donderdag 29 september 2011

Kabeljauwcrumble op een bedje van... zeekraal

Wat zeg je? Zeekraal? Wat is dat voor iets? Awel, het is een van de lekkerste groenten die er bestaan. Heerlijk zoutig, maar o zo gezond. Je hebt het misschien al eens zien staan in het koelvak bij de vis. Maar ja, wat doe je met zoiets hé. Wel, het is supereenvoudig. Het enige wat je niet mag doen is er zout bijdoen, want dan heb je de hele dag dorst, vrees ik.

En omdat het zo eenvoudig is, gooi ik er maar meteen een tweede recept erbovenop. Een kruidige kabeljauwcrumble. Ook heel lekker en past perfect bij de zeekraal. Jaja, zeekraal.


samphire


Voor de zeekraal

1 bakje zeekraal
2 el olijfolie
peper


Neem een kleefpan of een wok, warm er de olie in op en roerbak er gedurende 3 minuutjes de zeekraal in. Haal van het vuur en kruid met peper.


Hieronder alvast mijn verontschuldigingen van mijn "Colmar" achtige foto. Toch niet echt mijn ding precies. :-)

cod crumble on samphire


Voor de kabeljauw crumble (2 pers):


300 g kabeljauw (of koolvis of andere stevige witte vis)
75 g boter in blokjes gesneden
100 g gewone bloem
Kruiden: bieslook, peterselie, oregano,... (een kruidenmengeling uit de diepvries is ok).
peper en zout
zeste van 1 biocitroen


Dep de kabeljauw mooi af en leg in een ovenschaal, kruid met peper en zout. Doe de boter samen met de bloem in een kom en wrijf met je vingers door de bloem en boter tot er kruimels gevormd worden. Meng er de kruiden onder. Strooi de crumble over de kabeljauw en zet 35 à 40 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200°.


Fwala. Moeilijk is het niet hé. En vergeet niet: GEEN zout op de zeekraal.

11 opmerkingen:

  1. Zeekraal ..ja lekker..verzamelen we hier ook voor koken met vis en shelpen:)jouw kabeljauw ziet er koniklijk uit erop:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 't zijn die toefjes die het 'colmar'-achtig maken ... de rest is meer dan ok !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker wij aten gisteren ook zoiets.
    Zeekraal, kabeljauw en zeeduivel in gedroogde ham.
    Heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmm, klinkt lekker ! Het uitproberen waard !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmm, ik ben dol op zeekraal. Héérlijk zoutig inderdaad. Ideaal met die kabeljauwcrumble!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb me ooit laten wijsmaken dat vooral mensen die in de wintermaanden geboren zijn, dol zijn op zeekraal. Ik ben van eind november, dus dat klopt al een beetje. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onlangs pas voor het eerst gegeeten die zeekraal, maar inderdaad overheerlijk! Ook lekker rauw in combinaties met wat sushi / sashimi. nuja bij welke vis past het niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Man, moeite dat ik heb gehad om dat te vinden! De verwachtingen zijn nu wel zeerrrrrr hooggespannen, 't is maar dat ge't weet. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen