zaterdag 17 maart 2012

Lemon posset volgens Jamie Oliver.

Gisteren niet veel tijd én goesting gehad om te koken. 't Was zo lekker warm buiten en ja,... laat ons zeggen dat mijn prioriteiten niet in de keuken lagen maar eerder op het terras.

Vandaag dan maar iets klaargemaakt. Lemon posset. En 't mag worden gezegd, 't is weer een geslaagd recept van den Jamie. Alhoewel de beschrijvingen dit keer nogal te wensen overlieten, zeker qua timing en dergelijke.


lemon posset


Wat heb je nodig voor 6 kleine porties?

5 digestiefkoekjes (type McVitie's)
30 g boter (ongezouten)
50 g amandelschaafsels
5-8 bio citroenen
100 g suiker
1 vanillestok
600 ml room (volle minstens 40%)


Doe de amandelen in een droog pannetje en zet op het vuur. Als de amandelen beginnen te kleuren, haal van het vuur en giet in een potje of vijzel. Doe hierbij de koeken en klop tot alles verkruimeld is. Smelt de boter maar laat niet bruinen. Giet bij de koekjesmengeling, roer goed en verdeel de mengeling over 6 kleine glaasjes. Druk aan met je vingers of met een lepel. Zet de glaasjes 15 minuutjes in de koelkast zodat de koekjesbodem kan uitharden.

Was de citroenen. Neem 3 citroenen en snij met een dunschiller het hele gedeelte van de schil. Zorg dat er niet teveel wit aanhangt, wat dat maakt het bitter. Hou de gele zeste opzij. Pers de citroenen tot je 200 ml hebt. Zeef het sap en doe het in een steelpan. Doe er de suiker bij en de gele zeste van de 3 citroenen. Neem het vanillestokje, snij het in de lengte middendoor en haal er met een mes het merg uit. Doe dit merg samen met het stokje bij het sap.

Breng het sap aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes koken (op middelhoog vuur) tot je een geurige siroop bekomt.

Meet 600 ml room af in een maatbeker en giet hierbij de siroop. Roer en giet de room in de steelpan en breng al roerend aan de kook. Laat 15 minuutjes zachtjes al continu roerend (met een houten lepel) inkoken tot je een soort van vla bekomt.

Giet de vla door een zeef (of vis er de zestes en het vanillestokje eruit). Haal de glaasjes uit de koelkast en verdeel hierover de posset. Zet terug in de koelkast en laat 2 uurtjes opstijven.

Het resultaat: heerlijk zurige vla met een krokante bodem. En doordat het maar kleine porties zijn, valt het wel mee met die room. Hou je niet van citroen? Het gaat ook met sinaasappel of grapefruit/pompelmoes.

Toen ik mijn foto buiten aan het maken was van de lemon posset, hoorde ik plots een geritsel. En wat zag ik door mijn lens op het braakliggend land? Een fazant!


pheasant


Prachtig beest.

2 opmerkingen: