woensdag 10 augustus 2011

Snelle makkelijke chili con carne + filmpje

Stond er als titel in het kookboek van Thomasina Miers. Die snel mag je wel met een korrel zout nemen. Nu ja, veel werk is er niet aan, maar hij moet toch wel een uurtje of 2-3 opstaan. Toegegeven, hij is echt de moeite waard. Ik heb een beetje aan het recept moeten knutselen omdat niet alles beschikbaar was, maar oh boy, wat is hij overheerlijk!


Mexican style


Wat draaien we daar allemaal in?

1 kg goedkoop rundsvlees (ik heb stoverij/runderlappen genomen)
3 uien (zeer fijngehakt - evt met keukenrobot)
4 tenen knoflook (zeer fijngehakt - evt met keukenrobot)
olijfolie
300 g pikante chorizo (echt nodig, het maakt het zoveel dieper van smaak)
2 kl gemalen komijn
1 kl chilipeper
1 kl gemalen kruidnagel (anders 3 kruidnagels)
1 kl sterk paprikapoeder
1 groot kaneelstokje
3 laurierblaadjes
1 grote rode chillipeper (mét zaadjes - fijngehakt)
1 el gedroogde oregano (of 2 el verse)
3 el balsamico azijn
2 blikjes gehakte tomaten (400 g elk)
2 el tomatenketchup
2 el bruine suiker
2 blikjes rode bonen (of borlotti) 400 g elk


Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Doe 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem (type Creuset of gelijkaardig). Laat goed heet worden en bak er het vlees in bruin. (Neem je tijd en begin niet onmiddellijk aan het vlees te prutsen en te draaien. Dan komt er teveel water vrij en kookt je vlees ipv bakken). Haal het vlees eruit. Doe opnieuw een eetlepel olie in de pan en bak er de stukjes chorizo in. Haal de chorizo eruit en bak de ui, look, specerijen en kruiden en chilipeper in de chorizo olie tot ze zacht zijn. Voeg de azijn toe, tomaten, ketchup en suiker aan toe. Kruid met peper en zout.

Schep alle vlees weer in de pan en voeg 400 ml water (of rode wijn) toe. Breng aan de kook en laat minstens 2 uur pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan. Roer af en toe eens zodat het niet kan aanbranden. Voeg er na 2 uur de uitgelekte bonen aan toe en laat nog minstens een half uurtje verder pruttelen tot het vlees letterlijk uiteenvalt.

Serveer er zure room, geraspte cheddar kaas, guacamole en ijsbergsla bij. En tortilla's natuurlijk. Hmmmm.


Laat me tijdig weten wanneer je dit maakt, want ik kom af! Met de hondjes.



3 opmerkingen:

  1. of een gepoft patatje erbij .... mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij gebrek aan een le creuset doe ik het voorlopig nog met - zoals we zeggen - gekapt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. daarnet voor het eerst chili con carne gemaakt, met dit recept (ook wel wat gewijzigd in functie van wat er in huis was, en minder pikant want daar kan mijn dochter niet tegen). Smullen, echt geweldig zeg! Dat doen we zeker nog eens.

    BeantwoordenVerwijderen