maandag 5 december 2011

Zoetzoutige ajuintaartjes

Ik heb dit weekend - weeral eens - niet zoveel tijd gehad om te koken. Het is voor mijn werk nog steeds héél erg druk. Maar je hoort mij niet klagen hoor. Ik doe het gewoon supergraag. Daarom heb ik nog eens uit een kookboek gekookt. Dit keer ging Donna Hay's Seizoenskookboek voor de bijl. Of toch haar ajuintaartjes met olijfjes en ansjovis. De vegetalriërs onder ons, kunnen gerust de ansjovis laten vallen, 't blijft even lekker.


onion tarts

Wat heb je allemaal nodig (voor 2)?

3 el olijfolie
1 kg ajuinen gepeld en in ringen gesneden
125 ml sherry azijn (Xérès azijn)
100 g donkerbruine suiker
zeezout en peper
4 velletjes kant-en-klaar bladerdeeg (10x10 cm)
6 kalamata olijven (ontpit, in stukken gesneden)
12 ansjovisfilets uit blik (optioneel)
12 takjes tijm
1 eierdooier losgeklopt

Verwarm de oven voor op 200°c

Bak de ajuin in een grote pan in de olijfolie gedurende 20 minuutjes tot de ajuin goudbruin ziet en gaar is. Voeg de azijn, suiker, peper en zout toe en laat 5 minuten inkoken tot je een donkerbruine stroop bekomt.

Leg de bladerdeeg plakjes op een met boterpapier beklede bakplaat. Leg in het midden de gebakken ajuin maar blijf 1 cm van de uiteinden. Verdeel op de ajuinen de olijven, tijm en evt. de ansjovis. Bestrijk de uiteinden van het bladerdeeg met de eierdooier.

Zet de plaat in de oven en bak de taartjes 12 - 15 minuutjes tot ze goudgeel zien.

Lekker met een slaatje.

Smakelijk!


PS: de winnaar van de give away wordt vanavond bekendgemaakt. Even geduld dus.

7 opmerkingen:

  1. ziet er weeral uit om van te watertanden !
    Ge zet uw 2de blogjaar goed in, dikke proficiat !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mjammie ! Enne de speedy vol au vent heeft gesmaakt hoor gisterenavond ! Je bent niet de enige met weinig tijd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi broodplankje! Ik ben niet zo ajuinig, maar van zo'n plankje eet ik alles :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 60 olijven? bedoel je misschien niet 6?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik maakte de taart gisteren, echt heerlijk! Ik heb wel nog een klein foutje in je recept ontdekt: de tijm uit de ingrediëntenlijst komt niet terug in het recept.

    BeantwoordenVerwijderen