zaterdag 5 mei 2012

Traditionele Zweedse aardbeientaart

Oftewel Jordgubbstarta (het bolletje boven de eerste a moet je er zelf bij verzinnen). Deze taart wordt in Zweden vooral verorberd tijdens verjaardagen en Midzomernacht. Ik dacht, laten we voor het foodblogevent iets speciaals doen en dit is het resultaat. 't Is vooral vrij veel werk, maar ze is wel mooi en voor verjaardagen is ze perfect.

Je kan ze ook makkelijk vereenvoudigen en dan is er bijlange zoveel werk niet aan natuurlijk. In de vulling zit crème patissière (een veredelde vanillevla) gemengd met slagroom en stukjes aardbei. De tweede laag is voorzien van aardbeienconfituur. Achteraf bezien vond ik één laag meer als voldoende, maar als je voor 12 personen bakt of zo, dan is het zeker aan te raden. De aantallen tussen haakjes zijn voor de 2-vullingen versie.


swedish strawberry cake


Wat heb je nodig voor het gebak?


5 (6) eieren
200 (240) g suiker
200 (240) g zelfrijzende bloem

Boter om je vorm in te vetten, gewone bloem om te bestuiven


Verwarm de oven voor op 180° (hetelucht).

Klop de eieren met de suiker met een elektrische klopper tot deze verdrievoudigd is in volume. Zeef er lepel per lepel de bloem over het deeg en vouw met een pannenlikker de bloem onder het deeg. Doe dit heel voorzichtig zodat de luchtigheid van het beslag behouden blijft. Doe zeker niet alle bloem ineens bij het deeg want dan krijg je echt problemen qua luchtigheid. In 5-6 keren is ideaal.


Vet een springvorm (24 cm doorsnede) grondig in en bestuif met wat (gewone) bloem. Giet het deeg in de vorm en bak 45 minuten (50 minuten ingeval van 6 eieren) in de oven. Check met een breinaald (of satéprikker) of de cake gaar is. Als deze er proper uitkomt dan is de cake gaar. Haal uit de oven en laat 5 minuutjes afkoelen alvorens je de taart ontvormt en op een rek laat volledig afkoelen.



swedish strawberry cake




De vulling

5 eierdooiers
1 vanillestokje
50 g maïszetmeel (maïzena)
6 dl melk
100 g suiker

15 cl room
8 aardbeien


2-3 flinke eetlepels aardbeienconfituur.

Klop de eierdooiers met de suiker tot een lichte massa. Doe er het maïszetmeel bij en meng goed.
Snij het vanillestokje in de lengte middendoor en haal er met een mes het merg uit. Zet een grote kookpot op het vuur (minstens 2 liter) en doe hierin de melk samen met het vanillestokje en het merg. Breng al roerend met een houten lepel aan de kook. Haal van het vuur en laat even afkoelen (1 minuutje). Vis er het vanillestokje uit. Giet 1/4de van de vanillemelk bij de eierdooiers en roer goed. Zorg ervoor dat ei niet begint te bakken. Giet nu het eimengsel bij de melk en roer goed. Zet terug op het vuur en warm op een matig vuur op tot aan het kookpunt. Van zodra de crème goed begint te binden (mayonaisedikte) mag het van het vuur. Giet in een koude kom en dek af met plastiekfolie zodat er geen vel op komt. Laat volledig afkoelen.


Klop de room stijf (zonder suiker). Roer er lepel per lepel de crème patissière onder (je hebt slechts de helft nodig). Snij de aardbeien in stukjes van 1/2 cm en vouw onder de vulling.


Voor de versiering

30 cl room
2 el (opgehoopt) bloemsuiker
1 bakje aardbeien (500 g)



Klop de room stijf met de bloemsuiker. Was de aardbeien en haal er dan pas het hoedje af. Snij in plakjes of laat ze volledig heel (zoals je zelf wil).



swedish strawberry cake



Het assembleren



Snij met een gekarteld broodmes de taart voorzichtig in 2 of 3 lagen. Bestrijk één laag met de aardbeienconfituur. Bestrijk de tweede laag met het crème-aardbeienmengsel. Vouw de taart voorzichtig dicht.

Bestrijk de buitenkant met de opgeklopte slagroom, leg er de aardbeitjes op en werk eventueel af met een slagroomspuit zoals ik gedaan heb. Maar het hoeft echt niet. Ik vind een artisanale look even mooi.


Smakelijk!


Ann

Ow ja, je kunt mij nog steeds laaiken op feesboek.



9 opmerkingen:

  1. Wouw Ann, je maakt er wel werk van. Wat een schitterende taart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mannekes mannekes mannekes!!
    Dat ziet er gewoon fantastisch uit !
    ik zou daar niet in durven snijden !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ziet er lekker uit, het bolleke boven de a krijg je door alt 134 ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En nu krijg ik dus vre-se-lijke honger, waarvoor dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, als die niet 'af' is, weet ik het ook niet meer... :)

    BeantwoordenVerwijderen