zondag 24 juli 2011

Superklassiek, maar superlekker: moules frites.

Oftewel mosselen met zelfgemaakte frieten en mosselsaus. Dé klassieker der Belgen, samen met stoofvlees, frikandel met krieken, paling in 't groen, Gentse waterzooi... Over welke mosselen en hoe je ze moet bereiden zullen de Belgen het waarschijnlijk nooit eens worden, maar 't is mijn blog, dus ik doe mijn goesting. ;-)

Ik heb graag kleine mosselen, ik vind die véél lekkerder dan de grote die volgens mij naar niets smaken. Ik moet ook niets weten van paprika, venkel, wortel of andere groente bij de mosselen. Toch niet bij de eerste keer van 't seizoen. Daarna mogen we experimenteren, maar bij de eerste keer heb ik ze toch het liefst basic.


moules frites


Wat gaat erin?

750g à 1 kg mosselen per persoon
2 à 3 uien
4 stengels groene selder (bladeren inbegrepen)
1 grote bos peterselie
witte peper
boter


Was de mosselen veelvuldig in koud water. Verwijder al het wier en onzuiverheden van de mosselen. Gooi gebroken en open mosselen weg.

Hak de ui, peterselie en de groene selder grof. Neem een grote pot, zet op het vuur en laat een klontje boter smelten. Bak de ui, peterselie en de selder glazig. Doe er de mosselen bij, kruid met de witte peper en laat 3 minuutjes op hoog vuur stoven (deksel op de pot). Schud na 3 minuten de mosselen krachtig op, zet terug op het vuur. Als alle mosselen open zijn, zijn ze gaar.


mosselen


Mosselsaus:

4 el mayonaise
1 el graantjesmosterd
6 el jus van de mosselen
sap van een 1/2 citroen

Gewoon alles goed roeren, en in potjes serveren.


Frietjes:

Schil de aardappelen en was ze. Snij ze daarna in frietjes en droog ze grondig met een zuivere keukenhanddoek. Bak ze een eerste maal op 160° tot ze beginnen te drijven. Laat ze afkoelen. Bak ze een tweede keer op 180° gedurende 1 à 2 minuutjes. Schud ze op, bestrooi met fleur de sel en serveer.


Daar een fris pintje bij, en mijn dag kan niet meer stuk. Zà-lig!

14 opmerkingen:

  1. mmmmm, en als goede belg heb ik dit gisterenavond dan ook gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ge doet me watertanden !
    Helaas zijn er nog steeds horecazaken aan de kust die het woord mosselen schrijven als
    mosellen ... mijn goesting is dan sebiet over :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat maak ik nu krek hetzelfde! Maar sinds wij een stoomoven hebben, niet meer in de pot maar in een schaal. En dan zijn ze nog lekkerder. Echt waar! Deze week hebben we het nog eens getest! hmmmmm...
    Ah ja, ik heb ook liever die kleine mosseltjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. LOL Zsazsazsu. In Aalter verkopen ze mossels. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. yummie!!!!!!!!!!!

    En van het vocht een lekkere mosselsoep de dag erna !!!!!!

    en moesten er mosseltjes over zijn : in bloem rollen en bakken in ene hete pan met olie !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Just terug van't verlof zie, gij doet me hier toch weer een idee aan de hand om te vieren dat we terug in dit regenachtige land zijn beland!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zekers geen wortelen bij de mosselen daar worden ze vreselijk zoet van.
    Als goede Zeeuw (NL) is dit het enige echte recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik lust dat ook niet met wortelen, idd véél te zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zaterdag voor 12 man/vrouw 14 kilo mossels gemaakt :)
    Doe je daar geen 'vocht' bij? Wijn, water,...?

    Mijn mosselsausje is op de luie wijven manier, machonaise, mosterd en een beetje melk. Ik ga die van jou zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh, straf, geen vocht... Ik dacht dat dat niet ging zonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Neen, het vocht van je gespoelde groenten is voldoende. Er zit heel veel vocht in de mosseltjes zelf. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zelfde recept hier en ook liefst de kleintjes.

    BeantwoordenVerwijderen