zaterdag 16 februari 2013

Weekendpost: tiramisu van speculaasloos

Wat is het ook al weer? Speculaas of speculoos? Ik ben eerlijk gezegd te lui om het op te zoeken en iedereen toch weet wat je bedoelt. Soit, morgen is het familiefeest en ik moet instaan voor de dessertjes. Ik ga een buffetje voorzien en één van de keuzes is de tiramisu met speculaasloos. Ik heb het recept gewoon gevonden op de site van Lotus zenne, 't is geen eigen uitvinding. De keuze voor Baileys in plaats van amaretto heb ik uit de comments gehaald. Zo simpel kan het leven zijn. Kom, genoeg gemekkerd, we gaan eraan beginnen!


tiramisu with speculoos


Wat heb je nodig voor 4?

125 g speculooskoekjes
250 g mascarpone
sterke koffie
2 eierdooiers
1 eiwit
50 g griessuiker
2 el baileys
enkele koekjes om te verkruimelen

Zet eerst je sterke koffie. Ik gebruik hiervoor 2x zoveel koffie als gewoonlijk. Laat de koffie afkoelen.


Klop het eiwit stijf.

Klop de eigelen met de griessuiker tot het dubbel zoveel volume heeft en een pak witter ziet. Roer er de baileys onder. Roer er geleidelijk aan ook de mascarpone onder en zorg dat er geen klontertjes in achterblijven. Vouw er nu voorzichtig het stijf geklopt eiwit onder.

Leg in elk potje 1 speculooskoekje en druk het een beetje kapot. Lepel er een koffielepeltje koffie over. Schep er een lepel van het mascarponemengsel over. Dompel nu een speculooskoekje in de koffie en leg op het mascarponemengsel. Schep opnieuw mascarpone op het koekje en werk zo de verschillende laagjes af. Eindig met de mascarpone. Werk af met enkele kruimels van de resterende koekjes. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.


Smakelijk!


Ann

8 opmerkingen:

  1. Volgens mij zeggen de Belgen spuculoos. De Nederlanders hebben het over speculaas. En of ze het in Italië kennen betwijfel ik. Daar maken ze het met lange vingers (savoiardi).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Very yum. Ik maakte er in de nieuwjaarsperiode met frambozen en speculaaslooslooslaas, en die was ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ene smaakt 'kruidig' en het andere zoet, maar ik ben vergeten wat nu het ene en wat het andere is...
    Maar heel lekker in tiramisu!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmmmm... Ik noem de dikke, stevige: speculoos en de gewone: speculaas. Maar ik denk dat ik dat zelf bedacht heb ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een bijdrage uit het verre Limburg

    Ingrediënten:
    3 eieren
    appelsap
    150g suiker
    500g mascarpone
    8 speculaasjes
    1 dl appeljenever
    1 jonagold (in fijne brunoise gesneden en ondergedompeld in wat jenever)
    100g stroop van Vrolingen
    1 dl room
    6 à 8 glaasjes

    Bereiding:
    Begin met het appelsausje: meng stroop en appeljenever tot vloeibare saus .
    Kruimel de speculaas fijn, bevochtig de speculaas met appelsap.
    Klop de 3 eierdooiers met 65g suiker tot een luchtige ruban.
    Klop de mascarpone met een scheut room los en voeg tijdens roeren wat stroop toe.
    Parfumeer met een weinig appeljenever.
    Spatel voorzichtig de mascarpone onder de ruban0
    Klop het eiwit met 40g suiker tot sneeuw.
    Spatel voorzichtig onder het kaasmengsel
    (warm dit mengsel au bain marie tot het vloeibaar wordt dan krijg je mooie aansluitbare laagjes).
    Schik de speculaas op de bodem van het glas .
    Druppel er een laagje van de appelsaus over.
    Breng een laagje crème over de speculaas
    Leg een laag appelbrunoise met wat appelsaus.
    Werk af met een laag crème.
    Plaats in de koelkast gedurende 4 tot 6 uur.
    Werk de glaasjes tiramisu af met een streepje appelsaus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is maar 6 km tot limburg van hier. :-) Maar toch bedankt voor het recept! :)

      Verwijderen
  7. GVD naamgenoot, dat is goe! Ik ga mij moeten inhouden om niet terug naar de frigo te lopen.

    BeantwoordenVerwijderen