maandag 19 december 2011

Caukebruut van mijn grootmoeder zaliger...

Allez 't is te zeggen. Mijn grootmoeder was echt geroemd voor haar koekebrood, ook gekend als melkbrood. Zij was een echte broodbakster, taarten en zo was niet haar ding. Ik heb jammer genoeg dat talent van mijn grootmoeder gemist, want brood lukt bij mij maar 1 op de 2 keer. Ach, je kan niet alles hebben in het leven hé.


koekebrood


Ik zie het nog zo voor mij. Mijn grootmoeder nam haar (in mijn ogen toch) gigantisch groot brood tegen de borst, maakte met haar mes een kruisje op de onderkant om het te zegenen en begon dan te snijden. Kaarsrechte sneden van een halve centimeter dik. Ik zat meestal ondertussen de koffie te malen in een oude koffiemolen. En die koffie die werkt gemaakt met halve lepel chichorei. Zo was dat in die tijd. Mooie herinneringen.


Maar dat brood dus. Awel 't is bij mij niet zo goed gelukt. Het viel gewoon uiteen en ook de smaak zat niet 100% goed. Heb nochtans het recept van Bloch tot op de letter gevolgd. Jammer genoeg heb ik niet het recept van mijn grootmoeder. Dat heeft ze jammer genoeg niet achter gelaten.


Maar ik geef het toch maar mee:

200 g bloem
80 g verse lauwe melk (geen UHT - en gram dus geen ml)
35 g ei
20 g verse gist
20 g suiker
4 g zout
40 g ongezouten zachte boter
1 losgeklopt ei
1 ingevette vorm van 1L inhoud

Verkruimel de gist in een grote kom, doe er de melk en de eieren bij en roer de gist glad. Nu mag er de bloem, suiker en zout bij. Voeg de boter toe en meng tot een egaal deeg. Leg het deeg op een werkblad (of doe in de keukenrobot) en kneed vrij lang tot het deeg goed kan worden bewerkt.
Laat 10 minuutjes rusten en bol het deeg op.
Laat nog eens 20 minuutjes rijzen en vorm het deeg lang of rond.
Laat een half uur in de bakvorm rijzen.
Bestrijk het melkbrood met het losgeklopt ei en laat nog eens 45 minuutjes rijzen.

Bak 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 190° en verlaag de temperatuur naar 185°.

't Was eetbaar :-).

10 opmerkingen:

  1. Ik word ook melig bij de gedachte aan grootouders, kindertijdherinneringen en verloren gegane glorie.
    Jouw brood ziet er alleszins heel lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad gedachten aan onze grootouders!
    Probeer het brood de volgende keer te maken met wat meer vocht. Ik gebruik 330ml vocht(melk +ei) op 500 gram bloem en het brood lukt altijd. Ik denk dat je brood teveel uitdroogt tijdens het bakken en het daardoor brokkelt.
    Maar het ziet er toch wel lekker uit hoor!
    Groetjes van TT

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tante tuut, lees het recept eens goed. ;-) Er is maar 200 g bloem vandoen. Het deeg was vrij nat. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mjammie, mijn "marraine" bakte ook altijd koekenbrood, de ene keer met rozijntjes in, de andere keer zonder ... en lekker dat dat was !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De volgende keer zou ik langer kneden.
    De reden waarom het brokkelt is omdat het deeg niet goed aan elkaar hangt; Door veel langer te kneden krijg je een betere structuur en een soepeler deeg.Je moet echt een vliesje kunnen vormen. Veel succes.
    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh da's handig als de schrijver meeleest. merci voor de tip! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En hoeveel gist was er nodig? (vind ik precies niet terug); alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 't Is aangepast. Bedankt Barbara! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ok, bedankt, ik zal het zeker eens proberen :)!
    En ik zal me ook een Bloch-boekje zoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Whеn I initiallу commented I сlickеd the "Notify me when new comments are added" chеckbox аnd nоw each time a comment іs adԁeԁ
    I get four е-mаils with the same
    соmment. Is theгe any ωаy you сan remove me from that service?
    Blеss yοu!
    Also visit my homepage webpage

    BeantwoordenVerwijderen