dinsdag 18 december 2012

De ster van de avond: open ravioli met aardpeer en boschampignons

Heb echt lang moeten zoeken naar een vegetarisch feestgerecht dat a) makkelijk te bereiden is, b) niet te veel werk vergt en c) iedereen lust. Ik heb heel het internet afgestruind naar een geschikte hoofdmaaltijd (of voorgerecht) maar 't kon mij allemaal niet echt bekoren. Dan maar zelf iets verzinnen. Ik ben op dit idee gekomen tijdens de workshop van Mies Meulders. Niet dat het daar aan bod kwam, maar de medestudentjes (en Mies) zullen wel zien waar ik mijn inspiratie heb opgedaan.

Fin, niet te lang leuteren of het het hoe en waarom, haal die potten en pannen maar boven, we beginnen eraan!


openraviolihoog


Wat heb je nodig voor 4?

1 kilo aardperen (geschild)
500 g boschampignons (shii-takes, kastanjechampignons, cantharellen, hanekammen)
400 g jonge spinazie
1 sjalot
2 dikke tenen look
2 el gedroogde boschampignons (morieljes als je het echt chique wil)
1/8ste tl cayennepeper
5 cl (plantaardige) room
peper, zout, muskaatnoot
1 tl gedroogde rozemarijn
8 lasagnevellen (kant-en-klaar - versvak)
parmezaanschilfers

Doe 20 cl olijfolie in een steelpannetje en doe er de gedroogde champignons in. Ook de cayenne mag erbij. Zet op het vuur en laat op middelhoog vuurtje 'trekken' tot de rest klaar is.

Snij de geschilde aardperen in blokjes van 3 cm ongeveer en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en pureer ze. Kruid met peper en zout en doe er de room bij (maximaal 5 cl). Maak je de puree op voorhand, doe dan pas de room erbij als je de aardpeerpuree terug opwarmt.

Hak de look en de sjalot fijn en doe 1 el olijfolie in de pan. Fruit de sjalot en look in de olie op een laag vuur tot ze glazig zien. Doe er de spinazie bij en laat voor de helft 'smelten', mag niet helemaal gesmolten zijn. Kruid met peper, zout en muskaatnoot en houd warm.

Borstel de champignons schoon en en snij in stukken. Doe wat olie in een pan en bak er de champignons in op hoog vuur. Kruid met peper, zout en de rozemarijn. Hou warm.

En dan nu de assemblage:

Zet warme borden klaar (hoe doe je dat? Ofwel laat je ze een tijdje staan in warm water of je zet ze in de oven op 50°).

Snij de lasagnevellen in twee. En kook ze één minuutje.

Leg een velletje op het bord, doe er een lepel spinazie op, opnieuw een vel, een lepel champignons, opnieuw een vel, aardpeerpuree, opnieuw een vel, afwerken met spinazie, aardpeer en champignons.

Doe er wat van de champignons rond, lepel er wat van de warme champignonolie over en versier met wat schilfers parmezaan. Serveer meteen.

En als er iemand vraagt 'kan ik helpen?'... 'Ja!' zeggen en zo stress vermijden.


Smakelijk!



Ann

Kan zowel als voorgerecht of hoofdgerecht. Afhankelijk van hoe copieus je de avond maakt.

21 opmerkingen:

  1. Manmanmanmanmanmanmanman.
    Dat ziet er verrukkelijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er super uit! iets wat mijn vegetariërs aan tafel zeker zullen appreciëren
    Inez, ineseda.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmmm, dat wordt er eentje om uit te proberen! Ziet er superlekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wacht ongeduldig op een give away van een etentje bij jou! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. maak ik morgen als test voor volgende week! njam commentaar volgt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ziet er lekker uit, iets veggie wat ook een verstokte vleeseter kan bekoren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. heb ik toch net ene pak aardperen gekocht waar ik niet van weet wat ik er mee moet doen zekers ! Gij wist dat of wa !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja ik ga bij iedereen thuis persoonlijk gaan zien wat er in de kast ligt. ;-)

      Verwijderen
  8. interessant gerechtje! ik heb helaas geen champignonliefhebbers in huis, maar ik ga wel op zoek naar liefhebbers om 't samen eens te maken ...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik had net ongeveer beslist wat we met kerst zouden eten, maar als er nog eens aardperen en spinazie in ons groentepakket zitten, wordt dit direct uitgetest!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er geweldig uit, maar zit ik toch wel niet met een vegetarier die geen champignons lust zeker! Die zal het toch vrees ik met een veggieburger moeten stellen ter vervanging van vlees/vis bij de rest (hij vindt dat trouwens prima, maar ik had het graag eens anders gezien).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik ga vrijdag nog iets met noten doen, misschien is dat wel iets

      Verwijderen
  11. getest, complex gerecht, neiging om veel parmezaan erbij te doen (waarschijnlijk te weinig gekruid)
    de aardperen zijn apart van smaak, dat was even wennen
    Lang zitten twijfelen wat nu 20 cl olie was (blijkt 2 dl te zijn dus heel veel), ik deed het dus met een bodempje olie en dus waren die morillen keihard en had ik alles weggekieperd voor de rest op tafel kwam)
    de tafelgenoot was niet enthousiast, en ik begon te twijfelen. ik probeer het nog eens opnieuw maar dan met verse spinazie en de olie zoals voorgeschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. je moet inderdaad alles goed kruiden en zeker verse spinazie gebruiken. De olie is nodig zodat de morieljes mooi kunnen infuseren, maar je hebt die achteraf niet nodig (de morieljes). Het is ook niet nodig om alle olie te gebruiken, je kan die gerust enkele weken bewaren in een flesje. Wat je anders kan doen is de olie de avond voordien al maken en ze achteraf opwarmen zodat alle smaken mooi gemengd zijn.

    Aardpeer heeft een heel aardse smaak, ik ben er dol op, maar je moet er voor zijn natuurlijk. Het is zoals rode biet, you love it or you hate it.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan trouwens ook met pompoen, mocht je echt niet zot zijn van de aardpeer, of er wat aardappeltjes bij doen en eventueel wat truffel olie.

      Verwijderen
    2. goed idee, ik maak alvast die olie op voorhand, en probeer het de volgende keer met pompoen.

      Verwijderen
    3. Ik zou wel wat parmezaan onder de pompoen raspen en hem gewoon stoven (de pompoen).

      Verwijderen
  13. Mmmm, dit gerechtje heb ik gisteren eens uitgeprobeerd tot groot genoegen van mijn tafelgenoten. Ik heb wel geen verse lasagne gebruikt en ik vond geen aardpeer dus maakte ik een pureetje van rammenas en prei. Verder heb ik ook gewone champignons gebruikt omdat ik maar een arme studente ben en die een pak goedkoper uitkomen. En om de olie achterwege te kunnen laten aangezien ik niet kon infusioneren heb ik een bouillon gemaakt van het kookvocht van de rammenas dat ik ook gebruikt heb om de lasagne te koken, waarna ik er een beetje room, peterselie citroen en groentebouillon aan toevoegde. Geserveerd in diepe borden! Al bij al zeer smakelijk! Alhoewel ik enorm graag deze variant met boschampignons, aardpeer en olie had geproefd. Dank voor de verfijnde inspiratie!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. inspiratie is alles! :-) Jouw variant lijkt me ook lekker!.

      Verwijderen