woensdag 2 mei 2012

Poeppoepsimpele gratin dauphinois

Ik begrijp niet waarom mensen toch zo sukkelen met een eenvoudig recept als gratin dauphinois. Dan zitten ze die aardappelen voor te koken en zo. Wat een gedoe, terwijl het zo simpel is. De truc is tijd en warmte. De mensen vergeten gewoon de room eerst op te warmen en zetten gewoon koude aardappelen met koude room in de oven, en daar knelt het schoentje. Maar dat gaan we hier eens oplossen sè.

Oh ja, mijn versie is die zonder kaas omdat ik mèt niet lekker vind. Is ook niet nodig vind ik.


gratin dauphinois


Wat heb je nodig voor 4 personen?

1 1/2 kg aardappelen
20 cl room
20 cl melk
2-3 teentjes look
2 takjes verse tijm
klontje boter om in te vetten
peper, zout, muskaatnoot


Verwarm de oven voor op 170°.

Schil de aardappelen en snijd in gelijke plakjes van 3 mm dikte. Dep NIET droog. Laat het zo.

Vet de ovenschaal in en doe hierin de plakjes, je hoeft het zelfs niet dakpansgewijs te leggen. Je moet er gewoon voor zorgen dat je geen uitstekende delen hebt.

Doe de room en de melk in een steelpannetje. Voeg er de tijm aan toe en pers er de look in. Zet op het vuur. Kruid met peper, zout en muskaat. Breng aan de kook.

Als het roommengsel kookt, giet het over de aardappelen en zet de schotel meteen in de oven.

Laat 1 uur bakken. Laat de oven dicht. Check NA een uur met een mesje of de aardappeltjes gaar zijn. Indien ze nog niet gaar zijn, laat nog wat rustig verder garen.


Smakelijk!


Lekker met heel veel dingen: vis, kip, biefstuk, vegetarisch...


19 opmerkingen:

  1. Ik heb dat nog nooit geprobeerd, maar moeilijk klinkt het alleszins niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou lightroom schiften op deze manier?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik dacht dat ik dit vroeger al eens met lightroom gemaakt heb. Maar ik heb het nog niet geprobeerd met de sojavarianten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh, wat fijn om weer eens aan deze klassieker herinnerd te worden!
    In mijn studententijd at ik dit vaak, goedkoop maar superlekker, en studenten hebben tijd zat! Ik maakte het ook vaak met peterselie, parmezaanse kaas en walnoten uit de tuin van mijn schoonouders, maar ga jouw pure variant eens proberen. Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kaas vind ik ook niet nodig. Dus warme room tegen het schiften, of wat is de reden? Bij mijn vorige keren was de room idd geschift, terwijl dat vroeger niet gebeurde. Dit moet het zijn, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De reden voor de warme room is niet het schiften, maar omdat het anders 20 minuten duurt vooraleer je aardappeltjes beginnen te koken. Als je de room opwarmt, begint alles al na 5 minuutjes te koken. Als je de room niet opwarmt krijg je je aardappeltjes gewoon niet gaar.

      Verwijderen
  6. Ook ik ben een gratin-sukkelaar... Om één of andere reden krijg ik het nooit helemaal gaar, en dat terwijl het toch een hele tijd in de oven zit. Ook ik knoei dan met voorkoken enzo, maar eigenlijk hoort dat niet. Jouw versie ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik kook mijn schijfjes toch ook altijd eventjes direct in de room en de melk ... in de week heb ik niet het geduld om 1 uur te wachten, en je pot is dan toch al vuil voor de room en de melk.

    En ik ben wel de kaasliefhebster! Al hoeft dat niet veel te zijn, toch een ietsepietsie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat ziet er zo goed uit! Ga het zeker eens uitproberen. Ik had vaak gratin die niet helemaal gaar was. Het trukje met de warme room had ik nog niet gehoord, maar het klinkt veel logischer. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sorry, ik kook mijn room nooit voor (ben daar te lui voor) en laat gewoon wat langer in de oven staan.
    Aardappeltjes zijn dan ook perfect hoor.

    Volle room zal niet schiften (min. 30%)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik vind ook niet dat er kaas bij moet !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik kan bevestigen dat met lightroom 5% vh merk carrefour dit recept PERFECT gelukt is. Met volle room zal uiteraard nog wel beter zijn, maar smaak en uitzicht zaten echt wel goed met de 5% vette room :-) Schitterend, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. de leek zal eens iets gaan proberen :) ben echt een ramp op kookgebied :) te danken aan mama die mij nooit liet helpen dus nu kan ik alles zelf leren en veel te vaak gaat het mij mislukken maar met goede moed kom je ook al ver :) hoop ik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laat je zeker niet ontmoedigen, van je fouten leer je het meest! Zorg gewoon dat de plakjes aardappel dun genoeg zijn (2-3 mm maximaal) en dat de room goed heet is (maar niet kookt).

      Verwijderen
  13. De schoonfamilie komt eten voor kerst, dus ik ben hier al aan het bijeenscharrelen ;-) Mersie Ann!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het recept heet niet voor niets 'gratin' dat betekent dat het gegratineerd wordt en dat doe je oa met kaas. Die miste ik in het recept. Daarnaast doe ik er ook altijd eieren doorheen dan wordt het een lekker smeuig compact geheel met een krokant laagje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind dat niet lekker met kaas. De meeste recepten (of toch heel veel) zijn zonder kaas. Het is zo al zwaar genoeg.

      Verwijderen