woensdag 4 juli 2012

De Voedselzandloper op een bedje van spinazie

Over de nieuwe hype rond "De voedselzandloper" is het laatste woord nog niet gezegd. Ook hier niet. Ik heb mij zaterdag het boek van Kris Verburgh aangeschaft en heb het meteen in één ruk uitgelezen.


dezandloper

En da's meteen al een goed teken, want het is echt heel vlot geschreven... op een paar technische bladzijdes na. Het is geschreven vanuit een schijnbaar wetenschappelijk oogpunt, en da's prima, maar het is meteen ook zijn grootste zwakte.

Stellingen aantonen is één ding, maar je moet ze ook kunnen omzetten naar de praktijk. Met lekkere recepten bijvoorbeeld. Want je kan nu niet beweren dat de recepten achteraan ergens op lijken. En dat is dan nog vriendelijk uitgedrukt. Hoe goed wetenschappelijk onderbouwd een dieet ook is, zonder een praktische uitwerking kom je nergens. Je mag nooit van je lezers verwachten dat ze zomaar zelf beginnen te experimenteren.

Gelukkig heb ik daar minder moeite mee. Maar daar kom ik later nog eens op terug. Eerst uitleggen wat die voedselzandloper nu eigenlijk is.

Het zijn 2 piramides die in spiegelbeeld tegenover elkaar staan. De bovenste piramide zijn de dingen waarvan je minder of helemaal niet mag eten. De onderste piramide is wat je ter vervanging kan eten.

Bijvoorbeeld snoep kan je vervangen door zwarte chocolade, noten, sojapap of sojayoghurt.

Tot zover is het duidelijk.

Hij houdt er drie basisprincipes op na:

1. Suikers (koolhydraten) zijn niet gezond, ze zijn zelfs zeer ongezond
2. Kijk uit met eiwitten (en eiwitrijke diëten)
3. Vetten zijn gezonder dan gedacht


Mag niet:

Het komt eigenlijk hier op neer: vermijd zoveel mogelijk dierlijke melkproducten (behalve kaas???), frisdranken, (drink)yoghurt en fruitsappen allerhande uit de supermarkt - ook de zogenaamd verse).

Vermijd brood, pasta, rijst en aardappelen.

Eet liefst geen rood vlees (varken, rund, schaap, paard), fastfood en gefrituurd voedsel.

Geen producten met suiker in zoals koeken, gebak, snoep, ijs...

Ook Omega 6-rijke oliën, margarine, boter, vetrijke sauzen, zout en suiker en ook eventueel medicatie.

Mag wel:

Je mag dit allemaal vervangen door water, groene en witte thee, gemberthee, rode wijn, plantaardige melk (zoals soja of rijstmelk), koffie en zelfgeperst fruitsap.

Suikervervangers (genre agavesiroop, ahorn, stevia... maar geen chemisch spul zoals aspartaam), gezonde smaakversterkers, gezonde oliën (zoals olijfolie)

Vette vis en gevogelte, eieren, kaas, tofoe en quorn

Havermoutpap (fungeert als broodvervanger), peulvruchten, paddenstoelen, fruit en groenten.

Hij legt bij elk item aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit waarom je iets wel of niet mag eten. Maar helaas is dit onderzoek vaak uitgevoerd op muizen en wij zijn nog altijd geen muizen. Allez toen ik deze morgen in de spiegel keek zag ik geen muis. :-) (flauw dubbelzinnig grapje, ik weet het, maar anders wordt het hier té serieus).


Bon, ik volg deze jonge arts (de schrijver is echt nog maar 27 jaar) toch voor 80% in zijn verhaal.

Veel vlees eten is niet gezond, zelfs al zeg je dat we al duizenden jaren vlees eten. Da's waar, maar die bizons werden niet gekweekt in stressvolle stallen, kregen geen antibiotica ingespoten en ander fraais wat het daglicht niet mag zien). Diëten op basis van veel proteïnen en veel vlees kunnen gewoon niet gezond zijn, wat ze ook mogen beweren. Oké, je valt er veel en heel snel van af. Da's waar. Maar waarom moeten je nieren en lever in perfecte conditie zijn als je eraan begint? Da's toch op z'n minst raar???? En ik blijf erbij diene BDW ziet er NIET goed uit.

Soit, we wijden af.

Geraffineerde koolhydraten en suikers zijn niet goed. Daar volg ik hem volledig in. We hebben geen nood aan wit brood, witte rijst, koekjes, kleurrijke snoep, frieten en dies meer. Deze dingen moeten een uitzondering zijn en niet de norm.

Maar hij vindt ook (althans dat interpreteer ik toch zo) dat bruine rijst, speltbrood, volgranenpasta's en zo ook niet gezond zijn. Eigenlijk zegt hij er helemaal niets over. En dat vind ik op z'n minst raar. Heel raar eigenlijk.

Dierlijke melkproducten zijn volgens hem ook niet goed. Het is geweten dat melk zorgt voor osteoporose in plaats van het te voorkomen. Als je veel calcium moet innemen doe je dat beter via groene groenten zoals broccoli, spinazie en dergelijke... Volgens de auteur mag je kaas dan weer wel eten. En da's op z'n minst vreemd. Voor mij niet gelaten, ik eet het graag. Maar ik ga toch wat minderen, als je het niet erg vindt.

Hij is een fervente aanhanger van vette vis. Ik ook. Maar alleen maar vette vis? Serieus?

We weten allemaal dat frisdranken, bier, fruitsap uit een pak niet zo gezond zijn. Niets nieuws onder de zon. Voor de mensen die hun wenkbrauw fronsen bij het lezen van fruitsap... je moet eens op het pak zien... daar zitten meer kcal in dan in gewone cola.

Mijn conclusie: ik was sowieso al van plan om minder koolhydraten te eten (zoals brood, aardappelen, ed...). Maar ik ga ze niet volledig laten vallen. Bruine rijst en zo blijf ik eten. Niet dagelijks maar toch heel regelmatig.

Hij pleit voor een ontbijt op basis van havermoutpap (met rijst of sojamelk). Voor veel mensen zal dit al héél moeilijk zijn om vol te houden. Voor mij niet, ik ben dol op het spul.

Rijst en dergelijke kan je vervangen door quinoa en linzen. Voor mij ook niet moeilijk, want ik lust het enorm.

Fin, voor mij is dit dieet (eh sorry, levenswijze) op mijn lijf geschreven. Maar ik vrees dat veel mensen er moeite mee zullen hebben. Zeker de carnivoren en broodvreters onder ons.

En het zal ook alleen maar slagen als hij BETERE recepten in zijn boek verwerkt. Ik ga er hier een aantal posten (er staan er zelfs al een aantal op de blog).

Ow ja, ik was de "originele invalshoek" vergeten. Elk dieet moet zich een beetje onderscheiden van de andere. Dit is dus een dieet om gezond ouder te worden en dus eventueel langer te leven. 't Is een invalshoek als een andere. Maar wat malen de mensen erom? Wie dit boek koopt, wil vermageren. Punt.

Als je er ook nog gezonder van gaat leven, is alleen maar mooi meegenomen. Toch?

Voor rare mensen zoals ik die dol zijn op havermout, linzen, vette vis is dit dieet een godsgeschenk. Voor anderen zal het eerder een geseling zijn. Of toch een zeer zware ommezwaai in hun dieet. Ben benieuwd of ze het gaan volhouden. En al zeker niet met die mottige recepten achteraan. Gelukkig hebben jullie mij. :-)


Op naar de volgende hype!






47 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Wel ik ken Paleo niet. Maar naar 't schijnt zijn de Paleo aanhangers heel erg tegen dit voedselzandloper gedoe. Dus het zelfde zal het wel niet zijn.

      Verwijderen
    2. Het is inderdaad niet puur Paleo wat hij predikt, maar hij baseert zich wel heel erg sterk op Paleo.

      Verwijderen
    3. paleo houdt veel rood vlees in, dit helemaal niet. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek rond voedsel.

      Verwijderen
    4. paleo houdt veel rood vlees in, dit helemaal niet. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek rond voedsel.

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 40 dagen volgens de zandloper? please? ik kijk er alvast naar uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. gniffel, we zijn er eigenlijk al mee bezig. Zie de linzen van maandag. Morgen denk ik niet dat ik een recept post want ik heb nogal wreed veel werk. Ik ga deze week wel koekjes bakken die hierin passen. :-

      Verwijderen
  5. Ik had er nog niet van gehoord (ik en hypes... :s), maar het klinkt toch niet allemaal als zever. Behalve het puntje "vermijd brood, pasta, rijst en aardappelen", daar kan ik ook niet echt inkomen. Maar bon, ik spreek alleen voor mezelf en ik schrijf geen boeken over hoe je moet vermageren, dus ja... ;-)

    BTW: heb je 'In defense of food' van Michael Pollan al gelezen? Doet me nogal aan dit hier denken...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor die van 'Op den buiten' hier komt corrigeren: dit is geen dieet-boek maar een verandering van eetpatroon om gezonder te leven. ;-)
    Geef mij maar ne lekkere jonge patat of een snee brood met boter en confituur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het zwakke punt in dit dieet is volgens mij het grote gebrek aan variatie: 3 keer per week vette vis, tja, er zijn geen 100 soorten vette vis... En elke morgen havermoutpap... Zelfs al eet ik dat graag, elke dag is wat monotoon.
    En idd, een wetenschapper is nog geen kok. Zijn recepten zijn nogal inspiratieloos.
    Er bestaat een facebookpagina over dit boek, maar zelfs daar heb ik nog geen enkel recept gezien dat ik zou klaarmaken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je kan natuurlijk ook een smoothie maken met sojamelk, allerhande fruit en havermout. :-)
      Geen dank. :)

      Verwijderen
    2. absoluut! is een toppertje!
      shakes van Herbalife trouwens, zijn ideaal te combineren om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen... lekker en op en top gezond!
      mail maar voor meer info: evelyn.lifecoach@gmail.com

      Verwijderen
  8. Ik ben een leek wat dieetgedoe betreft, maar in één ding geef ik u al zeker gelijk: BDW ziet er echt slecht uit! Om niet te zeggen, een beetje ziekskes...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zalige recensie...probeer jij het dieet maar eens uit en breng verslag uit van je vorderingen! En ik kijk al uit naar je creatieve havermoutrecepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Doet me een beetje aan "the china study" denken ...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind het eigenlijk niet veel nieuws. Iedere dag rood vlees, iedere dag gefrituurd, iedere dag fast food, we weten dat het niet gezond is. En pasta, dat ga ik niet laten vallen. Maar dat eet ik ook niet elke dag. Mijn vriend eet al elke dag havermout met soyamelk, en die heeft het boek niet gelezen. Als je een beetje met gezonde voeding bezig bent, doe je automstisch al bepaalde dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. 'k heb het nog niet gelezen, maar voor mijn klinkt het als een ne mix van Montignac, Sonia Kimpen gespijsd met een sausje van de ketose ... en dan geraak je idd je kilo's wel kwijt. Blijvend ? Ja als ge dat zoals bij elke methode die voor de rest van je leven vol kan houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. maar vis wordt tegenwoordig toch ook weer gezien als niet zo gezond?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom? Door de vervuiling? Alles is eigenlijk vervuild. Dus ja... :)

      Verwijderen
    2. Vette vis houdt meer gifstoffen (vooral kwik en dioxines) vast dan magere vis. Zolang je het één keer per week of minder eet, blijf je normaal gezien onder de maximumnorm. Maar als je het meer gaat eten, ga je die dus overschrijden. Daar bestaat een redelijke consensus over, het is geen vegetariërspraat. Ik zou er dus toch voorzichtig mee zijn, met die zalm en zo.

      Verwijderen
  14. O ja, en ook nog iets over kweekzalm (= bijna alle zalm die wij hier kopen): die krijgt heel veel antibiotica, wat op termijn natuurlijk ook alles behalve gezond is, want op die manier ontwikkelen we resistente bacteriën.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik, die vermijd ik. Ik gebruik meestal wilde zalm of bio zalm.

      Verwijderen
  15. Interessante review van het boek!
    Zoals bij alle voedingsstijlen zijn er pro's en contra's... ik geloof niet dat er één bepaalde voedingsstijl is die alle waarheid in pacht heeft, maar er zitten zeker goede elementen in.
    Je hebt in elk geval gelijk dat het niet voor iedereen makkelijk te volgen is. Ben benieuwd naar je recepten!

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een (in Amerika) bekend Paleo dieet is dat van The primal blueprint van Mark Sisson. Hij heeft een blog waar veel recepten op staan. Hier is de link met de shopping-list van aangeraden voedsel:
    http://www.marksdailyapple.com/primal-blueprint-shopping-list/#axzz20ALavYt2
    Plezierig om eens te lezen als afwisseling. Ook de tips en commentaren van de lezers zijn dikwijls goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. geen melkproducten? Oh nee, dan kan ik nog een jaartje wachten op een recept voor viooltjesijs zekers? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Blij om dit artikel te lezen. Ik schaf me zeker het boek aan. Lijkt me helemaal op het lijf te zijn geschreven. Allez, los van het volkorenbrood dan...Misschien zal dit het enige zijn waar ik moeite mee zal hebben. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou die volkorenboterhammen niet laten hoor. Af en toe kan zeker geen kwaad. Dit boek is slechts de mening van één persoon. :-) Ik vermijd wel koolhydraten 's avonds. Ik slaap trouwens veel dieper daardoor.

      Verwijderen
  19. Ik kan enkel zeggen dat dit boek mijn leven heeft verandert , ik at al vrij gezond maar door het boek ben ik toch op 4 weken 5 kg afgevallen en zit vol energie ! en zonder te blozen ik zie er nu echt goed uit .
    Het grootste pluspunt is dat het een levenswijze is die erg makkelijk is vol te houden! de buren hebben mij gevolgd met hetzelfde resultaat, nu ik ben een man van 51 , wat ik wel zie bij kenissen die ook volgens het boek leven dat vrouwen niet zo snel afvallen dan mannen!
    ik zou zeggen doen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat komt vooral omdat een man meer spiermassa heeft en dus sowieso een beter metabolisme heeft. Een vrouw moet meer moeite doen om hetzelfde te bereiken. Eddegij sjans! ;-)

      Verwijderen
    2. inderdaad...het is een levenswijze met dan nog als voordeel dat je er mee afvalt...;als je het goed vol kan houden en dat doen wij....mijn man verloor al 7kg, ik 3kg ...en dat was niet onze belangrijkste bedoeling....hebben ineens terug veel meer energie etc...
      maar dus als we op bezoek gaan passen we ons aan en eten ongeveer wat de pot schaft....je moet soepel zijn in al die levenswijzen hé en niet iedereen je mening opdringen...
      ben blij dat ik dit boek gekocht heb!

      Verwijderen
  20. Ik volg al een tijd deze inspirerende blog. Heb net het laatste boek van pascal naessens gelezen en haar uitleg vind ik hier bij aanleunen. De recepten zelfs ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt ergens wel. Ook zij heeft de voorkeur voor pure dingen, weinig ingrediënten, niet al te ingewikkeld of te technisch. Haar kookboeken zijn ook altijd heel mooi gefotografeerd.

      Verwijderen
    2. ben gek op laatste boek van Pascale Naessens...ik kookte vroeger al Zuiders maar nu zeker!!

      Verwijderen
  21. lijkt heel hard op mijn review :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zullen er nog wel zijn die zo denken, 't is gewoon - zoals steeds - een kwestie van gezond verstand. :)

      Verwijderen
  22. Ik ben er momenteel in aan t lezen, te leen gekregen van een vriendin. Ik zit nog niet in de helft (de rcepten wel al eens bekeken) en ik had al net dezelfde opmerkingen! Gij had beter een kok onder de arm genomen om de recepten samen mee uit te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Tegenwoordig komt er veel kritiek op het boek. Zie bijvoorbeeld hier: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120911_035. Wat denk jij hiervan, Ann? Jij bent immers ervaringsdeskundige ondertussen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het verdacht dat de reacties zo fel zijn. Daar is iets aan de hand. Volgens mij wordt er zeer zwaar gelobbyd. En dan staat er in dezelfde krant (of was het de morgen) een reactie van een zogenaamde wetenschapper die het dieet van BDW wel goed vindt, maar dan wel toegeeft niet eens te weten wat er in die proteïneshakes zit. Hoe serieus ben je dan?

      http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120910_00291250

      Ik ben ervan overtuigd dat er door de felle tegenstand een zekere waarheid in het boek zit. Dat hij niet 100% juist zit, heb ik hier ook al verteld, maar het is echt opmerkelijk. Daar zit geld achter die tegenstand. Kan niet anders.

      Er was op Klara of Radio 1 ook een "specialist" aan het woord (een Nederlander) die zich ook geroepen voelde om het boek als klinkklare onzin te aanschouwen en dan aanraadde om minstens 2 glazen melk per dag te drinken. Da's dus een halve liter hé!!!

      Ik volg zeker het boek niet blindelings, verre van, want ik eet wel vlees (zei het veel minder 1x week), ik eet nog kaas (verslaving), en brood (alleen donker zwaar brood).

      Dat de voedingsindustrie bang is voor de impact van dit boek is maar normaal. Want als iedereen plots overschakelt van zuivel naar plantaardige zuivel, dan is de schade economisch gezien niet te overzien. Als de mensen geen aardappelen maar bruine rijst gaan eten,... geen vlees meer... hoeveel mensen werken er niet in die sectoren? Een paar honderdduizend?

      Ik denk niet dat dit boek onze gezondheid schade berokkent, maar de voedingsindustrie.

      Verwijderen
    2. Ik ben geneigd om jouw mening hierin te volgen. Net zoals in heel het GGO-debat zit ook hier duidelijk stront (lees: geld) aan de knikker. Jouw laatste zin in de reactie hier boven slaat volgens mij de nagel op de kop.

      Verwijderen
  24. Mijn man en ik volgen ondertussen reeds 2 maanden de voedselzandloper.
    We waren gestart bij het Paleo-dieet, maar ik vind de zandloper net iets beter onderbouwd.
    Je moet het zien als een levenswijze ipv een dieet, anders zal je dit niet lang volhouden.
    Het vraagt een aanpassing en wat creativiteit. Maar we voelen ons beiden heel wat gezonder.
    Mijn man is ondertussen al 7 kg afgevallen (en hij was al niet dik) en ikzelf 4 kg.
    Maar daarvoor doen we het niet... 't is wel mooi meegenomen.
    Af en toe wordt er weleens 'gezondigd'. Als we ergens gaan eten of we zijn op vakantie.
    Wij eten ook wel eens een ijsje of frietjes bij de mosselen.
    We hebben alleen geleerd om veel meer fruit en groenten te eten.
    Onze aardappelen/rijst/pasta wordt vervangen door een extra portie groenten.
    Onze lasagne is nu zonder lasagnavellen, maar met courgette/aubergineplakjes.
    Ook ons zoontje van 2.5 eet mee. Alleen voor in de brooddoos was het onbegonnen werk om hier een slaatje in te doen.
    Hij krijgt wel (bruin) brood mee naar school. En als dessertje rozijnen, nootjes, gedroogde abrikozen en vijgen.

    Ik kan het alleen maar aanraden! Wij voelen ons veel gezonder en eten ook veel gevarieerder dan vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat jammer is, is dat je het presenteert als een dieet boek...
    Aan het begin van het boek wordt specifiek vermeld dat het niet gaat om diëten (wat in de volksmond een ander wordt is voor afvallen). Het gaat om een gezondere manier van leven zonder de welbekende welvaart ziektes. Tevens wordt er juist vermeld dat de diëten slecht is (wat waar is) aangezien er altijd wordt gezocht naar een duivel (ofwel koolhydraten ofwel vetten).

    Kris Verburgh vermeld juist het wetenschappelijk onderzoek achter zijn verhaal, waardoor hij de aanbevelingen dus onderbouwd die hij doet. Het gaat hem niet om een dieet voorschrijven en daardoor heeft hij waarschijnlijk (wat ik zelf vrij logisch vind) ook het menu voorschrift zo min mogelijk benadrukt. Dus als je het boek wellicht aandachtiger had bestudeert had jezelf ook gemerkt dat het hierbij niet gaat om een dieet om af te vallen, maar een manier van eten om een langer en gezonder leven te kunnen leiden.

    Mijn reactie is niet bedoelt om je af te kraken en zo, want ik snap waarom je de punten aanhaalt die je vertelt. Alleen heb je het boek verkeerd geïnterpreteerd, waardoor het dus bij voorbaat al niet kon voldoen aan je verwachtingen.

    Succes verder met je blog!

    BeantwoordenVerwijderen