maandag 4 februari 2013

Dubbele punten voor deze semifreddo

Time warp. Toen ik een tiener was, fietste ik vaak naar school, zo'n 16 kilometer verderop (Deinze). Heel erg graag ging ik niet naar die school, die mottige grijsgroene schort die we moesten dragen als 'uniform' was slechts één van de redenen waarom ik het daar niet zo leuk vond. Nu ja, de rit van en naar de school vond ik wel aangenaam. Want ik fietste vaak langs de vaart en daar lag een nougatmakerij, Vital. Toen ik een paar maanden terug een mail ontving van iemand die daar werkte, zag ik mij direct weer op mijn fietsje.

Fin, het woord 'nougat' liet me eigenlijk sedert die mail niet meer los. Ik wou daar allang iets mee doen, en 't is deze overheerlijke semifreddo geworden met frambozen. Dit is echt, echt maar dan ook echt lekker. En helemaal niet moeilijk om te maken. Ik had wel wat teveel framboos gebruikt, dus heb ik ondertussen het recept aangepast. Kom we beginnen eraan!


semifreddo


Wat heb je nodig?

200 g diepvriesframbozen
2 el bloemsuiker
300 g zachte nougat met amandelen
450 ml room
2 el fijngehakte pistachenoten
8 blaadjes munt


Ontdooi de frambozen en doe ze samen met de bloemsuiker in een blender. Mix tot een papje en zeef het papje zodat er geen pitjes meer inzitten. Neem een cakevorm en wrijf deze in met wat olie. Bekleed de vorm met plastiekfolie en giet er de frambozenpuree in. Zet een uurtje in de diepvriezer.

Snij de nougat in stukken en doe samen met 200 ml room in een steelpannetje. Smelt op een zacht vuurtje de nougat in de room terwijl je voortdurend met een houten lepel roert (het mag zeker niet koken). Als de nougat volledig is opgelost, mag je hem van het vuur halen. Je hebt nu een matig dikke saus. Laat ze 5 minuutjes afkoelen, zet de pan eventueel in een bodempje koud water.

Klop de rest van de room op tot stijve pieken. Roer er 1/3 van de nougatsaus onder. Meng voorzichtig, en roer er stapsgewijs de rest van de nougatsaus onder.

Haal de vorm terug uit de diepvriezer en schep er de nougat room over. Zet terug in de diepvriezer en laat een nachtje staan.


semifreddo2



Wanneer je de semifreddo wil serveren haal je hem er best een kwartiertje op voorhand uit de diepvriezer. Versier de semifreddo met de pistachenoten en wat fijngehakte munt.

Smakelijk!


Ann


23 opmerkingen:

  1. Misschien een hele domme vraag hoor, maar waar koop je een stuk nougat? Heb dat nog nooit gekocht en precies nog nooit ergend zien liggen tenzij in de pralinnenwinkel in kleine blokjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's geen domme vraag. :) Meestal liggen die bij de zakken snoep, of gewoon aan de kassa.

      Verwijderen
  2. Gloria Van Heyst4 februari 2013 om 18:19

    Deze ga ik eens aan mijn mama doorgeven. Dat zal ze graag eens proberen... 't Is een nougatfan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. die munt ziet er een beetje basilicumachtig uit, maar zelfs dan zou het mij nog wree smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Awel, ik dacht ook dat ik per abuis basilicum gekocht had. Maar neen, 't was munt. Heb er nog lekkere thee van gemaakt. :)

      Verwijderen
  4. Hmmm, gek op nougat en gek op frambozen. Wil ik eens proberen,zou het met rode vruchten (gemengde) ook passen?
    Krijg er al zin in.
    Groeten, Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er heerlijk uit! En bovendien glutenvrij, dus dat moet ik zeker eens testen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit ziet er super lekker uit! Wij houden eigenlijk heel veel van de pitjes van frambozen...dus misschien laten we die er gewoon in, of zou dat echt niet lekker zijn dan...we testen het eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Maar Ann even nog, wat is bloemsuiker? Is dat hetzelfde als vanillesuiker? @

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neen. Bloemsuiker = poedersuiker. In Vlaanderen is bloemsuiker het meest hangbare woord.

      Verwijderen
  8. Nu ben ik natuurlijk heel curieus naar de plaats waar jij opgroeide... We wonen hier op 'n paar kilometer van de Vital Nougat! Heel plezant om verse nougat in 't fabriek te gaan halen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Uitgeprobeerd, en heerlijk lekker! Echt!
    Alleen waren onze frambozen een beetje ijzig. Misschien is dat met suikerstroop te verhelpen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's de reden waarom ik al veel minder frambozen had gebruikt. Ik weet niet of die suikerstroop zou helpen, anders nog minder framboos?

      Verwijderen
    2. Bedoel je een dunnere laag frambozen, of minder dan 200g frambozen?

      Verwijderen
  10. Hey Ann, voor hoeveel personen is dit recept? Ik ga mij er ook aan wagen, voor morgenavond na den feestbbq ;-). Grtjs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  11. soms mis je een post, soms mis je een post waarvan je denkt ma gow zeg, bv deze... ik heb ook altijd naar deinze naar school geweest, ik moest in de lagere school (de toen nog zusters maricolen) ook zo'n stoeme schort dragen en als de brug er niet stond in nevele dan stond de vital fabriek voor ons deur (alle ja ongeveer he ;-)) zo grappig!!! (van waar ben jij dan eigenlijk feitelijk?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben oorspronkelijk van Aalter maar ben daar al 20 jaar weg.

      Verwijderen
  12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen