woensdag 17 augustus 2011

Ideaal partyfood: de chiliburger

Ge kent dat, je wil een tuinfeestje geven maar je bent die klassieke BBQ een beetje moe. Dan zijn de chiliburgers echt wel de ideale oplossing. Je hebt wel een BBQ nodig, maar het gaat allemaal veel sneller en je hebt véél minder afwas. Zet de biertjes al maar koud!



chili burger


Hoe moet het?

De burgers:

2 hamburgerbroodjes per persoon
1 kilo rundsgehakt
1 1/2 kl gemalen komijn
2/3 kl chilipoeder (of meer als je het pikant wil)*
peper en zout

8 plakken cheddarkaas
8 plakken emmental


Meng alle ingrediënten (behalve de kaas) in een kom en maak er hamburgers van (doorsnede 5 cm, 2 cm dikte). Zet weg in de koelkast.

* voor de kindjes misschien een versie maken zonder de chilipoeder...



Bonensaus: (je kan ook gekochte saus nemen als je dat absoluut wil)

1 blik tomaten in blokjes (400 g)
2 el olijfolie
3 teentjes look fijngehakt
1 rode ui fijngehakt
2/3 kl gemalen komijn
3 kl mexicaanse kruiden of: 1 kl oregano, 1 kl paprikapoeder, 1 kl komijn, 1/2 kl chilipoeder
1 1/2 kl donker bruine suiker
1 blik rode bonen (400 g - uitgelekt en afgespoeld)
peper en zout


Fruit de ui en de look in de olijfolie. Doe er de tomatenblokjes bij, kruid met de kruiden en peper en zout. Doe er ook de suiker bij en laat afgedekt pruttelen samen met 2 dl water. Voeg er na een kwartiertje de bonen bij en laat opnieuw een 10-tal minuutjes verder pruttelen. Proef en kruid eventueel bij.



Guacamole:

2 rijpe avocado's
1 bosje verse koriander fijngehakt
2 teentjes look (fijngehakt)
1 limoen (enkel het sap)
2 kl olijfolie
fleur de sel en zwarte peper van de molen


Ontdoe de avocado's van hun schil en pit (hou 1 pit bij!!!). Plet ze met een vork en doe er alle andere ingrediënten bij. Aub, op mijn blote knietjes: niet mixen!!! Doe er de pit terug bij en zet in de koelkast. Je mag er ook blokjes tomaat en wat lente-uitjes bijdoen als je dat wil.


I love it when a plan comes together

Als de kolen heet zijn, mag je de hamburgers op de BBQ leggen. Bak ze een 4-tal minuutjes aan 1 kant. Flip ze om en leg op de gebakken kant 1 plak van elke soort kaas zodat deze mooi kan smelten.

Je mag ook de broodjes op de zijkant van het vuur leggen, maar dan moet je héél snel werken. Anders laat het maar zo.

Doe 1 eetlepel bonensaus en 1 eetlepel guacamole op het broodje en leg hierop de burger.

Man man man. Smullen jong! Effenaf!

2 opmerkingen:

  1. *kwijlt*
    Altijd zulke lekkere dingen bij jou :)
    En die knappe foto's er steeds bij....ik krijg elke keer honger als ik je blog lees!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je! En da's de bedoeling hé. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen