De Gentenaars onder ons, weten meteen over wie ik het heb als ik naam "Bloch" laat vallen. Bloch was lang een gerenommeerde patisserie in de Veldstraat. Het was daar bijna altijd tot buiten aanschuiven. Gesneden brood kon je daar niet krijgen, want dat bewaarde minder lang... en dan zouden de wachtrijen nog langer geweest zijn. Er was daar ook een cafetaria waar je heerlijke appelbollen kon krijgen en ander lekkers. Maar helaas heeft het een aantal jaren geleden zijn deuren gesloten. Gelukkig zijn z'n recepten bewaard gebleven. Meer zelfs, er is zelfs een heus boek uit. Dat bespreek ik hier binnenkort op de blog.
Het recept voor deze koekjes komen dus van Bloch. 't Is echt heel gemakkelijk om te maken, het enige wat je moet kunnen is precies afwegen. Tot op de gram dus.
Wat heb je nodig voor 30 stuks ?
55 g boter op kamertemperatuur, zacht dus maar niet gesmolten
65 g bloemsuiker
45 g ei
100 g bloem
1/4 vanillestok
1 snufje zout
9 gekonfijte kersen (bij Aveve)
Snij het stukje vanillestok middendoor en haal er met een scherp mes het merg uit. Doe het merg bij de boter samen met de bloemsuiker en het snufje zout. Klop hevig tot de boter de suiker opgenomen heeft. Het kan zijn dat het nog wat droog is, maar dat geeft niet. Doe er nu het ei bij en meng goed. Nu mag er de bloem bij. Meng goed, maar kneed niet! Het deeg mag vrij ruw zijn.
Doe het deeg in een spuitzak en spuit op een met boterpapier beklede bakplaat de koekjes. Hou zo'n 4 cm ruimte tussen de koekjes. De hoopjes mogen zo groot zijn als een dikke verse kers. Heb je geen spuitzak? Geen probleem, met een lepeltje gaat het even goed.
Snij de kersen in vier en druk ze op het koekjes deeg.
Bak gedurende 12 minuutjes in een voorverwarmde oven op 180°.
Je ziet het, moeilijk is het niet.
Ooh Bloch,jeugdherinneringen,ben benieuwd naar de revieuw van het boekje en staat de heerlijke pain à la greque erin dan watertand ik helemaal!
BeantwoordenVerwijderengrtjs en hopelijk ben je genezen!
Jaja, pain à la grecque staat erin! ;-)
BeantwoordenVerwijderenHet is één van de meest gemiste plekjes te Gent... :(
BeantwoordenVerwijderenElke vrijdagavond, kort voor sluitingstijd, gaven ze gewoon gratis brood en koeken, omdat ze 't anders toch moesten weggooien. Oh, ik mis Bloch...
ik spaarde destijds een stuk van mijn kotbudget om daar toch maar van dat lekker brood te kunnen gaan kopen.
BeantwoordenVerwijderenDie kloeke diensters daar, en die croissants met kaas in de oven,... Kijk al uit naar je recensie.
BeantwoordenVerwijderenHi, I dо thinκ thiѕ is an eхcellent ωеbsitе.
BeantwoordenVerwijderenI stumbledupon it ;) I am goіng to гeturn once again ѕince i have booκ maгked it.
Money and fгeedοm іs the
greatest way to change, maу you be rich anԁ contіnue to guide others.
Visit my homepage - http://yiacom.com/blogs/user/JamieBlank