woensdag 30 mei 2012

Dag 18: maak zelf je brochettes

Er is à volonté gebarbecued geweest. En ja, ik ook. Maar ik hou niet van de traditionele bbq. 't Is te zeggen. Ik heb een bloedhekel aan die voorgemarineerde spullen. Je weet niet eens of je kip, runds of varkensvlees aan het eten bent. Bovendien is zoiets ook duurder dan wanneer je zelf je brochettes maakt. Als je weet dat een stuk varkensgebraad goedkoper is dan 2 klaargemaakte brochettes, dan weet je genoeg. Trouwens, zelfgemaakte marinades zijn gewoon zoveel lekkerder. Ik stel er jullie 2 voor. Eentje voor varkensvlees en een ander voor rundsvlees. De ingrediënten zijn berekend op 4-5 brochettes


varkensbrochette


Wat heb je nodig ?

100 g varkensvlees per brochette in gelijke stukken gesneden
1 el venkelzaadjes
1 el korianderzaadjes
olijfolie


Doe de venkelzaadjes en korianderzaadjes in een droog pannetje en zet ze op het vuur. Van zodra ze heerlijk beginnen ruiken mag je ze van het vuur halen. Doe ze in een vijzel en stamp ze fijn. Doe genoeg olijfolie in de marinadekom en doe er de kruiden bij. Nu mag er het vlees bij en zorg dat elk kantje bedekt is met olie en kruiden. Dek af met folie en zet 2 uurtjes in de koelkast.

Werk je met houten satéprikkers, laat ze minstens 2 uur weken in koud water zodat ze niet zullen branden op de bbq.




rundsbrochette


Wat heb je nodig?

100 g rundsvlees per brochette in gelijke stukken gesneden
zeste van 1 citroen
1 el gedroogde rozemarijn
peper en fleur de sel
olijfolie


Doe het vlees in een kom. Doe er de rozemarijn en zeste bij en zorg dat elk kantje goed is bedekt met de marinade. Dek af met folie en zet 2 uur in de koelkast.


Als je de brochettes maakt, mag je ze kruiden met peper en fleur de sel.


Smakelijk!



Ann

5 opmerkingen:

  1. Verdorie zeg, deze vegetariër zit met het water in de mond...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb spontaan zin om te bbq-en! (Ik lees je blog al een tijdje, trouwens, aangenaam! Mijn complimenten)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat zien er handige prikkers uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Potdikke, dat klinkt lekker zeg!
    Venkel en koriander(zaad) vind ik echt belachelijk lekker, wij eten dat vaak over gegrilde groente bij de couscous, dus die eerste ga ik zeker eens proberen op de bbq! Dank je wel voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben het volledig met je eens betreffende de voorgemarineerde troep. Komt er bij ons niet in.
    Moet zeggen dat het soms een hele klus is om vlees te vinden bij de beenhouwer of supermarkt dat niet ondergedompeld werd in de rode brij (waarschijnlijk vol met artificiele smaakmakers)

    Jouw brochetjes zien er (h)eerlijk uit. ;)

    BeantwoordenVerwijderen