Je kent het vast wel: zin hebben in bananen, er twee van eten en dan de laatste drie vergeten en helemaal laten bruin worden... en wat doe je er dan mee? Bananenbrood mee bakken tjiens. Alhoewel ik niet begrijp waarom ze zoiets brood noemen en geen cake?
Ik heb er rumrozijntjes bijgedaan, maar dat hoeft niet echt. Als je rum en rozijntjes hebt, doe het erin, maar je moet het er niet speciaal voor kopen. De chocolade is wel een must, dat sowieso. Kom jong, we beginnen eraan, want ik heb nog dingen te doen. :)
Wat heb je nodig?
3 bananen
50 g boter (zacht)
225 g (riet)suiker
3 eieren
250 g bloem*
1 tl bakpoeder
1 tl bicarbonaat
1 snufje zout
2 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
100 g zwarte chocolade
50 g rozijnen en 3 el bruine rum.
boter om in te vetten en wat bloem om de vorm te bestuiven.
Doe de rozijntjes in een kommetje samen met de rum en laat een uurtje staan of zet een minuutje in de microgolf. Giet de rozijntjes af en zet opzij.
Klop de boter met de suiker en het zout, doe er een voor een de eieren bij en blijf kloppen. Ook het vanille-extract (of suiker) mag er bij. Prak de bananen en doe ook bij het botermengsel samen met de rumrozijntjes. Doe de bloem, bicarbonaat en bakpoeder lepel voor lepel bij de rest tot de bloem volledig is opgenomen.
Doe de chocolade in stukjes (of gebruik gewoon chocoladepastilles).
Beboter en bebloem de cakevorm en doe er de helft van het deeg in. Leg de chocolade op het deeg en bedek met de rest van het deeg.
Bak 1 uur in een voorverwarmde oven op 180°.
Smakelijk en prettig weekend!
Ann
* heb je geen bicarbonaat en bakpoeder dan denk ik dat het met gewone zelfrijzende bloem ook wel zal lukken.
Love banana bread, and this looks so good. Love your background too.
BeantwoordenVerwijderenZo'n rumrozijnen blijven superlang goed trouwens. Gewoon een confituurpotje halfvol rozijnen doen en er rum opgieten tot ze onder staan. Heerlijk op ijs of pannenkoeken!
BeantwoordenVerwijderenIk heb hier een troske bananen die ik ga laten liggen, denk ik...
BeantwoordenVerwijderenHet komt net uit de oven. Ik ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenIk probeerde het zelf ook eens zonder de rozijntjes en met zelfrijzende bloem. Het leek mij wel erg vast en zag er niet zo luchtig uit als de jouwe. Hij smaakte heerlijk en was gaar, maar niet luchtig. Misschien teveel banaan?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan, het kan ook zijn dat je te vaak of te vroeg de oven opengetrokken hebt om eens te piepen. :-)
BeantwoordenVerwijderenoh my god, rumrozijnen bij bananencake! het beste idee ooit! hoewel dat bij wortelcake ook wel niet slecht zal zijn. helemaal geïnspireerd op deze anders kille zondagavond!
BeantwoordenVerwijderen