woensdag 18 juli 2012

Dag 18: Vederlichte eierkoeken

Dit is een receptje dat ik al jaren gebruik, maar ik heb er iets aan veranderd. Ik heb de gewone suiker vervangen door agave siroop. Waarom agavesiroop? Je hebt er maar de helft van nodig en het heeft minder calorieën. Gelukkig blijft het heel lekker. Maar de versie met suiker zijn ook al behoorlijk light hoor. Dus geen paniek in de keet.

Het enige nadeel is dat ze met agave wat minder rijzen, maar erg is dat niet. 't Is de smaak die telt, nietwaar? Kom, haal je eitjes maar uit het kartonnetje en we beginnen eraan.


eierkoeken


Wat heb je nodig voor +/- 15 koeken?

5 eiwitten
4 eierdooiers
1/4 cup agavesiroop (60 ml) of 100 g (riet)suiker
2 zakjes vanillesuiker
100 g gewone bloem
1 tl bakpoeder
1 el citroensap

Verwarm de oven voor op 185°.

Klop de eiwitten, eierdooiers en de vanillesuiker (+ gewone suiker als je die gebruikt) tot een dikke bijna witte massa. Met een elektrische klopper ben je hiermee toch een minuutje of drie-vier bezig.

Voeg er voorzichtig de agavesiroop aan toe alsook het bakpoeder en gewone bloem en spatel heel rustig onder het deeg. Zorg dat de luchtigheid behouden blijft. Doe er het citroensap aan toe en vouw voorzichtig onder het deeg.

Bekleed twee ovenplaten met bakpapier (of met een siliconematje). Schep met een sauslepel hoopjes beslag op het bakpapier. Zet 15-20 minuutjes in de oven tot ze goudbruin zijn.

Smullen maar!


Ann

24 opmerkingen:

  1. Waar is die Agavesiroop te vinden? (ben ondertussen de voedselzandloper ook aan het lezen ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wel opletten met agave. De siroop die wij hier in de rekken vinden is helaas erg bewerkt en daardoor even slecht als High Fructose Corn Syrup (HFCS). Door het hoge gehalte van fructose is het inderdaad zoeter dan suiker, maar deze fructose heeft ook enorm slechte neveneffecten voor ons lijf (bijvoorbeeld het onderdrukken van het hormoon leptine dat je een verzadigd gevoel krijgt, je hersenen krijgen maw niet de boodschap om te stoppen met eten).
    Het lijkt gezonder (organisch, biologisch, ...) maar het is het helaas niet, tenzij je het in zijn pure, rauwe, onbewerkte vorm kan vinden.

    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&t=42m58s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben eens gaan kijken op mijn fles en daar staat op "geraffineerd" ik neem aan dat het dan niet bewerkt is?

      Verwijderen
    2. Bij mij staat erop dat ze NIET geraffineerd is. Het bevat geen synthetische, noch semi-synthetische zoetstoffen.

      Dus iedereen zijn Agavesiroop in de Bioplanet kopen. Mijn fles is van Bezegaard.be

      Geraffineerd is wel bewerkt. :-)

      Verwijderen
    3. Je moet ook opletten met de info die uit de Verenigde Staten komt, hun reglementering is bijlange zo streng niet als hier. Integendeel, daar mogen de fabrikanten bijna doen wat ze willen. Ik ken het filmpje van hierboven en het is maar slechts voor een klein deel van toepassing in Europa waar de wetgeving véél strenger is.

      Verwijderen
    4. Ooh maar het gaat helemaal niet over synthetische zoetstoffen, die zitten niet in agave-siroop, het is immers als zoet genoeg. Het gaat over het feit het verwerkingsproces van de agave-siroop in de winkel ervoor zorgt dat het een zoetstof wordt met een zeer hoge fructose waarde. Dit heeft niets met wetgeving te maken. Dat is gewoon puur chemie.
      De agave siroop die hier te koop is, wordt ook gewoon gemaakt in Mexico, net zoals de agave-siroop die naar de VS gaat.

      Verwijderen
    5. Ja maar op mijn fles staat expliciet dat ze niet geraffineerd is. Is ze dan wel of niet goed?

      Verwijderen
    6. Raffinage is een zuiveringsproces van een product, zoals bijvoorbeeld suiker of olie. Er gaan echter bij dit proces een aantal waardevolle componenten van het product verloren, bijvoorbeeld mineralen.
      Niet-geraffineerde agave-siroop zou dus in theorie het minst slecht zijn van de twee. Er bestaan echter geen eenvormige afspraken over de term raffinage bij alternatieve zoetstoffen. Agave wordt altijd gezuiverd, de manier waarop kan wel verschillen. In principe is er dus altijd een vorm van raffinage. Op het eerste zicht lijkt het hier gewoon een trucje van slimme marketingjongens om "niet-geraffineerd" op het label te zetten. Al zou je een fles geraffineerde en niet-geraffineerde agave grondig moeten onderzoeken om te kijken of dit echt zo is.
      Je mag er dus (hopelijk) wel van uitgaan dat de fles niet-geraffineerde meer mineralen bevat dan de ongeraffineerde, maar dat verandert niets aan de hoge fructose waarden.

      Verwijderen
    7. Ga je daar niet een beetje "over the top" mee? Allez, suiker is niet goed, een vervanger is minder slecht... maar tja, als je redeneert zoals jij, mag je eigenlijk zo goed als niets meer eten. Jammer genoeg. Of hoe zoet jij je dingen dan?

      Verwijderen
    8. Haha, een wel zeer simplistische samenvatting van wat ik schrijf.
      Suiker is echt niet goed. Zo simpel is het, maar laat ik dat daarom uit mijn voedingspatroon? Nee natuurlijk niet. Wel moeten we opletten met suiker en suikervervangers. Het is namelijk dankzij suiker & co dat er een exponentiële groei is van 6 maand(!) oude baby's met obesitas, iedereen en overal gemiddeld genomen zwaarlijvig is of wordt, hart- en vaatziektes hoge toppen scheren en we suiker&co overconsumeren.
      We beseffen gewoon heel vaak niet hoe onwetend we zijn. Enkele decenia-terug overspoelden light- en vetvrije producten de supermarkt. Wat er wel niet werd bijverteld is dat het vet gewoon vervangen werd door suiker. Het is een vuil wereldje, de voedselindustrie. Het feit dat stevia nu pas terug verkocht mag worden, is puur lobbywerk van de suikerindustrie.

      Ik heb nooit beweerd om suiker uit je eten te bannen, wel ben ik ervan overtuigd dat we bewuster met voedsel kunnen omgaan. Niet alleen vanuit gezondheidsstandpunt, maar ook vanuit ecologisch standpunt. Een flesje siroop de halve wereld laten afreizen, terwijl er plaatselijk ook goede vervangers zijn, honing, (minder) suiker, stevia,..., is in mijn gevoel moeilijk te verantwoorden. Als daar dan nog bijkomt dat dat flesje zeer veel fructose bevat, waarvan bewezen is dat het niet gezond is (nefast voor hormoonbalans, zet de lever serieus aan het werk,...), mja, ik vind dat de moeite om over na te denken.

      En nu ga ik een stuk mirrezoete cake eten met een goed glas stroperige fanta.
      Smakelijk!

      Verwijderen
    9. oepsie, ik had bijna per ongeluk jouw reactie gewist.;-)

      Dat van die stevia en die suikerlobby, dat wist ik. En van het overvloedig gebruik van suiker en/of glucose ook. Je moet eens proberen voorverpakte ham vinden zonder suiker. Niet makkelijk. Ongelooflijk in wat er allemaal suiker zit. En vaak in de meest onverwachte levensmiddelen.

      Bedankt voor de interessante discussie. Meer van dat!

      En laat het je smaken. :-)

      Verwijderen
    10. Weer wat bijgeleerd. Interessante discussie. Nooit agave-siroop in huis gehad en denk niet dat ik ernaar op zoek ga ;-) maar zelf eierkoeken bakken wil ik wèl eens proberen.

      Verwijderen
    11. Ik zou de koeken ook wel eens willen proberen maken , wat denken jullie van tagatesse suiker ( moet er maar de helft in doen van de normale hoeveelheid ) Is die gezonder dan gewone suiker ? Of gebruik ik beter stevia ?
      Eigenlijk jammer dat we de producenten niet kunnen vertrouwen , ik dacht dat er de huidige tijd meer controle was op de producten maar het nieuwe schandaal met paardenvlees toont nog maar eens aan dat we dikwijls niet weten wat we eigenlijk op ons bord krijgen , jammer !!! Ik ben geen vegetarier , eet ook graag eens frietjes van de frituur en als ik dat eet weet ik dat het niet gezond is maar dat heb ik zelf in de hand . Wanneer ik mijn kinderen groeten en fruit geef omdat ik wil dat ze gezond zijn weet ik echter niet hoeveel schadelijke stoffen er wel of niet op te vinden zijn ....
      Wie weet wat hebben wij vroeger allemaal binnen gespeeld toen er nog minder controle was :-(

      Verwijderen
    12. ik ben echt geen fan van tagatesse en consoorten, ook die stevia is niet mijn ding.

      Verwijderen
  3. Zou je ipv agavesiroop ook ahornsiroop (biologische suikervervanger) kunnen gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. agavesiroop is een biologische suikervervanger (als je ze in de bioshop koopt). :) Maar ik denk het wel.

      Verwijderen
    2. Laat ik nu net wél ahornsiroop in huis te hebben ;-)

      Verwijderen
  4. Oooh, wat lekker, agavesiroop in huis. Ik ga ze maken.
    Dank je wel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. SoS Pythagoras19 juli 2012 om 15:06

    Volgens experts zouden je eierkoeken beter rijzen als je het eiwit door de bloem spatelt ipv omgekeerd. Misschien bedoel je dat wel, maar als ik het recept leest, zou ik denken dat er staat "voeg de bloem bij het eiwit".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neen, bij mij is het gewoon omdat ik siroop gebruikt heb ipv suiker. Je moet trouwens de eigelen SAMEN met het eiwit en de suiker kloppen zoals bij een biscuitgebak. Als je de bloem voorzichtig onder de geklopte eieren spatelt dan heb je absoluut geen probleem. :-) Het is ook belangrijk dat je de eieren elektrisch klopt, met de hand krijg je dat nooit zo stijf.

      Verwijderen
  6. Heerlijk met een dun laagje slagroom (ahum, dat is niet volgens uw regels zeker?) en aardbeien!

    Ze zijn inderdaad dun, maar ze vullen even goed als een dikke eierkoek. Ik kan bijna niet anders dan de volgende keer weer uw recept te gebruiken wanneer ik eierkoeken bak...

    BeantwoordenVerwijderen