donderdag 13 december 2012

Feestmaand: donald duck à l'orange.

Heb dat nu voor! Ik vergeet begot deze blogpost online te zetten terwijl hij al van gistermiddag af was. Tsssssss... het is duidelijk de week van de dementie. Het was dan ook heel laat gisteren. Heb voor het eerst sinds jaren nog eens het jeneverkot (Hooverplein) op de kerstmarkt in Leuven onveilig gemaakt. Neen, heb niet gedronken maar geserveerd. Morgenavond en in het weekend sta ik er normaal gezien ook.

Soit, vandaag heb ik voor jullie Eend à l'Orange in de aanbieding. Een heerlijk gerecht én ook nog eens eenvoudig om te maken. Als je een biefstuk kunt bakken, dan kan je dit ook. En het ziet er behoorlijk spectaculair uit, vind ik. Wat denk je, gaan we eraan beginnen?


duck


Wat heb je nodig voor 4?


2-4 eendeborstfilets met vel (afhankelijk van de grootte)
1 klontje boter
2 sinaasappelen
15 cl gevogeltefond
5 cl grand marnier (of naar smaak)
maïzena
peper en zout


Snij het vel van de eendeborsten in ruitjesvorm met een scherp mes, maar zorg dat je niet in het vlees zelf snijdt. Kruid het vlees met peper en zout. Smelt een klein klontje boter in de pan en leg er de eendeborstfilets in met het vel naar beneden. Laat 8 minuutjes bakken en draai dan om en laat nog 2-3 minuutjes verder bakken. Het vlees moet mooi rosé zijn.

Rasp ondertussen de zeste van 2 bio sinaasapelen en snij daarna met een mes de schil van de sinaasappelen. Snij de partjes van tussen de vliesjes en vang het sap op.


Haal het vlees uit de pan en laat rusten onder wat zilverpapier. Blus ondertussen de pan met de grand marnier, de fond en het sinaasappelsap. Laat wat inkoken en doe er ook de zeste bij. Kruid met peper en zout en bind de saus, indien nodig, met wat maïzena. Roer er op het laatste de sinaasappelpartjes onder.

Serveer de eend met de saus.

Smakelijk!Ann

1 opmerking: