donderdag 20 december 2012

Feestmaand: vol-au-vent van fazant.

Och jong, ik maak dit al jaren rond deze tijd tot groot jolijt van mijn schoonmoeder. Ik krijg elk jaar wel eens een fazant en ook nu was dit het geval. Mijn slager uit Hélécine is mijn leverancier dit keer. Het voordeel van fazant is dat het iets voller van smaak is én nog magerder. Ik maak er graag vol-au-vent van die ik dan als aperitiefhapje of hoofdgerecht serveer. Gebruik mini vidé's voor het aperitief, de grote zouden wat onhandig zijn. Kom jong, verwittig mijn schoonmoeder maar, we gaan eraan beginnen.


volauventhoog


Wat heb je nodig?

1 fazant
1 grote ui
2 grote wortelen
3 selderstengels
1 wit van prei
2-3 laurierblaadjes
1 tl tijm
4 peterseliestengels (het groen hou je voor later)
4 kruidnagels
2 tl zwarte peperkorrels
zout

250 g gemengd gehakt (gekruid)

50 g boter
50 g bloem
1 glas witte wijn
2 tl tijm
peper, zout, muskaatnoot
1 citroen (sap)
1 1/2 dl room


1 bakje champignons
boterWas de fazant en dep hem droog met keukenpapier. Doe 2 liter water in een kookpot. Pel de ui en steek er de kruidnagels in. Snij de wortels, selder én prei in 3 stukken. Doe in het water, samen met de laurier, tijm, peterseliestengels, peperkorrels en flink wat zout. Breng aan de kook. Doe er de fazant in en laat 30-45 minuutjes zachtjes koken tot het beest gaar is (het vlees komt dan makkelijk los aan de dijen).

Haal het vlees uit het water en laat uitlekken en afkoelen.

Rol balletjes (knikkergrootte) van het gehakt en doe in de nog steeds kokende bouillon. Wanneer de balletjes komen bovendrijven, zijn ze gaar. Schep ze eruit en zet opzij.


Schep de groenten uit de bouillon en laat de bouillon afkoelen. Schep met een lepel het vet van het kookvocht.

Snij de champignons in plakjes. Doe een klontje boter in een antikleefpan en bak op hoog vuur de champignons gaar. Kruid met peper en zout. Zet opzij.

Smelt de 50 g boter in een grote kookpot en doe er de bloem bij. Roer goed en blijf roeren tot de roux naar koekjesdeeg begint te ruiken (enkele minuutjes). Doe er 3 dl van de bouillon bij en roer goed. Nu mag er ook de wijn bij. Breng al roerend aan de kook en doe er ook het citroensap en de tijm bij. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Doe er de champignons bij en de balletjes.

Haal het vlees van de fazant en trek in stukken, en doe bij de rest.

Giet nu de room bij de vol-au-vent. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout en tijm.

Zo, dat is dan ook weer gelukt!


Smakelijk!Ann

P.s.: dit recept werkt natuurlijk ook met gewone kip of parelhoen.

3 opmerkingen: