Ha! Zo'n receptje heb je nog niet gezien hé! Bagels begot. Ik dacht zelf eerlijk gezegd dat het onmogelijk was om ze zelf te maken, want ik wist dat die moesten gepocheerd worden en zo. Enfin, ik had nog nooit een recept voor bagels gevonden... tot nu. En ziet eens, hoe mooi!
Echt veel werk is het niet, maar je hebt er wel wat tijd voor nodig, want het deeg moet een nacht rusten. Maar 't is het 100% waard.
Wat heb je ervoor nodig (6-8 stuks)?
Dag 1:
500 g witte bloem (voor brood)
2 koffielepels zout
3/4 koffielepel gedroogde gist
1 eetlepel vloeibare honing
250 ml water
Dag 2:
1 koffielepel zout
1 koffielepel bicarbonaat
sesamzaadjes en/of maanzaadjes
Neem een grote kom, doe daarin de bloem, honing, zout, gist en het water en meng alles met de hand. Kneed zo'n 3 minuutjes tot je een vrij ruwe deegbal bekomt zoals deze:
Laat 5 minuten rusten. Kneed opnieuw een 5-tal minuten tot je een stevig maar fluweel aanvoelend deeg bekomt (mag ook met de keukenrobot).
Neem een andere kom, en wrijf die lichtjes in met een neutrale olie (zonnebloem of zo, zeker geen olijfolie). Leg de deegbal hierin en sluit de kom af met plastiekfolie. Zet een uurtje weg in de koelkast.
Haal het deeg na een uur uit de koelkast en verdeel het deeg in 6 of 8 gelijke delen (ik vind 6 beter). Rol het deeg met je handen uit tot je worstjes hebt van ongeveer 20 cm. Zorg dat de uiteinden wat smaller zijn. Zoals je hieronder ziet:
Maak de uiteinden wat nat met water en kleef ze aan elkaar zodat je die typische bagelvorm krijgt. Leg een boterpapier op een bakplaat en wrijf die wat in met olie. Of neem gewoon een siliconematje. Bestrijk de bagels met wat olie en dek achteraf af met plastiekfolie. Zet ze een nacht weg in de koelkast.
Haal 90 minuten voor je ze wil bakken de bagels uit de koelkast en zet ze op een warme plaats zodat ze nog wat kunnen narijzen.
Hier moet je nu iets raars doen. Je moet de bagels testen of ze al genoeg gerezen zijn. Hoe doe je dat? Je vult een kom met koud water en je legt daar een bagel in (ja in het water). Zakt de bagel naar de bodem, dan moet hij nog 15 minuutjes rijzen. Doe na 15 minuutjes de test opnieuw. Als de bagel blijft drijven, dan zijn ze genoeg gerezen.
Zet nu je oven al aan op een flinke 260 graden. Zet ook een ruime pot met water op het vuur (minstens 3/4 gevuld). Als het water kookt, mag er de koffielepel zout én de koffielepel bicarbonaat in. Zet het vuur wat lager zodat het nog lichtjes suddert (maar niet echt meer kookt) doe er 2 of 3 bagels in en laat 60 seconden op 1 kant pocheren. Draai na die 60 seconden de bagels om en laat nog eens 30 seconden pocheren.
Leg ze terug op de bakplaat en het bakpapier en besprenkel ze rijkelijk met de zaadjes. Ze mogen nu in de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 230° en bak ze 8 minuten. Haal ze na 8 minuten uit de oven en zet ze er in de omgekeerde richting er terug in. Laat ze opnieuw 8 à 10 minuutjes bakken tot ze mooi goudkleurig zijn.
Laat ze 30 minuutjes afkoelen en dan mag je eraan beginnen. Ik weet het 30 minuutjes is lang, heel lang, maar 't is het zo waard!
Ik eet ze het liefst met wat philadelphia, een beetje fijngesnipperde lente-uitjes en gerookte zalm. Da's echt een feest. Je voelt je direct terug in New York in een of andere Joodse Deli. Zaaaaalig!
Niet vergeten! Give Away! 't Zijn de laatste dagen!!!
Gratis Verrassend Veggie kookboek. Stuur mij voor 30 april 2011 (middernacht) een mailtje met jouw naam en de vermelding 'verrassend veggie'. Op 1 mei zal een onschuldige hand de winnaar aanduiden.
Wauw! Ik vind absoluut niets lekkerder dan bagels met cream cheese en scallion. Ga het zeker proberen! Je blog begint zo langzamerhand my everyday cookbook te worden. Thanks for sharing :-)
BeantwoordenVerwijderenOf met bleuberriecreamcheese.... Zo dat het er aan de andere kant uitdrupt.
BeantwoordenVerwijderenIk kwam via via via terecht op je blog en vind het nu tijd voor je ne keer te feliciteren,zeer mooie foto's,zeer lekkere recepten die hier al uitgeprobeerd zijn en bovenal je schrijft zeer leuk! Voila nen mens moet soms eens in de bloemekes gezet worden!! Doe zo voort zou ik zo zeggen,groetjes!!
BeantwoordenVerwijderenBedankt Cathy, da's héél fijn om dat te horen. ;-)
BeantwoordenVerwijderen*onder de indruk*
BeantwoordenVerwijderenLekker hè.Heb ze ook al eens gemaakt en ze waren binnen een dag op!
BeantwoordenVerwijderenik heb dat zelfs nog nooit gegeten eigenlijk....
BeantwoordenVerwijderenJij bent toch wel heel erg goed hoor, dat je zulke gave dingen weet te posten als bagels en verse pasta in één week! Respect!
BeantwoordenVerwijderenDit lijkt me beter te doen dan de pasta, dus misschien ga ik het eens proberen!
Dank je, dank je, dank je, dank je, dank je voor dit recept!!!!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Marian
Wow! Zelf bagels maken.. Daar moet ik me ook nog aan wagen maar met deze instructie gaat dat vast lukken!
BeantwoordenVerwijderenen zo die ouwe prutsedooskes op den achtergrond, daar ben ik ne fan van!
BeantwoordenVerwijderenMmm bedankt voor de heel duidelijke uitleg en mooie foto's ze waren heel lekker ;)
BeantwoordenVerwijderenIk volg je blog sinds een paar weken en hij staat vanaf het begin al bij mijn favorieten-lijstje. En toen kwam je met dit recept aan, ik als echte bagel-addict moest dat gewoon maken. Dat heb ik gisteren en vandaag gedaan. Het is idd even wat tijd dat je erin moet steken maar de hoeveelheid werk valt idd mee. De smaak daar ga ik nog aan sleutelen denk ik. Want ze waren nog niet helemaal naar mijn zin.
BeantwoordenVerwijderenMaar ik wil je wel bedanken voor het recept want wat onbegonnen werk leek viel mede door jouw uitleg reuze mee.
Hier mijn resultaat: http://gewoonmarieke.blogspot.com/2011/05/home-made-with-love.html
Lieve groet,
Marieke
PS: je staat op mijn blog als *blog*a*round voor deze week dus je zal nog wel meer worden ontdekt deze week ;)
Nice recept, ik dacht altijd dat bagels iets zoet waren? Lijkt ook sprekend op een donut, maar dan in de gezonde versie? :p
BeantwoordenVerwijderenAlleszinds, leuke blog !