maandag 12 september 2011

Lapin à la moi

Ik eet dat niet zo vaak, konijn. Ik lust het wel én het is bovendien ook heel mager en gezond. Maarrrrr... 't is zo erg hé. Zo'n beestje. Ik weet wel 't is een dubbele moraal. Maar kom, ik eet gemiddeld 1x vlees per week en dat vind ik prima zo. Meer heb ik echt niet nodig.

Vandaag dus konijn. Ik had geen zin in de klassieke versie met pruimen en de Italiaanse versie met groene olijven, lust mijn wederhelft niet zo. Dus is het iets tussen de twee geworden. Maar wel heel lekker. Echt een aanrader.


Lapin

Wat heb je nodig?

1 konijn in stukken (zonder lever en kop)
100 ml olijfolie
5 teentjes look
2 kleine uien fijngehakt
4 grote takken rozemarijn
100 g bloem
peper en zout
300 ml droge witte wijn
500 ml kippenbouillon


Groene olijven om erbij te serveren (optioneel).


Doe de bloem in een schaal (of diepvrieszakje) en kruid stevig met peper en zout. Wentel er de stukken vlees in en klop een beetje af.

Doe helft van de olijfolie in een kookpot met dikke bodem en bak er de stukken vlees in bruin. Haal terug uit de pan, zet het vuur ietsjes lager en doe er de hele tenen look en de ajuin bij. Fruit glazig en leg er de stukken vlees terug bij. Overgiet met de wijn, de kippenbouillon en doe er de rest van de olijfolie bij. Leg er de takken rozemarijn over en dek af. Laat minstens 2 uren op een zacht vuurtje pruttelen met het deksel op de pot.


rosemary and white wine rabbit


Als het vlees loskomt van het been, mag je het eruit scheppen. Zet het vuur terug wat hoger en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Doe er het vlees terug in.

Serveer met patatjes uit de oven en wat sla.


Winterkost. Met een zuiderse toets. Smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Ik weet precies wat je bedoelt met het eten van konijn. Lieve help, wat een discussies heb ik er al over gevoerd. Toch, zo heel af en toe vind ik het best lekker. Ik ben net als jij toch heel matig met het eten van vlees. Er is nog zoveel ander lekkers. Je recept gaat in de map en ik ga het zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel goed recept.Ik maak het meestal in bruin bier;))

    BeantwoordenVerwijderen