Ik had dit recept een tijdje geleden op tv gezien. Ik kon mij de presentator nog levendig voorstellen: een donkerharige Fransman in Engeland, zwaar accent, zoals er verschillende zijn. Maar ik kon begot niet op zijn naam komen. Wist ook niet meer waar ik het gezien had en of het al dan niet ondertiteld was.
't Was pas toen ik mijn witte was instak dat ik het licht zag: Raymond Blanc! Eureka! Dit is dus zijn recept, allez, dat van zijn "maman" naar 't schijnt. Het een is een mousse voor de echte donkere chocolade liefhebber. Als iemand het aandurft om het met - godbetert - melkchocolade te maken, dan kom ik die persoonlijk uitroken.
Wat denk je? Gaan we eraan beginnen? Maar pas op hé! Géén melkchocolade! Ah ja, en met de eierdooiers kun je dit maken.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
170 g gitzwarte chocolade (60% cacao of meer!)
40 g suiker
7 eiwitten
1/2 tl citroensap
snufje zout
Smelt de chocolade au-bain-marie of in de microgolf.
Klop het eiwit stijf met het citroensap en het snufje zout en doe er op het einde de suiker bij.
Vouw 1/3de van het eiwit onder de chocolade en meng heel snel en stevig tot je een papje krijgt. Als je het te traag doet dan stijft de chocolade terug op en krijg je brokjes. Vouw er nu voorzichtig de rest van het eiwit onder en zorg dat het luchtig blijft.
Verdeel over de kommetjes en laat minstens 2 uur opstijven.
Meer is er dus niet aan. Maar lekker én heerlijk licht jong! Niet te doen.
Smakelijk!
Ann
De mensen die een boek besteld hadden, die worden morgen verstuurd! (als ik de juiste enveloppes heb).
Lijkt een beetje op het recept uit de boek van KVLV.
BeantwoordenVerwijderendit is een mousse voor de echt donkere chocoladeliefhebber ... het eerste wat ik dacht, ... och, 'k zal wel melkchocolade gebruiken in de plaats ... :-) Niet dus :-)
BeantwoordenVerwijderenIk ben sinds kort vies van melk en witte chocolade, dus dit komt als geroepen, merci!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me lekker!
BeantwoordenVerwijderenZou het ook werken met suikervervanger Tagatesse of Stevia ? Moet ik misschien eens uitproberen.
BeantwoordenVerwijderenik heb een bloedhekel aan dat soort producten, dus ik zou het niet weten. Vind dat maar rommel. :)
VerwijderenRommel ja maar als je geen suiker mag is het helaas een noodzakelijk kwaad. :-(
VerwijderenRijststroop is toch wel betrouwbaarder vind ik. :)
VerwijderenWij doen het hier zonder suiker maar met pure chocola 50%. Is iets zoeter en je mist de suiker dan niet.
VerwijderenHopelijk verwar je Tagatesse en Stevia niet met de kunstmatige zoetstoffen zoals Sorbitol en Aspartaam (dat is zeker rommel). In sommige kook- en of bak processen is suiker noodzakelijk voor de chemische reactie (vb karameliseren, enz) maar als er gelet moet worden op suikerinname vind ik de bovengenoemde (Tagatesse/Stevia) toch goede vervangers.
VerwijderenZo doet mijn moeder dat ook al 50 jaar. 't Zal wel zijn dat dat lekker is.
BeantwoordenVerwijderenHm, zou ik nog zwarte chocolade in huis hebben?
Ik heb altijd geleerd (van moeder & grootmoeder) dat je chocomousse alléén maar maakt met zwarte chocolade, het verwondert mij dan ook altijd een beetje wanneer mensen melkchocolade gebruiken :-)
BeantwoordenVerwijderenMijn grootmoeder brieste altijd als er iemand melkchocolade gebruikte. Dat was heiligschennis. :)
Verwijderen