zondag 14 augustus 2011

De bolognaise van het Noorden...

Allez ja, 't is te zeggen... 't is ook zo'n recept waarover niemand het echt eens geraakt behalve het feit dat er bier in moet. Daarover zijn precies alle Belgen het eens als het over onze stoverij gaat. Ik weet dat 'den Piet' graag varkensvlees gebruikt, ik vind dat dus echt maar dan ook echt niet lekker in stoverij. Mager rundsvlees moet daarin en niets anders. De Gentenaars durven daar ook nog eens niertjes en lever bijdoen, maar dat lust ik niet zo.


Belgian beef beer stew and home made fries


Wat moet er in de stoverij à la P-C?

1 kg mager rundsstoofvlees
1 ui
2 el vloeiende bloem
2 el azijn (ik heb wijnazijn gebruikt)
2 laurierblaadjes
4 peterselietakjes (enkel de takjes dus, niet het groen)
4 takjes verse tijm of 1 kl gedroogde
2 plakken peperkoek
2 el mosterd
33 cl Westmalle
2 kl bruine suiker
peper en zout
boter

Neem een stoofpot met dikke bodem en laat hierin de boter hazelnootbruin worden. Leg er een deel van het vlees in en laat 3 minuutjes aan 1 kant bakken. Pas dan mag je het vlees draaien en niet eerder! Als je het vlees onmiddellijk begint te draaien schroeit het niet dicht en kookt het in zijn eigen vocht ipv bakken. Als het vlees aan beide zijden bruin ziet mag het eruit. Je mag nu de rest van het vlees nu bakken. Haal ook dat eruit.

Hak de ajuin fijn en doe in de pan samen met nog wat boter. Laat zachtjes stoven tot de ui glazig is. Doe er het vlees opnieuw bij en bestuif alles met de bloem. Eventjes roeren. Doe er nu het bier en de azijn bij. De azijn is van essentieel belang om het vlees zacht te krijgen. Doe er ook de laurier, takjes van de peterselie en de tijm bij.

Besmeer de twee sneden peperkoek met de mosterd en leg op het vlees zoals hieronder.


Stoverij/ Belgian Beef Stew with Beer

Zet het deksel op de pot en laat het stoofpotje zachtjes sudderen gedurende een uur of twee (minstens). Roer af en toe eens om zodat het niet kan aanbakken. Indien nodig, mag je er wat water bijdoen of nog wat bier als de saus te dik wordt. Voeg er aan het einde de suiker aan toe en kruid met peper en zout.

Stoverij is het lekkerst met verse frietjes en een goeie kwak mayonaise.


Elks ne goeie zondag.




10 opmerkingen:

  1. peperkoek zal ik eens proberen, ik doe er ook nog een flinke wortel in. Ziet er weer ongelofelijk smakelijk uit, zelfs op een vroege zondagmorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Runds it is... ohlala.. zo lekker.. en als dat dan zo in je mond uit elkaar valt ... ooooooooooooh dat is smelten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lap ! da's nu net het gerecht dat ik vandaag ga klaarmaken om vanavond van te smullen.
    ik doe echter cola (!) er in ipv bier... en gewoon 2 sneden brood met mosterd ipv peperkoek...
    smakelijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit ga ik van de winter een keer maken. Ziet er erg lekker uit! Hoewel wat betreft het weer zou het inderdaad vandaag ook wel smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker ! Alhoewel ik altijd vlees verkies met wat vet aan en in. Geeft volgens mij een pak meer smaak. 't Is alleen niet gemakkelijk te kopen, hier in het belgenland, jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. die bruine suiker, is dat bruine kandijsuiker of van die bruine kinnekessuiker?
    http://static.skynetblogs.be/media/93427/kinnekes_resize.jpg
    http://www.streekproduct.be/producten/photos/detail/Cassonade1.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 't Is de donkerbruine, niet de kinnekes. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wanneer je zenuwstuk gebruikt, wordt die azijn vanzelf overbodig, heb ik gemerkt.

    BeantwoordenVerwijderen