vrijdag 2 september 2011

Over engeltjes, vijgen en nectarines uit de oven.

Ik had nog een zestal vijgjes over van gisteren en ook nog 3 nectarines, et voilà een nieuw dessert is geboren. En wat voor één! 't Is precies een engeltje. Vooral de combinatie van het fruit met de typische hartige specerijen zijn ongelooflijk. Dit moet je proberen. Absoluut! Je kan dat zo eten, of met een beetje slagroom en/of een bolletje vanille-ijs...


spicy baked nectarines and figs


Wat moet daar allemaal in (voor 4 pers)?

6 verse vijgen
3 rijpe nectarines (of perziken)
3 onbespoten sinaasappelen (rasp + sap)
3 el vloeibare honing
3 el rietsuiker
2 verse laurierblaadjes (gedroogde is té sterk)
1 vanillepeul
1/2 kaneelstokje
1/2 steranijs (enkel de pitjes)
1 mespuntje vers gemalen zwarte peper (jawel!)
15 g boter (ongezouten)


Vers opgeklopt slagroom en eventueel vanille-ijs


Neem een kom en doe hierin het sinaasappelsap, de geraspte schil, de honing, rietsuiker, steranijszaadjes en de peper. Scheur de laurierblaadjes in stukken en doe dit ook bij het sap. Snij de vanillepeul in de lengte middendoor en haal met een mes het merg uit de vanille, doe dit samen met de peul zelf bij het sap. Breek het kaneelstokje in verschillende stukjes en doe bij de marinade. Roer goed zodat de suiker goed kan oplossen. Zet enkele uren (of de avond voordien) in de koelkast zodat alle smaken mooi met elkaar vermengen.

Warm de oven voor op 200°. Was en snij de nectarines in twee, ontpit ze en leg ze met de snijkant naar boven in een vuurvaste schaal. Overgiet met de helft van de marinade en leg op elke nectarinehelft een klontje boter. Zet 10 minuutjes in de oven.

Was en snij de vijgjes in twee. Haal de nectarines uit de oven, doe er de vijgen bij en overgiet met de rest van de marinade. Zet opnieuw 15 minuutjes in de oven (of tot de nectarines zacht zijn).

Dien lauwwarm op.


spicy baked nectarines and figs with icecreamIk ga nu stoppen want mijn toetsenbord is nat van de kwijl. ;-)

4 opmerkingen:

  1. Dit ziet er erg lekker uit.EEn van de dingen welke je ziet en meteen zin krijgt om het na te maken.Helaas pindakaas.Geen verse fruit(notmal wel in mijn tuin) nog een aantal maanden.Eis dan:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. This really looks delicious.This is my first visit to your blog so I've taken some extra time to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. You've created a lovely spot for your readers to visit and I enjoyed the time I spent here. I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mij de eerste keer dat ik bij je kom lezen en zeker niet de laatste, tong-en oogstrelende blog is het, de ideale combinatie en dit recept komt er ooit - en hopelijk in de zeer nabije toekomst, kwestie van ster-anijs ankoop - van, ik kwijl met je mee : )

    BeantwoordenVerwijderen