maandag 16 juli 2012

Minus vijf en nog wat geleuter...

Jawel al vijf kilo kwijt, maar wees niet jaloers, da's maar vocht zenne. Het echte werk moet nog komen. Maar ik had zin om na mijn soepje van vandaag nog wat verder door te bomen over diëten en zo. Dus ik kruip weer in mijn preekstoel en begin aan mijn donderpreek getiteld:

Je lichaam is als een open haard of kampvuur.


Fire with a face


Wie weinig eet, gaat niet veel verbranden en dus ook niet vermageren. En erger nog, als je dat lang volhoud ga je inderdaad zelfs verdikken van een glas water. Waarom is niet of heel weinig eten (onder de 1200 kcal per dag) niet goed? Omdat je lichaam dan denkt dat er een hongersnood is. In die toestand gaat het lichaam eerst de spieren afbreken om aan voedsel te komen en pas in laatste instantie (als het echt niet anders kan) je vetvoorraden. Jouw innerlijk vuur smeult dus alleen maar een beetje. En da's niet genoeg.

Hongersnood, allez komaan in deze tijd? Ja ook in deze tijd. Tot 1945 hadden heel wat gezinnen het heel erg moeilijk om 3x per dag eten op tafel te zetten. De overvloed die we nu kennen, is er maar sedert de jaren zestig. En 50 jaar in de evolutie van de mens, dat is nog niet eens een duizendste van een seconde.

Dus wat kan je doen?

Minstens 5 keer per dag eten. Hou je maag aan de praat. Neen, niet door zwaar te tafelen (want dat kost je gewoon energie en dooft je innerlijke vuur). Maar door regelmatig gezond te eten en te snoepen. Je gooit als het ware constant hout op je vuur waardoor het overvloedig brandt.

Het gezegde: 'Eet 's ochtends als een keizer, 's middags als een koning en 's avonds als een bedelaar' is eigenlijk een prima leidraad.

Een stevig ontbijt met volkoren of spelt boterhammen (maar dan ook echte volkoren boterhammen en niet die waldkornbroden die twee keer niets wegen en gekleurd worden met karamel). Of ja een havermoutpap met rozijntjes of zo. Je gaat de eerste twee-drie uur echt geen honger hebben.

Rond 11 uur kan je wat snoepen van een stuk fruit, kerstomaatjes, boontjes, yoghurt, een handje studentenhaver (zonder de chocolade).

's Middags een kom soep met veel groenten, een slaatje en wat boterhammen.
In de namiddag een appel of een ander stuk fruit of iets dergelijks.

En dan 's avonds een lichte pasta zonder room, een slaatje, of een rijstschotel met veel groentjes. Voor de carnivoren onder ons: eet zeker niet meer dan 100 g vlees per dag. Je hebt echt niet meer nodig dan dat.

Om 10 's avonds eet je een stukje chocolade of iets anders wat je lekker vindt om jezelf te belonen. Maar met MATE. Dus als je zin hebt in een Mars bijvoorbeeld, neem dan zo'n mini versie en niet de volledige reep. Je fopt er alleen maar jezelf mee.

Een eetplan als hierboven is echt vol te houden en als je 1 keer per week een stukje taart eet of iets dergelijks, dan hoef je je zeker niet schuldig te voelen. Je hebt het begot verdiend, dus geniet er dan ook van.

Ik ga er hierboven wel van uit dat je overdag uithuizig bent, indien niet, dan eet je beter warm 's middags en koud 's avonds. Een licht avondmaal zorgt ervoor dat je rustiger zal slapen.


Beweging (ja hier ben ik weer)

Ik heb het hier ook al gezegd: van sporten vermager je niet. Da's waar, theoretisch gezien dan toch. Je gaat niet lichter gaan wegen door een paar uur te fietsen per week of te gaan joggen of iets dergelijks.

Op je weegschaal ga je het inderdaad niet merken, maar aan je kleding wel. Want je vet wordt omgezet in spieren en die laatste zijn nu eenmaal veel zwaarder dan vet.

Je wordt dus niet lichter, maar je zal er wel slanker gaan uitzien.

Van 1 sport ga je wel vermageren, maar 't is helaas een klotesport: krachttraining.
Je weet wel, met van die gewichtjes en zo. Doordat je meer spiermassa kweekt gaat je metabolisme versnellen en ga je dus meer vet verbranden.

Da's ook de reden waarom mannen vaak een pak sneller afvallen dan vrouwen (het leven is oneerlijk ik weet het). Mannen hebben van nature meer spiermassa en daarom verliezen ze ook sneller gewicht.

Voilà, ik heb gezegd.

:-)


10 opmerkingen:

 1. Een mooi verhaal. Maar ik moet helaas aankomen, ben net heel veel afgevallen. Maar ja, sporten zal dan ook wel goed zijn he. Dus moet ik toch aan de gang...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aankomen is inderdaad véél moeilijker dan afvallen. Jammer genoeg voor jou.

   Verwijderen
 2. een grote proficiat al met je resultaat ! Als het in't koppeke goed zit, dan kun alle (hedendaagse) verleidingen weerstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja da's waar, je moet er echt mentaal klaar voor zijn om aan een gezond eetplan te beginnen (om het maar geen dieet te noemen).

   Verwijderen
  2. da probeer ik nu al jaren mezelf wijs te maken, maar telkens verval ik terug in het 'dieet'gevoel eens ik begin op te letten en alles waar ik dan nog aandacht voor heb is eten, voedsel, lekkers, recepten ...

   Verwijderen
 3. Goed bezig jij! Ik zit thuis met een buikgriepje, da's ook vermageren... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben door jou ook vandaag begonnen met voedselzandloperplan...
  Leuk dat ik door je tags weet wat kan en niet kan, heel inspirerend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig goed zo'n lesje. Niks prekerig hoor. dank @

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tja ik kan maar zeggen... het is een gewoonte: ik begin met een goed ontbijt, homemade granola met homemade milkshake (met bananen).
  ofwel heb ik dan al gelopen, of ga ik nog lopen ja ja.
  ik neem telkens wat fruit mee, nu kersen mmmm, zijn snoepjes hé, een lichte lunch, en in de namiddag, tja omdat ik het niet moet laten, homemade stukje cake of taart. Alé ik ben eigenlijk altijd wel aan het knabbelen. En 's avond, toch warm, maar liefst idd niets te zwaar. Een ander kan dit een dieet noemen, voor mij is dit normaal. En zoals je zegt, alles weer met mate hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal mee eens! Hier volgende ik het sonja bakker dieet, zij schrijft idd ook 5 keer per dag eten. Je kunt haar dieet volgen, maar je kan ook je leefstijl aanpassen volgens deze regels, je valt dan minder snel af dan wanneer je echt strikt haar weekmenu's volgt. Het is allemaal prima vol te houden omdat je steeds een beetje mag eten en dus geen honger gevoel hebt, alleen waren haar diners wel aan de magere kant, dan kreeg ik honger. Gelukkig mag je dan een extra schep groentes

  BeantwoordenVerwijderen