zondag 1 juli 2012

Dag 4: superlekkergezondslaatje van Ottolenghi

Het was lang geleden dat ik Plenty opengeslagen had en mijn lodderoog viel meteen op dit slaatje van waterkers, basilicum, dille en pistachenootjes. En zoals steeds stelt Ottolenghi niet teleur... verre van. 't Was echt heerlijk. Je kan er mozzarella van buffel bij serveren en dan is het meteen een maaltijdsalade. Pinnen die handel!ottolenghi salad


Wat heb je nodig?

2 bussels waterkers
1/2 bussel basilicum
1/2 bussel dille
50 g pistachenootjes (gepeld, zonder zout)


4 el olijfolie
1/2 citroen (sap)
1 tl oranjebloesemwater
grof zout en zwarte peper


Was de waterkers en ontdoe van de dikste stelen. Schik ze op een groot bord. Drapeer er de basilicum en de dille over.

Hak de pistachenootjes grof met een mes en verdeel over de salade.

Maak een vinaigrette met de olijfolie, citroen, oranjebloesem, peper en zout. Gewoon wat door elkaar roeren. Serveer de vinaigrette in een kommetje en doe het er pas op wanneer je begint te eten.

Smakelijk!


Ann

Light, niet al te licht opnemen.

Ik geloof echt niet in lightproducten. Helemaal niet. Ik vind het pure volksverlakkerij. Erger nog, volgens mij is het puur vergif. Light cola, light chips, light koekjes, light saus, light weet-ik-veel-wat-nog. Loop er gillend van weg! Echt!
Wantrouw alles waar "minder vet", "minder suiker" opstaat. Want door wat is het vervangen? Vaak door meer suikers (in het eerste geval) en chemische alternatieven in het tweede geval. Je moet eens kijken naar alle labels die in je winkelkarretje liggen. Zowat in alles zit tegenwoordig suiker. In sauzen, mayonaise, sommige paté's,...

En alsjeblief, koop geen "bakboter" in knijpflessen. Mijn tenen krullen bij het gedacht alleen al. Neem dan toch gewoon olijfolie. Er staat trouwens nergens op dat het "boter" is. Vetstof staat er meestal op (of toch iets in die aard). Ik vind ook dat het enorm kleeft aan je pannen. Als het al aan je pannen kleeft, wat moet het dan niet zijn IN je lichaam.

Trouwens, ik ben van mening (maar ik herhaal, ik ben geen wetenschapper) dat light frisdranken je dikker maken op de lange duur. De mensen hebben nog nooit zoveel light frisdranken gedronken als nu, en ze zijn ook nog nooit zo vet geweest als nu. Natuurlijk ligt dat laatste niet alleen aan de frisdranken. Tuurlijk niet. Maar het onderhoudt wel onze drang naar zoet. Onze voeding wordt ook steeds zoeter, toch zeker de fastfood.

Als ik zin heb in cola dan drink ik een echte cola. Maar dat doe ik hoogstens 2x per maand. Voor de rest drink ik bruisend water (bij het eten) en plat water tijdens de dag.

Dat laatste heb ik echt moeten leren. Elza D. heeft het me vaak gezegd dat ik echt heel weinig drink. En dat was ook zo. Ik moet echt moeite doen om veel te drinken. Het blijft elke dag weer een gevecht. Hopelijk wordt het ooit eens een automatisme.

Hopelijk. Ooit.
9 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk boek is Plenty, maar waar koop je oranjebloesemwater?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons vind je dat gewoon in de supermarkt bij de bakproducten. Maar in de Toko vind je dat evengoed. En daar is het een pak goedkoper. Ik haal mijn oranjebloesem in een Marokkaans winkeltje. Die hebben dat altijd. Heerlijk trouwens bij verse muntthee. Hmmmm

   Verwijderen
 2. Mag ik even advocaat van de duivel spelen? In je vorige gerecht gebruik je Griekse yoghurt 0%. Is deze dan wel gezond? (vraag ik echt uit interesse, niet om je lastig te vallen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mag zeker de advocaat van de duivel spelen. Bij magere melkproducten wordt het vet niet vervangen door iets anders. Allez, dat heeft mijn ma toch altijd verteld. :)

   Verwijderen
  2. ik heb het dan wel over zuivere melkproducten zonder smaakjes. :)

   Verwijderen
 3. bedankt voor al je fijne blogjes en lekkere recepten én de wijze raad. ik kom hier zeer graag

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik drink ook veel te weinig (allez, van sommige dingen toch). Vorig jaar heb ik thee leren drinken, eerst de donkere varianten die bij koffie aanleunen, en nu drink ik bijna uitsluitend nog groene thee. Nog geen sloten, maar het doet wel deugd!

  Ps: Bakboter in knijpflessen, dat zou ik nooit durven kopen, zeker niet om soezekes mee te maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik drink da spuitwater uit een wijnglas, kwestie van toch een beetje mezelf te verwennen of moet ik zeggen bedotten ?

  BeantwoordenVerwijderen