Yep! De rabarbertijd is aangebroken en dan moeten we daar wel iets mee doen hé. Een gewone crumble is zo... gewoontjes... en daarom deze cakes mét crumble en rabarbert. Ze zijn echt ongelooflijk lekker. Heerlijk smeuïg en lekker krokant met hier en daar een lichtzure toets van de rabarber. Echt de moeite van het proberen waard! Kom, we beginnen eraan!
Wat heb je nodig voor 12 stuks?
175 g suiker
175 g rabarber (geschild)
1 ei
2 el zonnebloem of maïskiemolie (geen olijf)
1 tl vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
125 ml karnemelk (zorgt voor de heerlijke luchtigheid)
200 g zelfrijzende bloem
Voor de crumble (echt een aanrader)
50 g rietsuiker
50 g gewone bloem
25 g havermout
1 tl gemalen kaneel
50 g boter
Snij de rabarber in stukjes en doe in een kom met de 175 g suiker. Zet weg. Doe de rietsuiker, gewone bloem, havermout, kaneel en boter in een andere kom en wrijf de massa tussen je vingers tot je kruimels hebt. Zet weg.
Doe het ei, vanille, olie en karnemelk in een andere kom en klop het ei los. Doe er de zelfrijzende bloem bij en roer goed. Er zullen klonters zijn, maar dat is niet erg, dat moet zo. Doe er de rabarbersuiker mengeling bij en roer goed. Vul 2/3 van de cupcakevormpjes met het deeg en verdeel er de crumble over.
Zet de cakes in een voorverwarmde oven op 200° (hete lucht of 220° gewone oven) gedurende 20 minuutjes. Check met een satéprikker of ze gaar zijn. Als de prikker er schoon uitkomt, zijn ze klaar.
Ze zijn het lekkerst als ze lauwwarm zijn. Waarom? Omdat ze toch geen tijd gaan krijgen om af te koelen. Zo lekker zijn ze.
Smakelijk!
Ann
Dit recept is geïnspireerd op eentje van BBC Good Food.
oeeeeh, die zien er goed uit! ga ik morgen proberen, want de rabarber staat hier weelderig te zijn in ons hofje!
BeantwoordenVerwijderenEffe ter info, mijn ouders vinden het lekkerder zonder de crumble. :) Smaken verschillen. ;)
Verwijderenik zal het verdict van de huisgenoten laten weten.... :-)
VerwijderenYep 200°. Ik pas het snel even aan. :-)
VerwijderenZoals beloofd: verdict: mét crumble! Heerlijk. En als ze afgekoeld zijn, gewoon even in de microgolf en dan heb je die heerlijke warme rabarber weer. Merci voor het recept!
Verwijderenoven op 200°C?
BeantwoordenVerwijderenGoed idee om havermout bij de crumble te doen! Oh die cakejes roepen zo hard mijn naam....
BeantwoordenVerwijderenmijne rabarber staat in den hof nog in het 'peuterstadium', maar dit receptje zal ten gepasten tijde zeker geprobeerd worden !
BeantwoordenVerwijderenZiet er superlekker uit!
BeantwoordenVerwijderenGetest en goedgekeurd!
BeantwoordenVerwijderenNu de rabarber wat gerust laten, want die heeft de laatste tijd al goed zijn best gedaan in de keuken.
Lekker hé. Ik denk dat het ook heel lekker zou zijn met verse aardbeitjes. :-)
VerwijderenWe hebben nog steeds rabarber staan in de tuin, dus heb ik deze cakjes gemaakt. Heel lekker van smaak, alleen wou de crumble niet kruimelen... Het bleef vettig aan mijn vingers kleven. Heb er dan wat bloem aan toegevoegd. De smaak was zeer lekker! Volgende maal wat meer havermout, denk ik!
BeantwoordenVerwijderenVraagje Ann: ik heb zelden/nooit karnemelk in huis en wil al weken deze cupcakes maken. Zou dit ook lukken met gewone melk? of dan beter met yoghurt?
BeantwoordenVerwijderenAlvast bedankt!
Elide
Je kan het misschien eens proberen met melk en daarin 1 el citroensap, dat 10 minuutjes laten staan en dan in het deeg verwerken.
VerwijderenGa ik proberen ! bedankt!
VerwijderenIk had een lading rabarber gekregen vrijdag. Gisteren gemaakt samen met een rabarbertaart vanop njam. Deze waren veel lekkerder ! Kaneel erin smaakt heerlijk door.
BeantwoordenVerwijderenJouw recepten geven altijd top-gerechtjes !
Groetjes
Natalie
Natalie