donderdag 21 februari 2013

Nomnom pita's met zelfgemaakte notenburgers.

Ik vind dat eigenlijk plezant die 40 dagen zonder vlees. Het doet je nadenken over hoe je bepaalde ingrediënten interessanter kan verwerken. Je verkent je culinaire grenzen als het ware. Je maakt dingen die je misschien anders nooit zou maken want ja 40 dagen is toch redelijk lang en je moet toch iets eten. En voorverpakte groentenburgers da's goed voor één keer maar toch niet voor elke dag.

Eigenlijk ironisch dat die hele paardenvleestoestand net nu valt, wat een timing zeg. Maar om terug te komen op die burgers, ik heb dit keer notenburgers gemaakt. Veel werk is er niet aan, maar wel bijzonder smaakvol. Ik heb ze met pitabroodjes geserveerd, en een yoghurtsausje, maar je kan ze ook gewoon zo op je bord kwakken.

Ik heb dit receptje (en nog andere) uitgewerkt voor VTMKoken.


notenburgerpita


Wat heb je nodig voor 4 grote burgers of 6-8 kleintjes?


150 g walnoten
150 g linzen (gewone groene, gekookt of uit blik)
1/2 chilipeper (fijngehakt)
1 middelgrote ui
2 el tahin(i)
1 klein ei
peper en fleur de sel
arachide-olie om te bakken

Verwarm de oven voor op 180°. Leg de walnoten op een bakplaat en zet ze gedurende 6 minuutjes in de oven. Haal ze er terug uit en laat afkoelen.

Doe de ajuin in een hakmolen en hak ze grof. Doe er nu de linzen en de walnoten bij en hak fijn, maar niet té fijn. Doe er de chili, ei, tahin, peper en zout bij en pulseer nog enkele keren. Vorm er burgers van en leg ze op een bord. Zet een dik uurtje in de koelkast.

Zet een anti-kleefpan op het vuur en doe er enkele eetlepels olie in en laat opwarmen. Bak gedurende 3-4 minuutjes aan elke kant.


Voor de dipsaus:

200 g Griekse yoghurt
1 el fijngehakte koriander
1 el citroensap
peper en fleur de sel

Meng alle ingrediënten van het sausje.



Serveer eventueel met een pitabroodje, wat avocado, sla en tomaatjes.


Smakelijk!


Ann

9 opmerkingen:

  1. Dit zal ook wel eens uitgeprobeerd worden ... in de hoop dat de zonen van deze alternatieve pita's willen proeven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Ann,
    Kunnen de walnoten door iets anders vervangen worden, bijv. een ander soort noten? Ik woon in het buitenland en walnoten zijn hier niet te vinden. En dit ziet er (weer) heel lekker uit, dus ik zou het weleens willen uitproberen...
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. absoluut! Hazelnoten, pecannoten, cashewnoten, amandelen... of zelfs een mengeling van alle voorgaande. Het is allemaal mogelijk.

      Verwijderen
    2. Maar ik zou ze in dat geval wel niet roosteren. Gebruik ze gewoon rauw.

      Verwijderen
    3. Joepie! Bedankt!

      Verwijderen
  3. Heb je recept met pecannoten gemaakt (zit in Zuid-Afrika), maar ik had ze wel geroosterd. Heb ook meer linzen dan opgegeven gebruikt en de hele boel wellicht te veel gemixt, waardoor de burgers erg slap waren, in tweeën braken toen ik ze wou omdraaien en weinig 'beet' hadden. Maar de smaak was echt overheerlijk, dus ik maak ze nog eens en volg dan nauwkeurig je aanwijzingen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja teveel linzen is echt niet goed. Je mag de linzen ook vervangen door gekookte koude rijst. Ook 150 g.

      Verwijderen
  4. Kan je de tahin ook vervangen door een ander ingrediënt?

    BeantwoordenVerwijderen