maandag 1 juli 2013

't Is bijna vakantie focaccia!

Eindelijk zeg, ik heb weer eens wat tijd om te bloggen. Het is de laatste week extreem druk geweest, veel rondgerij, veel gekook, veel vuurke stook, veel foto's genomen, ... fin, ik mag niet klagen. Mijn blog is natuurlijk wel een beetje verwaarloosd daardoor, maar kom. Om het goed te maken heb ik voor jullie een echt superrecept op punt gesteld. Deze focaccia is wel wat arbeidsintensief maar de beloning achteraf is des te groter. Kom, we beginnen eraan!


focaccia

Dit recept (en nog een heleboel andere) verschijnt binnenkort op VTMKoken.


Wat heb je nodig? 


400 g bloem voor wit brood (+ extra voor het werkblad)
100 g fijne semola
2 zakjes droge gist
1 ½ tl zout
½ tl suiker
350 ml lauw water

8 groene olijven
enkele takjes rozemarijn (vers!)
8 gedroogde (of verse kers)tomaten (gehalveerd)
fleur de sel

Meng in een kom de bloem, semolina en het zout. Maak een kuiltje in het midden.

Doe de zakjes gist in het water samen met de suiker en klop goed met een vork zodat alles goed is opgenomen. Laat 5 minuten rusten.

Giet een deel van de natte ingrediënten bij de droge en begin rustig aan te kneden. Voeg geleidelijk het vocht toe en blijf kneden tot je een homogeen, zeer veerkrachtig deeg hebt. Reken 5 minuten met een keukenrobot, 10 met de hand. Het deeg moet redelijk vochtig blijven (natter dan bij brood).

Doe het deeg in een met olijfolie ingewreven kom en dek af met plastiekfolie. Laat een dik uur rijzen.

Olie een bakplaat in en bestuif met wat semolina. Verwarm de oven voor op 220°.

Klop het deeg terug plat en leg in de bakplaat. Verdeel er de rozemarijntakjes, olijven en tomaten over en druk alles (zeker de tomaatjes)  goed in met je vingers. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en bestrooi met een snufje fleur de sel of maldonzout.

Laat opnieuw 30 minuten rijzen en bak vervolgens 20 minuten in de oven.

Lekker lauwwarm!

Smakelijk!

Morgen krijgen jullie nog een recept voor een superheerlijk taartje en daarna ben ik met vakantie in Abruzzo! Ik hoop van daaruit ook te kunnen bloggen, maar ik zit in een piepklein dorpje dus ik weet niet of dat gaat lukken. Keep you posted!


6 opmerkingen:

  1. *zoekt op wat semolina is/*

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is aangepast! Semola is veel grover van structuur dan gewone bloem. Maar je moet wel de fijnste variant nemen voor dit recept.

      Verwijderen
    2. In dit geval is het dus een tarwegriesmeel. Je hebt er ook van maïs.

      Verwijderen
  2. Dankjewel voor het recept. Dat wordt smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ow ow ow, dat ziet er zo overheerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen