donderdag 8 december 2011

Truffelsoesjes waaraan niemand kan weerstaan

En vooral je heupen niet want hier zitten wel honderdmiljoen calorieën in. Maar 't is zo ongelooflijk lekker. Onweerstaanbaar. Zonder overdrijven. Het enige nadeel is, er kruipt heel veel tijd in. Maar je hebt wel 40 soesjes ongeveer en die bewaren 4 à 5 dagen in de koelkast (wel in een tupperware potjes steken, want anders droogt het soesdeeg teveel uit)...soesjes


Hoe maak je ze?

30 cl water
1 snufje zout
150 g boter
150 g bloem
6 eitjes


Doe het water samen met de boter en het zout in een steelpannetje. Roer met een houten lepel tot de boter helemaal gesmolten is. Laat eventjes koken en doe er dan in één keer de bloem bij. Roer goed tot het deeg helemaal een bal geworden is.

Haal van het vuur en doe het deeg in een koude kom. Roer er met een garde (klopper) één voor een de eieren door. Roer heftig gedurende minstens 5 minuutjes. (wel een zwaar werkje)

Nu mag je het beslag in een spuitzak doen of verdelen met een lepel. Leg boterpapier op een ovenplaat en schep of spuit een balletje deeg op het boterpapier (niet groter dan een pingpongballetje). Zorg dat je genoeg plaats vrijlaat want ze worden minstens 3x zo groot.

Laat ze 20-25 minuutjes bakken in een voorverwarmde oven op 220°. Trek tijdens het bakproces de oven NIET open. Want dan heb je pannekoekjes.

Laat ze afkoelen op een rek.


Hoe maak je de vulling?

375 GRAM melk
225 g suiker
2 vanillestokjes

25 g suiker
4 eierdooiers
125 GRAM room
40 g vanillepuddingpoeder
480 g boter op kamertemperatuur
250 g gesmolten zwarte chocolade

Snij de vanillestokjes doormidden en haal er met een mesje het merg uit, doe dit samen met de stokjes in de melk. Breng de melk, suiker en vanille aan de kook. Klop ondertussen de suiker met de room, eidooiers en crèmepoeder op. Haal de vanillestokjes uit de melk en giet wat kokende melk op bij de koude massa. Roer goed. Giet nu deze massa bij de rest van de melk, zet opnieuw op het vuur en breng al kloppend de pudding terug aan de kook. Blijf roeren tot je een dikke banketbakkersroom hebt. Haal de pudding onmiddellijk van het vuur en giet in een koude kom. Dek de banketbakkersroom af met plastiekfolie en laat volledig afkoelen in de koelkast.

Doe de zachte boter (géén gesmolten boter gebruiken!!!) in een kom en klop deze romig met een elektrische klopper of met een keukenrobot (deze laatste kan deze job het beste aan). Voeg er lepel na lepel de KOUDE banketbakkersroom aan toe. Wacht telkens tot de room volledig is opgenomen vooraleer je er een volgende lepel aan toevoegt. Voeg er daarna langzaam de gesmolten chocolade aan toe.

Doe de vulling een in spuitzak met een fijne punt.


Maak een gaatje in de bodem van de soesjes, druk daarin met de punt van je spuitzak je en vul zo het soesje. Dat gaat perfect, want de soesjes zijn hol vanbinnen. Je neemt gewoon de soes in je ene hand, en je spuit met je andere hand. Op deze manier voel je ook meteen als er genoeg vulling in de soes zit.

Zoals je hier ziet:


Photobucket

(foto is niet van mij)

Een andere methode is de soesjes doormidden snijden en ze vullen met een lepel.

De chocoladetopping

500 g gesmolten zwarte chocolade

En dan de chocoladecoating. Hiervoor heb je een koud marmeren of granieten werkvlak nodig. Smelt de chocolade au-bain-marie. Giet de helft van de chocolade op het werkvlak en bewerk (tableer) het met twee spatels tot de chocolade koud aanvoelt. Voeg deze chocolade bij de rest, roer goed en wacht tot deze een temp. van 32° heeft bereikt. Ik heb dit niet gemeten omdat ik geen speciale thermometer hiervoor heb.

Ik denk dat het gewoon ook met gesmolten chocolade gaat, maar dan ziet die er wel veel doffer uit. Maar 't is veel minder werk natuurlijk.


Je dopt gewoon de soesjes in de chocolade en laat ze afkoelen op een rek. Bewaar ze daarna in de frigo.


Veel werk, ik weet het. Maar wel de moeite waard.

3 opmerkingen:

  1. Ik vrees dat mijn lichaam eventjes zal moeten weerstaan aan deze caloriebom :-( Een mens kan niet alles willen in zijn leven he ! Het ziet er nochtans zo overheerlijk uit !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iets minder werk en lekker als dessert : opensnijden, opvullen met bolletje vanille-ijs en overgieten met warme chocoladesaus. De 'klassieke' profiteroles - altijd een succes hier !

    BeantwoordenVerwijderen