dinsdag 6 december 2011

Geroosterde auberginedip met granaatappel

Ik heb - weeral eens bij gebrek aan tijd - in een kookboek moeten snuisteren en ik heb dit keer bij Yotam Ottolenghi leentje buur gespeeld. Ik heb niet helemaal zijn recept gevolgd, maar kom. Ere wie ere toekomt. Deze dip is lekker met wat pitta, of als bijgerecht bij lam of vis.


roasted eggplant dip with pomegranate


Wat heb je nodig?

2-3 aubergines
70 g tahinpasta (bij de verse pesto en zo)
4 el water
2 kl honing
2 teentjes look geperst
3 el fijngehakte peterselie
1/2 chilipepertje (fijngehakt)
1 komkommer (geschild, ontpit en in stukken gesneden)
100 g kerstomaatjes
sap van 1/2 citroen
pitjes van 1/2 granaatappel
zout en peper
olijfolie


Rooster de aubergines boven de vlam van een gasvuur (15 minuutjes) of doe het zoals ik, onder de grill, gedurende 1 uur tot de aubergines volledig zwart geblakerd zijn of ineengezakt. Je moet ze wel eerst doorprikken vooraleer ze ze onder de grill legt, want dat durft anders te ontploffen.

Laat de aubergines afkoelen, snij ze door en schep er het vruchtvlees uit (zorg dat er geen schil bijzit). Laat het vruchtvlees gedurende een halfuurtje uitlekken in een vergiet.

Hak het vruchtvlees grof, doe in een vrij grote kom, roer er de peterselie, tahin, citroensap, water, look, honing, komkommer en chili onder. Snij de kerstomaatjes in twee, haal er de pitjes uit en roer ook onder de auberginedip.

Besprenkel de dip met de granaatappelpitjes en een straaltje olijfolie. Echt lekker jom!

Smakelijk!

9 opmerkingen:

  1. Je blijft maar zeggen dat je weinig tijd hebt. Maar wat je hier tovert is toch weer fantastisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. der is niks mis met nen goeie kookboek op tijd en stond !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mjam, mjam. En daar zijn kookboeken toch voor? Om uit te koken? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ja natuurlijk, maar ik vind het super als ik zelf iets kan verzinnen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Amaai, wat moet dat dan niet zijn als je wél tijd hebt ! Ik zou al blij zijn met dit gerecht hoor. Ik heb het kookboek trouwens ook gekocht, mede door oa. jouw enthousiaste reacties/probeersels eruit te lezen. Maar heb er eerlijk gezegd nog niet veel uit klaargemaakt...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn god, ik denk dat dat hier nie goe is voor mijn billekes en poep. Hoe meer ik lees op je blog, hoe meer ik wil koken.
    Morgen test ik deze auberginedip.

    Hum, of beter... vandaag :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. En de auberginedip was heerlijk, alsook de appelcrostata.
    Njam!!

    BeantwoordenVerwijderen