woensdag 14 september 2011

't Is eens iets anders: pasta met pompoen en salie

Recipe in English


Ja jong, de herfst komt stilletjes aan om het hoekje luren. En herfst da's voor mij, paddenstoelen, noten en pompoenen. En nog veel meer hoor, maar aangezien het hier voornamelijk toch een foodblog is, hou ik het voorlopig daar op. Ik ben eigenlijk wel dol op de herfst, maar dit keer wat minder. We hebben precies een seizoen gemist. Nu ja, erover klagen helpt ook niet echt. Laten we dus de herfst in ons armen sluiten en zoveel mogelijk genieten.

Genieten van een bord pasta met pompoen bijvoorbeeld. Voor de carnivoren onder ons, raad ik een versie met gerookte spekblokjes aan. Ook heel lekker. Uitleg daarvoor staat helemaal onderaan.


pumkin pasta with sage


Wat heb je ervoor nodig (4 pers)?

1 pompoen (750 g geschild)
1 ajuin
2 teentjes look
1/2 glas droge witte wijn
20 cl magere room
1/2 bosje salie
muskaatnoot
peper en zout
500 g spaghetti
olijfolie


Pecorino of parmezaan voor erbij

Edit: blauwe kazen zijn hier ook heerlijk bij, genre stilton, roquefort, Danish blue... Dat geeft het gerecht wat meer pit!


Zet een pan op het vuur, doe er 2 el olijfolie in. Hak de ajuin en de look fijn en fruit in de olijfolie.

Schil de pompoen en snij in fijne blokjes (max 1 1/2 cm). Doe bij de ajuin en laat wat bakken. Doe er de wijn bij, en laat 10 minuutjes stoven.

Zet ondertussen ook een kookpot met gezouten water op het vuur en kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak.

Hak de salie fijn en doe samen met de room bij de pompoen. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Giet de pasta af, verdeel over de borden en schep er de saus op. Besprenkel met de kaas.

Er lag nogal veel kaas op mijn pasta, daarom wist ik niet goed welke foto ik moest kiezen. :-)


Pumpkin pasta with peccorino and sage


Voor de niet vegetarische versie kun je er ook nog gerookte spekblokjes bijdoen. Die moet je dan eerst bakken en dan pas de ajuin en look bij doen.

14 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heel lekker uit en met pompoen.. dat is inderdaad eens iets anders.

    Christel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ik zie je experementeert graag met pasta en groente.Ik ben niet zeker dat ik dit lekker zou vinden.Ik vind het jammer dat salie als kruid te weinig aandacht krijg.Het heeft zo bijznder aroma:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. met een butternut pompoen heeft het nog meer smaak. Ik ga het zeker proberen, superlekker ziet het eruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En het wordt nog lekkerder als je er gorgonzola bij eet ipv andere kaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hou van herfst, met name vanwege pompoenen en ben dus blij dat ik weer een nieuw recept heb om het in te verwerken! Lijkt me heerlijk, dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Met of zonder kaas, ziet er weer heerlijk uit! Half augustus waren er al vollenbak cantherellen in Duitsland, dus ik zit al helemaal in herfstmodus.
    Ben nu wel curieus naar wat jij zo nog allemaal doet in de herfst :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @ tonbouton: ge moogt het zelf vertalen: katjoan'n goan roap'n

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kastanjes gaan rapen, gok ik! :-) Ik dacht eerst "kattenjongen" maar dat valt niet uit nen boom en wordt ook niet gegeten.

    Christel

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Njammie, één van mijn favoriete combinaties!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh Ann, dit ziet er echt weer heerlijk uit. Ben dan ook een echte pompoen liefhebber dus heb je simpele vegetarische curry met zoete aardappel ook al meerdere malen gemaakt. Alleen dan 1 zoete aardappel vervangen door een kleine fles pompoen.

    Heb even op mijn blog naar deze 2 recepten verwezen omdat ik het tot nu toe echt de beste tips vind op blogspot!

    Dank je voor de kookinspiratie. Die heb ik soms wel nodig na een drukke week :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Iets met kastanjetten en een oranje waaier?
    Had gisteren alle benodigdheden uit Brussel aangezeuld (pompoen in de sjakosj), en wat doen we dan na een lange werkdag... Gaan eten bij de Italiaan :)
    Dit weekend herkansing!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Awel ja, dat smaakte wel, moet ik zeggen. Had geen blokjes spek in huis en die flintertjes gerookt spek hadden dus wel wat dikker mogen zijn. En volgende keer eens met gorgon- of cambozola proberen. Maar zeker voor herhaling vatbaar.

    BeantwoordenVerwijderen