maandag 7 mei 2012

Veertig dagen zonder geld.

Mjaaaaa.... 't is "kries" ten huize Photo-Copy. Dus moeten we een beetje op de kleintjes letten. Maar da's niet erg, we gaan van mijn "probleem" een creatieve challenge maken. 40 dagen lang worden hier alleen maar gerechten gepost die maximaal 5 euro kosten. Trouwens, ik denk dat ik niet de enige ben die aan het eind van mijn geld nog een stuk maand over heeft. Spijtig genoeg is dat bij mij de hele maand. Dju toch. :-)

Op één ding wil ik tijdens deze veertig dagen wel niet toegeven. Ik blijf er mijn type foto's van nemen. Luxueus uitziend, maar met brol uit de kringloop en afbraakmateriaal. Olé. Een mens eet ook met zijn ogen hé. Ah ja! Trouwens, als je zelf leuke budgetreceptjes hebt, laat het mij weten. Ik heb er speciaal een facebookpagina voor aangemaakt.

We beginnen vandaag met cupcakes met aardbeien. Dit recept is ideaal wanneer je aardbeitjes overhebt die niet meer zo lekker zijn om zo te eten. Je kan er een milkshake van maken, maar dus ook deze cupcakes. En héérlijk dat ze zijn!!!!

Budgettip 1: als je de keuze hebt tussen grote en kleine aardbeitjes, neem de kleine. Die zijn niet alleen een pak goedkoper, maar ook gewoon veel lekkerder!

Budgettip 2: Heb je in de buurt een aardbeienkweker? Ga eens zien of ze ter plaatse aardbeien verkopen. Vaak is dat via een automaat (zoals bij het brood). Ik heb dit weekend 1,80 € betaald voor een halve kilo kleine aardbeien. Da's een pak minder dan wat je in de supermarkt uitgeeft.

Wapeinsde? Doedemee of doedenimee?


strawberry cupcakes



Wat heb je nodig?


1/2 bakje aardbeien (250 g ongeveer)
100 g suiker + 50 g suiker
100 g gesmolten boter
2 eieren
200 g zelfrijzende bloem
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
1/4 tl muskaatnoot (optioneel)


Verwarm de oven voor op 180°.


Snij de aardbeien in stukken (van 1 cm ongeveer). Doe in een potje en giet er 100 g suiker over. Zet gedurende een uurtje in de koelkast.

Klop met een elektrische de boter met de rest van de suiker en de vanillesuiker tot deze volledig is opgelost. Doe er nu één voor één de eieren bij. Nu mag er de bloem bij. Je zal zien dat het deeg vrij vast is, maar dat moet zo. Stop nu met kloppen. Vouw er voorzichtig met een pannenlikker de aardbeien mét de suiker én het eventueel vrijgekomen sap onder.

Lepel het deeg in cupcakevormpjes (vul ze voor 2/3de) en bak ze gedurende 20-25 minuutjes in de oven.


Druk met je vinger op een cakeje om te weten of ze gaar zijn. Als ze lichtjes terugveren zijn ze klaar.


Smakelijk!


Ann






59 opmerkingen:

  1. Geweldig idee - ikdoemee!
    Telt diepvriesfood ook mee (want die zit wel neigvol..)?

    En 'brol' uit de kringwinkel noemen we tegenwoordig gewoon 'vintage' en dat is dan weer hip waar we ook aan meedoen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. diepvries en blikvoer zijn toegelaten. :) Nu ja als je diepvriezer vol zit met kreeft en zo, wordt het wel wat moeilijk hé. ;-)

      Verwijderen
    2. Geen kreeft in mijn diepvries - misschien iets voor den 41ste dag ;-)

      Verwijderen
  2. wij noemen de kringwinkel zelfs gewoon: den boutique, en dat is sowieso mijn vaste stek ;-)
    Maar ik ben wel benieuwd, want ik heb ook altijd te veel maand, te weinig geld...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik doe graag mee, ik kijk al uit naar die 40 dagen ( komt goed uit want ik zit verplicht op een laag pitje met mijn loon; de schuld van twee heupen op een half jaar); en het is ook nog nog eens leuk voor de studenten hier in huis, die hebben dat graag bugetvriendelijk :0). Dus laat maar komen!
    De oudste heeft mij gisteren verwend met gepocheerde eitjes(van ons kippen), asperges, peterselie(uit onze tuin), een botersausje en natuuraardappeltjes, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Awel ik ben zeer benieuwd. Goei idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ALs er recepten lijk die cupcakes uitkomen maak er dan maar 400 dagen van ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij hebt alweer mogen proeven of wat?

      Verwijderen
  6. vanzeneigens dak meedoe ! Volgens mijn collega's geef ik veelsteveel geld uit aan eten. Liever da dan gaan shoppen voor kleren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Misschien een idee om gratis ingrediënten uit de natuur te nemen. Zoals brandnetel, paardebloem, wilde rucola of vlierbloesem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jannie potverdikke, je loopt voor op de feiten! ;-))

      Verwijderen
    2. ahhh... vooruitziende blik!

      Verwijderen
  8. Ik doe sowieso mee, ik leef al een tijdje zo!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idem dito hier...wij leven elke maand zo, elke cent wordt hier geteld en hertelt en de laatste 2 maanden moeten we dubbel zo hard opletten wat er wel en niet aangekocht wordt.
      En tis niet evident want volgende week heb ik eentje die haar eerste communie doet en dat kost ook een serieuze duit :(

      Verwijderen
  9. Misschien een FB-pagina openen waar iedereen zijn recepten kan posten! Denk dat er veel fans zullen zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goed en leuk idee!
    Dan eten we weer eens wat anders dan de standaard (wel zelfgemaakte) pastasaus, al zullen we overheerlijke aarbeienmuffins als avondgerecht nog maar niet gaan doen..;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goed idee Ann! Ik heb het idee dat ik per week ook teveel uitgeef aan boodschappen voor 2 personen.
    Ben benieuwd, ga proberen mee te doen!

    Tipje: Ik maak ovenschotels vaak voor 4 personen. De helft gaat daarna de vriezer in.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ow shit, waar ben ik aan begonnen. ;-)))))

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik doe mee!! Allez, merk dat ik eigenlijk al een maand dat vanzelf doe hier thuis. Heb gisteren paardenbloemgelei gemaakt en ja, dat is lekker. Dus laat maar komen die gerechten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat recept wil ik wel eens zien, want het krioelt bij ons vand e paardenbloemen!

      Verwijderen
  14. Erg goed idee! Ik probeer ook altijd zo zuinig mogelijk te doen tot dat ik de loterij win.....
    Ik kijk uit naar je recepten, komen er ook bespaar tips?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Super, en je receptje ziet er lekker uit, maar aardbeien zijn in deze tijd van het jaar niet echt budgetvriendelijk vind ik. Zou dat ook lukken met rabarber (uit den hof van mijn moeder, dus gratis ende voor niets)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mie, ik heb voor een bakje kleine aardbeitjes 1,80 € betaald (halve kilo). Ik koop die altijd rechtstreeks bij de kweker. Zij hebben zo'n automaat staan (zoals voor brood en dergelijke).
      Met rabarber moet dat ook lukken, maar dan zou ik de rabarber nog iets langer laten staan in het suiker zodat het niet te zuur is.

      Verwijderen
    2. En dat moest "de suiker" zijn en niet "het suiker". :)

      Verwijderen
    3. Ha, wij wonen hier midden in dé aardbeienstreek maar bij de automaat waren er vorige week nog geen. Doen ze alleen wanneer ze redelijk van prijs zijn, vandaar mijn bedenking. Morgen nog eens langsfietsen dus!

      Verwijderen
  16. Ik doe mee, ben deze morgen speciaal van mijn bakske aardbeitjes gebleven om straks deze te kunnen maken! En uw "zuinig" koken komt me eigenlijk ook prima uit deze maand!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Das een geweldig goed idee, want ik heb de komende weken 2 trouwfeesten, dus dat kost geld aan cadeaus en ik ben zo zwanger dat ik nergens meer in pas, en dan is daar Fragile, maar dat kost veel te veel. En 1 kleedje is géén kleedje he... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Veggie is ook meestal very budgetvriendelijk! Ik ken wel een blog voor inspiratie, haha

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ha ik doe mee! Maak er maar gelijk 100 dagen van ;-)
    Zaterdg een bakje aardbeien gekocht à € 4.95 en dan gehoord van de buurvrouw dat er hier wat verder inderdaad ook zo'n automaat staat waar je €1.50 betaalt voor een bakje kleine en €2.5 voor grote aardbeien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fwala, en ze zijn dan ook nog eens veel verser én dus lekkerder.

      Verwijderen
  20. ik doe mee want ik heb ook chronisch maand over aan het einde van mijn centen :o)
    Ik zal eens denken welke budgetrecepten ik heb ... het zal sowiezo seizoensgebonden koken worden want dat is altijd goedkoper :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Staat die aarbeitjesautomaat toevallig ergens in de buurt van Korbeek-lo? *hoopt*

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de baan van goetsenhoven naar outgaarden dus niet echt bij de deur nee...

      Verwijderen
  22. Jaaaa da's en keigoeidee! Ik ben volop aan'tgaan samenwonen. Ik geef superveel geld uit voor de moment en ik weet nog ni hoe ons gemeenschappelijk budget er gaat uitzien op't einde van de maand (van mijn persoonlijk budget wetek da trouwens ook ni)! Dussss hier met dat budgetvriendelijk eten!!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Nou Ann, de cupcakes zijn hier gelukt, ze smaken zaaaaaaaaalig !

    Liefs
    Marjo

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Mijn zevenbladsoepke was anders ni slecht. ;)

    Enneuh... moet het culinair zijn of vooral lowbudget? Hier zijn toch een aantal klassiekers uit de oorlogskeuken blijven hangen bijvoorbeeld. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Een combinatie van beide zou leuk zijn. Het moet toch nog vooral lekker blijven. En je kan kiezen, 5 euro voor de hele maaltijd of 5 euro per persoon... :-) het is vooral de geste die telt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Je kan trouwens recepten naar mij sturen en ik kan er proberen van er een andere draai aan te geven... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. 5 euro per kop per warme maaltijd, dat brengt ons na 4 weken op 840 euro.
    Ik kook duidelijk voor minder... én beter dan alle dagen oorlogseten. :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's ook logisch hé Katrien. Moet hoe meer je bent, hoe lager de kostprijs per persoon wordt. Het is makkelijker om voor 5 te koken met 20 euro dan voor twee met 10 euro. Vanaf 3 mensen zakt de kostprijs per persoon enorm. Ik kook voor twee vandaar ook dat ik spreek van 5 euro per persoon.

      Verwijderen
    2. Uiteraard. En gelukkig maar. Ik zou kinderen moeten verkopen anders. :)

      Verwijderen
    3. Je kan ze misschien ook verhuren. ;-)))))

      Verwijderen
    4. aaah, da was ook al mijn bedenking, ik kook elke dag voor zes dus! maar ben heel benieuwd naar de budgettips, altijd mooi meegenomen, want die kinderen , die vreten de kleren van mijn lijf! :-)))

      Verwijderen
  28. Per toeval ook juist een budgetvriendelijk receptje gepost. Lekkerrr!!!!!
    http://mylovelylife.skynetblogs.be/archive/2012/05/07/receptje-uit-de-nieuwe-keuken♥.html
    Katrien.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik doe niet mee. Want blijkbaar doe ik onbewust al mee.. Ik dacht altijd dat wij veel uitgaven (want biologisch), maar gemiddeld besteden we 7,5 euro per persoon per dag aan eten. Dat valt allemaal wel heel goed mee, vind ik. We eten hier wel vegetarisch en veganistisch...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hey Merlette, als je leuke veganistische suggesties hebt, ik hoor het graag. Ik wil zoveel mogelijk variatie brengen op deze blog. En het is hier maar povertjes gesteld met de veganistische recepten...

      Verwijderen
  30. Ik zal je tip onthouden voor de volgende keer als ik nog eens aardbeien koop. Ga niet voor de grootste, maar kies de kleine met smaak. Noted!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. ik kook voor 6 personen , elke dag, ook niet evident ze, want die pubers, die eten voor twee!
    en patatten dat je dan moet schillen , pffffffff!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nog een geluk dat ze nog patatten willen eten. ;-)))

      Verwijderen
  32. Ja! Ik ben studente en vind het ongelofelijk moeilijk om goedkoop te koken, want ik eet heel graag lekkere dingen ;)
    Ik kijk er naar uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik ben je nieuwste fan, kom hier via de link van Elza D.!

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Ja, ook ik wil meedoen, want dat is hier dagelijkse kost bij ons op de kleintjes letten. Laat maar weten wat ik moet doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Hoi, ik struikel hier natuurlijk nu pas over ;-) Misschien nog een goede tip: http://wildplukwijzer.nl/ (hier worden alle plekken in NL verzameld waar je gewoon in het wilde weg wat bij elkaar kunt plukken). Wat voor mij ook altijd goed werkt: soep! Groente kopen die anders afgeschreven worden (kan al voor weinig), klein hakken, in de pan, bouillonblokjes erbij en dan pureren. Echt lekker!
    Succes!!
    Esther.

    BeantwoordenVerwijderen