vrijdag 22 juni 2012

Dag 36: Moskovische tulband vanuit den ouwen tijd.

Ik maakte dit als kind vaak. Het lijkt een beetje op panettone van structuur, maar 't is wel veel lekkerder als je het mij vraagt. Ik weet ook niet wat Moskou in dit verhaal te zoeken heeft, maar het kind moet een naam hebben natuurlijk. De werkwijze verschilt wel enorm van andere cakes. Je ziet ook op de foto dat de structuur van deze cake echt heel licht is. En dat zonder bakpoeder of zo... Het recept komt - zoals je kan zien - uit een "Ons kookboek" uit de jaren '50.


moscovische tulband

Wat heb je nodig?

125 g gewone bloem
100 g boter
100 g suiker
1 g zout
5 eieren
100 g rozijnen en/of sukade (ik ben daar niet zo dol op)
rasp van een halve citroen
wat poedersuiker + 1 extra lepel bloem

Verwarm de oven voor op 190°.

Vet de tulbandvorm goed in. Meng een lepel bloem met een lepel bloemsuiker en bebloem hiermee de bakvorm.
Splits de eieren en klop de dooiers met de suiker en de rasp goed luchtig (toch 5 minuutjes met een gewone klopper). Verkruimel in een andere kom de bloem en de boter met je vingers tot een heel fijne korrelige massa. Klop in een derde kom het eiwit stijf met het zout. Leg op het eiwit eerst de verkruimelde bloem en boter, daarop de opgeklopte eierdooiers en daarop dan weer de rozijnen of fijngehakte sukade.

Schep (voorzichtig!!!) alles luchtig dooreen met een pannenlikker tot een sponzig mengsel. Doe het heel vlug in de vorm en zet onmiddellijk in de oven.

Zet na 10 minuutjes de oven op 175° en laat nog een 40-tal minuutjes verder bakken. Check met een satéprikker of de cake gaar is.

Haal uit de oven, stort de tulband op een rooster en laat afkoelen. Bestuif met nog wat bloemsuiker.


Da's alles!


Smakkelijk!


Ann

1 opmerking: