zaterdag 8 december 2012

Weekendpost: Chocolade kerststronk

Dit is toch wel de vreemdste eindejaarsperiode uit mijn leven. Allez, echt heel vreemd is ze niet, maar toch. Had je mij 2 jaar geleden gezegd dat ik bijna de hele maand december kersteten zou fotograferen, dan had ik je vierkant uitgelachen. Ikke fotograferen? Hahahhhaaaa... En zie nu. Meer nog, ik bak speciaal voor jullie een kerststronk. Schoon van mij hé.



Black forest log.


Wat heb je nodig?

3 eieren
85 g (riet)suiker (fijne)
85 g bloem
1 el cacaopoeder (opgehoopt)*
1 tl bakpoeder

400 ml room
100 g (ongeveer) diepvries frambozen
cacaopoeder*
2 el bloemsuiker


Klop de eieren en de suiker met een elektrische klopper tot 3x het volume en de massa dik schuimig is (5 minuutjes met een klopper, 3 met een Kenwood). Meng de bloem met de bakpoeder en de cacao. Zeef 1/3 van het mengsel boven de geklopte eieren en vouw voorzichtig onder met een pannenlikker. Als de bloem volledig is opgenomen mag je verder gaan met de rest van de bloem...

Neem een rolcakevorm en vet hem volledig in (23x32 cm ongeveer). Bekleed hem met boterpapier en stort hierop het deeg. Strijk het deeg mooi uit.

Zet 10 minuutjes in een voorverwarmde oven op 180°.

Neem een propere handdoek en maak hem vochtig (niet kletsnat!!!) door hem met water te besprenkelen. Haal de cake uit de oven en stort hem op de handdoek. Haal er het papier af (voorzichtig) en rol de cake op samen met de handdoek. Laat afkoelen.

Klop de room met de bloemsuiker stijf. Ontrol de cake en bestrijk de binnenkant met de helft van de slagroom. Verdeel er de ontdooide frambozen over en rol de cake terug dicht. Zeef een theelepel cacaopoeder over de slagroom en meng. Proef eens en als de slagroom wat bitter is, is er voldoende cacao in.

Bestrijk de buitenkant van de rol met de chocoslagroom en trek strepen met een vork om het "schorseffect" te krijgen. Zeef er wat cacao over en versier met wat verse hulst.

Boooyaah!



Ann

*Nesquik is géén cacaopoeder en absoluut niet geschikt.

9 opmerkingen:

  1. Oh, maar dat ziet er zááááálig uit! Ik wil ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er lekker uit! Prachtige foto ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Och, ons moeder maakte die vroeger ook, maar dan zonder frambozen maar mét suikeren paddenstoelen en hulsteblaadjes op waar wij als kinders om vochten - de nostalgie...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oooh Jesus (spreek uit Jiezes)! IK WIL EEN STUK! wat ziet die er heeeeeeeeeerlijk uit! en de foto is PRACHTIG!
    groetjes, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er super-fantastisch uit. Ik heb al zin om dit uit te proberen.

    Ik heb al veel gebakken maar nog nooit een rolcake. Wat is een rolcakevorm? Kan ik ook gewoon mijn deeg uitgieten op een bakplaat? Moet de dikte dan minder zijn aan één kant (wat de binnenkant van de rol wordt) ?
    Als je de cake oprolt samen met de handdoek, zit de handdoek er dan middenin/tussen?

    Nog eens bedankt voor je dagelijkse berichtjes en super-gerechtjes en bijhorende foto's!

    Natalie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kan zeker. Alleen ervoor zorgen dat je een rechthoek hebt en een dikte van 1 1/2 - 2 cm deeg (ongeveer). Het moet overal even dik zijn. De handdoek zit er idd tussen. Daarom een propere handdoek nemen. :)

      Verwijderen
    2. Met een jaar vertraging heb ik dit recept uitgeprobeerd. De rolcake ging vlot. Ik heb het opgerold tussen een bakmatje ipv een handdoek (gezien bij roger van damme).
      Duurde veel minder lang dan ik had gedacht.
      Mijn visite vond de stronk even lekker als die van de bakker !

      Natalie

      Verwijderen