woensdag 9 mei 2012

Dag 3: Risotto met de koningin der groenten...

3 euro 50!!! Zoveel heb ik maar gegeven voor een bussel asperges van een halve kilo. Een bokaaltje asperges kost al vaak zoveel. Mijn schoonouders waren naar een kweker geweest en hadden ook voor mij een bussel mee. Ik heb ze nog nooit zo kraakvers gezien. Ik ga er twee gerechten van maken, eentje voor nu en eentje voor morgen. Let wel, wij zijn maar met twee, voor een klein gezin zal één gerecht al voldoende zijn.

Je hebt voor dit gerecht ook selder nodig. Twee steeltjes en voor morgen ook 1 steeltje. Versnij de rest in blokjes en steek ze in de diepvriezer. Vroeger was bij mij de diepvriezer een vuilnisemmer in uitgesteld relais. Ik vroor wel alles in, maar vergat het achteraf weer uit te halen en dan mocht ik het alsnog weggooien. Niet doen dus. Eigenlijk moet je beste maatjes worden met je diepvriezer want dankzij hem (of haar gelijk je wil) kan je echt veel besparen.


aspergerisotto


Wat heb je nodig?

100 g risottorijst per persoon
500 g asperges
2 el olijfolie
2 steeltjes bleekselder
1 sjalotje
1 teentje look
20 cl witte wijn (optioneel - maar wel lekker) of Noilly Prat
1/2 blokje groentenbouillon (optioneel)
1 handje geraspte pecorino (iets goedkoper dan parmezaan)
2-3 klontjes boter
peper en zout
beetje peterselie om af te werken


Was de asperges en leg ze op het aanrecht. Schil ze met een dunschiller terwijl ze op het aanrecht blijven liggen. Start met je dunschiller zo'n 2 cm onder de punt en trek zo je dunschiller naar beneden, doe dit rondom rond. Hou de schillen bij. Snij de onderkant van de asperges (zo'n 3 cm) en hou ook bij. Zet een pot water (1 1/2 liter ongeveer) op, doe er wat zout in en kook hierin de schillen en de onderste uiteinden gedurende 10 minuutjes. Schep de schillen en de uiteindes uit het kookvocht. Hou het kookvocht bij.

Doe de asperges in het kookvocht en laat ze op een zacht vuurtje garen (8-10 minuutjes afhankelijk van de dikte). Schep ze uit het kookvocht en hou ze apart. Als ze wat afgekoeld zijn mag je ze in 4 stukken snijden (helft met de topjes hou je bij, de rest doe je in een potje voor morgen). Je mag nu ook het halve bouillonblokje aan het vocht toevoegen (voor mij hoefde het niet echt, maar als je het graag gekruid hebt, doe het er maar in). Hou het vocht tegen het kookpunt.

Zet ondertussen een pot met dikke bodem op het vuur en doe hierin de olijfolie. Hak de selder, look en slalot redelijk fijn en fruit in de olie. Laat het zeker niet bruinen! Voeg er nu de rijst aan toe en laat een minuutje meebakken terwijl je constant roert. Blus met de wijn en laat inkoken. Schep een soeplepel van het aspergekookvocht bij de risotto en laat al roerend op een middelhoog vuur inkoken. Herhaal dit keer op keer tot de rijst gaar is.

Haal van het vuur en roer er de boterklontjes, kaas en asperges (met de punten onder). Zet het deksel op de pot en laat 5 minuutjes staan.

Verdeel de risotto over de borden en werk af met wat peterselie.


Smakelijk!
Ann


10 opmerkingen:

 1. Wij gebruiken de diepvriezer pas wanneer we volop in het oogstseizoen zitten. Binnen een paar maanden wordt hij dus pas opnieuw in het stopcontact gestoken, allez, hopelijk toch, want voorlopig groeit er niet zo veel door de afwezigheid van de zon en de grote aanwezigheid van hongerige slakken ;-)

  Maar goed, wat ik eigenlijk wou toevoegen: wij hangen telkens een groot blad op de deur van de diepvriezer. Daarop schrijven we dan telkens wat we erin steken. Wanneer iets eruit gaat, schrappen we het. En zo weten we dus altijd gemakkelijk wat erin zit, zonder minutenlang te moeten zoeken en alle doosjes een voor een te openen... 't Is inderdaad enorme zonde om dan toch nog dingen te moeten weggooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ann het ziet er heerlijk uit. Ik heb net 3 kilo asperges gekocht bij de boer in het dorp van mijn schoonmoeder in Brabant. Op de Hollandse manier hebben we ze deze week al een keer gegeten maar nu ik deze versie zie.. Vanavond eten we jou risotto!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh, dat komt hier goed uit: de asperges in onzen hof weten even niet van ophouden. ik ben al benieuwd naar uw receptje voor morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik betaal gewoon 3,50 Euro en ik kom ook bij jou eten. Wat mij jij toch altijd lekker eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je net gevonden via mme zsazsa en ik vind het top. Altijd makkelijk ideetjes pikken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, je blog ontdekt en dit meteen gemaakt! Ook hier crisistijden ;o) En mijn man heeft niet eens geklaagd dat er geen vis of vlees bij zat, zo lekker vond hij het! Olé!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier hetzelfde scenario. De ouders van mijn vriend waren naar de aspergekweker geweest en wij plukken daar de voordelen van. Heerlijke risotto, man man man! Is ook eens wat anders dan "à la flamande"...

  BeantwoordenVerwijderen