vrijdag 2 september 2011

Onvergetelijk slaatje met vijgen, serranochips en kaaskrokantjes.

Ik heb het al tien miljoen keer gezegd, ik ben dol op fruit in slaatjes. Verse vijgen, dat had ik nog niet geprobeerd. In de tuin van onze vorige woning stond er een vijgenboom die elk jaar superlekkere vijgjes voortbracht. Jammer dat ik toen nog niet dit slaatje kende. Ik heb zelfs een extra portie moeten maken voor wederhelft. Dit slaatje is perfect als voorgerecht, maar als je er buffelmozarella bij serveert, is het een fabelachtige maaltijdsalade. Dit slaatje heb ik gevonden in het tijdschrift Saveurs.


fig salad with crispy prosciutto, parmesan chips and almonds


Wat gaat er allemaal in (4 pers)?

6 à 8 rijpe vijgen
4 grote sneden serranoham (of gelijkaardig)
75 g geraspte parmezaan
150 g ruccola
30 g hele amandelen
5 el notenolie
3 el wijnazijn
peper en zout

Eventueel extra: 2-3 bollen mozzarella di buffala


fig salad closer


Meng in een kom de notenolie, wijnazijn, peper en zout. Was de vijgen en snij ze in fijne plakjes van 2-3 mm, leg ze op een bord en overgiet met de helft van de vinaigrette. Zet in de koelkast.

Bekleed een bakvorm met boterpapier (of een siliconematje) en maak met de geraspte parmezaan enkele ronde, dunne schijfjes van 4 cm doorsnede. Zet ze in een voorverwarmde oven op 180° tot de kaas goudkleurig wordt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Haal ze voorzichtig van het papier.

Leg nu de plakjes serranoham op de bakplaat en zet ze een 4-5 minuutjes in de oven. Haal ze eruit.

Hak de amandelen grof, doe ze in een droge pan en laat ze bakken op het vuur tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Haal van het vuur.

Dresseer nu de borden met de ruccola (gewassen, natuurlijk), vijgen, amandelen, serranochips en kaaskrokantjes. Besprenkel met de rest van de vinaigrette.

Voor de maaltijdsalade: scheur de mozzarella in stukken en doe ze bij de rest van de sla.

Subliem gewoon!







5 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me inderdaad heel erg lekker, die combinatie met verse vijgen, mmmm!
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik veel geld had dan zou ik serano ham elke dag eten.Het is zo dekdent lekker.Goede kombinatie hier;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad mooie vijgen! Eigen kweek = beste kweek!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ze moeten gaan pikken bij de buren die vijgen :-) om dit lekkurre slaatje te maken !

    BeantwoordenVerwijderen