zaterdag 3 maart 2012

Eentje uit de oude koekendoos: Chemins de fer.

Om eerlijk te zijn was ik niet van plan om deze koekjes te posten. Niet om dat ze niet lekker zouden zijn of zo, integendeel. Maar omdat ik Stefan Elias' boek al zowat geplunderd heb. En dat kan nu ook niet de bedoeling zijn. Het is natuurlijk wel de ideale manier om nog eens te benadrukken dat het echt wel de moeite waard is.

Deze koekjes zaten ook bij het pakket dat ik begin februari aan mijn familie gegeven heb. Dit zijn dus Fichiers of Chemins de fer, ook een klassieker bij het ter ziele gegane Bloch. Ik heb hier en daar het recept een beetje veranderd om de bereidingstijd zo kort mogelijk te houden. Als je het wil doen zoals de meester zelf, koop het boek. ;-)


fichiers


Wat heb je nodig voor 20 koekjes?

90 g ongezouten boter op kamertemperatuur (zacht maar niet gesmolten)
50 g bloemsuiker
1 eierdooier
125 g bloem (gezeefd)
1 g zout (klein mespuntje dus)
1/4 vanillestokje (enkel het merg)
25 g abrikozenconfituur

100 g bloemsuiker

Klop met een elektrische klopper de boter, de poedersuiker, het zout en het merg van de vanillestok romig. Roer er de eierdooier door en meng er de gezifte bloem door, maar kneed niet.

Verdeel het deeg in drie hoopjes en rol ze uit tot een worst van ongeveer 30 cm lang en 2 cm doorsnede. Leg op een, met bakpapier beklede bakplaat, en druk de rollen plat tot 2-3 cm dik. Je hebt nu 3 repen deeg.

Trek met een vork voorzichtig lijnen in de lengte van de repen.

Bak 12 à 14 minuutjes in een oven van 180° tot ze goudbruin zien. Haal uit de oven en snij de repen in koekjes van ongeveer 3-5 cm. Laat afkoelen.

Zet een steelpannetje op het vuur, doe hierin de confituur met 1 el water. Roer goed en als de confituur wat lopender is, mag je ze van het vuur halen. Neem een borsteltje en bestrijk hiermee de koekjes aan de bovenkant.

Doe de bloemsuiker in een kommetje en roer hierin 2 el water. Als het glazuur nog niet lopend genoeg is, doe er nog een eetlepel water bij. Je moet gewoon zien dat hij niet te lopend is. Als hij te lopend is, dan moet je er gewoon wat bloemsuiker bijdoen. Bestrijk de koekjes met het glazuur.

Laat het glazuur 2 uurtjes uitharden en nu mag je aanvallen (als ze nog niet op zijn).


Smakelijk!

1 opmerking:

  1. Net gemaakt samen met dochter en ze smaken heerlijk.
    carla

    BeantwoordenVerwijderen