben om onder de mensen te komen. Zo ook vandaag. Heb een flink dagje in Leuven gespendeerd en dat heeft deugd gedaan. Het was druk, maar niet té druk. Ik kon het ook niet laten om elke boekhandel binnen te stappen om te zien of ze mijn boek hadden. hehe. 't Is toch iets bijzonders zenne. Ik heb daar maandenlang in mijn eentje aan gewerkt. Zonder feedback of hulp van iemand. En dan plots zie je dat daar liggen, als iets onwezenlijks. Raar.
Fin, om het maar niet over slaatjes te hebben. Deze heerlijke balletjes zijn absoluut een aanrader. Smeuïg vanbinnen, krokant vanbuiten. Er kruipt wat werk in maar 't is overheerlijk. Het is ook nu weer een creatie voor VTM Koken. Kom, we beginnen eraan!
Wat heb je nodig?
200 g rijst (klevende)
1 teen look
1/2 rode paprika
2 lente-uitjes
1/2 courgette
75 g doperwtjes
3 el fijngehakte peterselie + evt wat andere verse kruiden zoals basilicum en oregano
200 g mozzarella
peper en zout
olijfolie
2 eitjes
50 g panko
Frituurolie
Kook de rijst gaar en laat volledig afkoelen.
Pel en hak de look fijn. Snij de paprika en courgette in fijne blokjes. Bak ze 3 minuutjes aan in wat olijfolie samen met de look, kruid met peper en zout. Laat afkoelen.
Meng de groentjes onder de rijst samen met de peterselie.
Snij de mozzarella in blokjes en roer onder de rest. Kruid alles goed met peper en zout.
Vorm balletjes van de mengeling en leg op een bord. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Klop de eitjes los en doe in een kommetje. Doe de panko in een andere kom. Rol de balletjes eerst in het eimengsel en daarna in de panko.
Bak de balletjes 4 minuutjes in frituurolie.
Saus
1 ui
2 teentjes look
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 flinke el oregano
peper en zout
olijfolie
Hak de ui en look fijn en fruit glazig in 2 el olijfolie. Doe er de tomatenblokjes bij en kruid met zout, peper en oregano. Laat 10 minuutjes sudderen. Doe de saus in een blender en mix. Doe terug in het pannetje en laat nog wat verder pruttelen tot alle smaken mooi vermengd zijn. Serveer met de balletjes.
Is ook perfect als topping voor zelfgemaakte pizza's of gewoon als snelle pastasaus.
Smakelijk!
Ann
PS: Dat plezant talloorken is van Serax.
Man man man, dat ziet er weer goed uit!
BeantwoordenVerwijderenJe mag terecht fier zijn op jezelf. Het is gewoon het einde jouw eigen boek in alle winkels te zien liggen. Hier (noorden van Limburg) zijn ze al bijna uitverkocht, ik nam vandaag het voorlaatste exemplaar mee. Van de week kocht ik er al eerder een, als cadeau, in een andere Standaardboekhandel en moest ook al goed zoeken. Nog niet aan een nieuwe druk toe ?
BeantwoordenVerwijderenDit recept ziet er overheerlijk uit.
Lieve groetjes,
CreativEls
Nieuwe druk? Neen jong! :D Bedankt om al twee exemplaren te kopen!
VerwijderenProbeer ik ook eens uit, maar wel zonder paprika's dan ;-)
BeantwoordenVerwijderenWe aten vandaag wokgroenten met rijst, hadden veel rijst over en ik zei:"de italianen maken daar balletjes mee, ik zoek morgen het recept." En wa kom ik hier toevallig tegen...
BeantwoordenVerwijderenZiet er weer lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenIs basmati kleefrijst of neem ik toch beter een andere soort?
BeantwoordenVerwijderenIk heb basmati genomen. :)
Verwijderen