maandag 24 december 2012

Kerstpost: witte chocolade cake voor zondaars

Dit is echt een zonde. Een zoete zonde, maar wel heel erg lekker. Al ben ik zelf niet zo'n zoetebek. Maar oh oh oh. Hiervoor gaan nog misdaden gebeuren, vrees ik. Lang geleden dat ik nog zo'n smeuïge cake gegeten heb. Zalig. De witte ganache is er eigenlijk niet bij nodig. Maar ik had het erop gedaan omdat het zo in het recept stond.

Het recept zelf heb ik gevonden op de site van Nigella maar hij is niet van haar zelf. Kom jong, we beginnen eraan!


witte chocoladecakeWat heb je nodig?

250 g boter (in stukjes gesneden)
150 g witte chocolade (in stukjes - of pastilles)
440 g suiker
25 cl melk
225 g gewone bloem
75 g zelfrijzende bloem
1 el vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
2 eieren lichtjes geklopt


Voor de ganache (hoeft niet)
125 ml room
300 g witte chocolade (in stukjes)


Doe de boter, chocolade, suiker en melk in een steelpan en warm zachtjes op (zeker niet laten koken!!!) tot alles gesmolten is. Roer regelmatig met een houten lepel. Haal van het vuur, giet in een kom en laat 10 minuutjes afkoelen.

Zeef er de bloem (beide) over en roer onder het beslag. Zorg dat alle brokjes verdwenen zijn. Doe er de vanille bij en de eitjes en meng goed. Niet hard kloppen, anders is de luchtigheid verdwenen.

Vet een cakevorm in (ik heb een tulband genomen, een springvorm gaat ook: 23cm) en bestof met bloem. Giet het beslag in de vorm.

Zet 1u10 minuten in een voorverwarmde oven op 170°. Check met een priem of de cake gaar is, het is goed mogelijk dat hij nog wat langer moet, is afhankelijk van de oven.

Laat volledig afkoelen.

Voor de ganache: warm de room op, doe er de chocolade bij, haal van het vuur en laat de chocolade volledig smelten. Laat de ganache afkoelen tot hij de gewenste dikte heeft. De mijne was iets te dun, maar dat was voor de foto. Ahum.


Smakelijk! En een prettige kerst!


Ann


7 opmerkingen:

 1. Jij ook fijne kerstdagen en ik kijk uit naar je kookboek in het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik voel me al ongemakkelijk gewoon nog maar door naar de foto te kijken! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ok! gisteren wist ik nog nie wa maken en nu heb ik teveel keuze :p
  dessertprobleem wordt in ieder geval opgelost, dat is zeker!
  merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er zoooo lekker uit, dat lukt mij dus nooit. Fijne kerstdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen de citroenroomtaart grandioos mislukte doordat de vulling niet wilde dikken en ondanks dubbele baktijd nog compleet vloeibaar was, was ik even in paniek. Maar toen heb ik in extremis (zo'n half uur voor mijn bezoek af kwam) jouw witte chocoladecake in een gewone springvorm klaargemaakt. Er werd lang en veel gebabbeld zodat de taart netjes zijn tijd kreeg in de oven, en na een beetje afkoelen hebben we hem lauw opgegeten. Alhoewel het een caloriebom is, voelde het niet als zwaar aan bij het eten en was heerlijk. Makkelijk en snel te maken, perfect gelukt, en kreeg de lovende goedkeuring van ons gezelschap. Ferme pluim voor jou dus.
  Nota aan Pé: echt niet twijfelen om eens zelf te maken: het lukt je zeker !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zeer lekker. 2de keer dat ik ze maak, maar deze keer probeer ik het met bruine chocolade ook. Hopelijk zijn ze even lekker

  BeantwoordenVerwijderen