maandag 25 februari 2013

Overheerlijke parelgerstrisotto met prei en kastanjechampignons.

Ik wou deze risotto absoluut gisteren maken, maar ik had eigenlijk net iets te weinig tijd om hem echt te maken zoals het hoort. Vandaar dat hij er wat waterachtig uitziet. Maar geen nood, respecteer gewoon de gaartijd en dat komt perfect in orde. Deze risotto van parelgerst is een megasmaakbommetje en absoluut de moeite van het proberen waard. Echt veel werk is er niet aan, maar die look moet er absoluut bij. Dat maakt het helemaal 'af' vind ik. Wat denk je? Zie je het zitten?


pearl barley risotto


Wat heb je nodig voor 2 personen?

5 el olijfolie
1 flinke bol look
200 g parelgerst
200 g kastanjechampignons (in plakjes gesneden)
25 g gedroogde gemengde champignons
1 tl gedroogde tijm
1 wit van prei (fijngehakt)
125 ml droge witte wijn
600 ml groentenbouillon
20 g boter
30 g vers geraspte parmezaan
2 el verse kaas (type philadelphia)
peper en zout
2 lente-uitjes (fijngehakt)

Was de gedroogde champignons eventjes in wat water en doe ze in een kommetje. Overgiet met 125 ml heet water en laat weken.

Haal de bol look uiteen maar pel hem niet. Doe hem in een vuurvaste schaal en overgiet met 2 el olijfolie. Zet gedurende 25 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200°. Haal eruit en laat afkoelen.

Doe 2 eetlepels van de olijfolie in een pot met dikke bodem en zet op het vuur. Bak er de champignons in op hoog vuur gedurende 3 minuten. Kruid met peper, zout en de tijm. Zet na die drie minuten het vuur wat lager. Haal de gedroogde champignons uit het weekvocht, maar giet het niet weg. Doe de champignons bij de kastanjechampignons en laat eventjes meebakken tot alles gaar is. Schep de champignons op een bord en zet weg.

Doe de resterende olie in de pan en bak er nu de fijngehakte prei in op een heel middelmatig vuurtje. Doe er na vijf minuutjes de wijn bij en laat 2 minuutjes meekoken.

Pel de ondertussen afgekoelde look en hak grof. Was de parelgerst onder stromend water. Doe de look, de parelgerst, het weekvocht en de bouillon bij de prei en laat 25-30 minuutjes pruttelen tot zo goed als alle vocht opgenomen is. Wanneer de parelgerst gaar is, mag er de boter, parmezaan, verse kaas en champignons bij. Roer goed om en laat 5 minuutjes afgedekt staan.

Kruid eventueel bij met peper en zout en verdeel de risotto over de borden. Werk af met de lente-uitjes.

Smakelijk!


Ann






7 opmerkingen:

  1. ziet er lekker uit. waar kan je die parelgerst vinden? danku :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In winkels zoals de bioplanet.

      Verwijderen
    2. merciekes, blijkbaar heb ik daar dan over gekeken in het verleden :-)

      Verwijderen
  2. Ik denk: "mmmm", en zet dit meteen op ons weekmenu!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het water loopt me in de mond! (maar uit luiheid is mijn man momenteel om frietjes). Margay

    BeantwoordenVerwijderen
  4. gisteren deze gemaakt en het heeft goed gesmaakt.
    thanks !

    BeantwoordenVerwijderen