donderdag 8 september 2011

Kruidig gehaktbrood met geroosterde paprikasalsa

Twee recepten in één vandaag. En gelukkig gaan de gerechten langer dan één dag mee, 't is dus zeker de moeite van het proberen waard. Zoals je weet is gehaktbrood zowel warm als koud overheerlijk, en da's met dit recept niet anders. De kruiden geven het een lekkere zuiderse toets, zodat je toch nog iets van een zomergevoel op je bord krijgt. De paprikasalsa gaat er perfect bij. Maar je kan het ook gebruiken om een bruschetta te maken bijvoorbeeld.


meatloaf with paprika chutney


Laten we beginnen met de paprikasalsa:

2 gele paprika's
2 rode paprika's
1 teentje look fijngehakt
2 el olijfolie
1/2 kl paprikapoeder
300 g rijpe, sappige tomaten
2 kl balsamico azijn
1 kl bruine of rietsuiker
1/2 bosje basilicum



Was de paprika's, ontdoe ze van de zaadlijsten en snij ze in grove stukken. Neem een braadslede en doe er de paprika's in samen met de olijfolie, look en paprikapoeder. Roer alles goed om en zet in een voorverwarmde oven op 180°.

Snij de tomaten in stukjes en neem na 30 minuten de braadslee uit de oven, roer er de tomaten onder samen met de balsamico, de suiker en zet terug een 30-40 minuten in de oven.

Eens de tomaten zacht zijn mag je ze uit de oven halen, nog eens omroeren en de basilicum onder verdelen. Kruid nog eens met peper en zout. Je kan de salsa in glazen potjes bewaren in de koelkast (minstens een week).

Je kan de salsa ook samen met het gehaktbrood bereiden. De paprika's moeten dan helemaal onderaan in de oven staan, het gehaktbrood in het midden.


meatloaf


Het gehaktbrood

1 kilo gemengd gehakt
1 ui, fijngehakt
1 groot ei
35 g paneermeel/broodkruim/chapelure (of meer indien nodig)
1 kl gedroogde oregano
1 kl gedroogde tijm
naaldjes van 2 takjes rozemarijn, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
olijfolie om de ovenschaal in te vetten


Moeilijk is het niet hé. Gewoon alles grondig mengen en de ovenschaal invetten en vullen met het gehakt. Zet minstens 45 minuutjes in de oven op 180° (voorverwarmd). Om te weten of het vlees gaar is, mag je er met een mes of satéprikker inprikken. Komt er veel vocht uitgelopen, dan is het nog niet gaar. Komt er niets meer uit, dan is het gaar.


Smakelijk hé!

8 opmerkingen:

  1. Dat ziet er weer erg lekker uit. Eén vraagje: wat is chapelure?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ik weet ook niet wat dat is.Voor de rest lijkt mije een heel lekkere dish:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Chapelure is paneermeel, fijngemalen droog brood.

    Ziet er erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. jammie!!! hier is het altijd gehaktbrood met krieken maar die paprikasalsa ziet er ongelooflijk heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik maakte dit gerecht vandaag! Zo heerlijk...
    Die paprikasalsa is echt om duimen en vingers van af te likken maar ik maakte hem net iets anders bij gebrek aan 2 gele paprika's deed ik 1 gele en een oranje puntpaprika en frambozenazijn in plaats van balsamico :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. allez, ik ben blij dat het gesmaakt heeft. :-)

      Verwijderen
    2. Ik heb de salsa net uit de oven gehaald en hij smaakt vurrukkulluk! Ik heb er smoked paprika bij gedaan: lekkerder dan gewoon paprikapoeder.

      Verwijderen
  6. Dit weekend dit gerechtje voor ons bezoek klaar gemaakt en groot en klein heeft er van gesmuld, voor herhaling vatbaar! Mmmmm....

    BeantwoordenVerwijderen