donderdag 19 juli 2012

Dag 19: Wauw linzen met tomatensalsa en geroosterde groenten.

Wat je op de foto ziet zijn Beluga linzen. Je vindt die alleen maar in de betere bioshop. Maar geen nood zenne, groene linzen zijn net zo goed. Gele en rode dan weer niet omdat die na enige tijd uiteenvallen. Dit zijn dus zwarte linzen met daarop een tomatensalsa afgewerkt met geroosterde zuiderse groenten. Lekker! Echt niet te doen. Kom zet die linzen maar te week, we gaan eraan beginnen. De overschot van de tomatensaus ga ik morgen gebruiken voor een pasta. Zal ook smaken!


beluga lentils


Wat heb je nodig?

Voor de linzen:
100 g linzen per persoon (ruw geschat)
1 laurierblad (of 2 kleintjes)
3 teentjes look (gepeld)
6 steeltjes peterselie (de bladeren bewaar je voor later)
2 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
zout

Voor de salsa:
1 el olijfolie
2 teentjes look (fijngehakt)
1 rode ui (fijngehakt)
2 stengels selder (in schijfjes van 1 cm)
1/2 courgette (in kleine blokjes 1 cm)
1/2 chilipeper (fijngehakt)
1/2 kaneelstokje
2 blikken tomatenblokjes van 400g
1 bosje basilicum of 1 el gedroogde
peper en zout

Voor de geroosterde groenten (ruw geschat):
1 venkel
4 wortelen
2 rode + 1 gele paprika
1 1/2 courgette
enkele takjes verse tijm (of 2 tl gedroogde)
2 el olijfolie
2 el balsamico
peper en zout


Zet eerst de linzen te week (indien vermeld op het pak).

Verwarm de oven voor op 240°.

Hak de groenten om te roosteren grof (wortelen snij je best in de lengte in vier) en doe ze in een ovenschotel. Doe er de tijm bij (takjes ook), olijfolie en balsamico. Meng goed. Kruid met peper en zout. Zet 45 minuutjes tot een uur in de oven en roer om de tien minuten in de groenten.

Doe de linzen, laurier, look en peterseliesteeltjes in een kom en zet de linzen minstens 3 cm onder water. De teentjes look moeten in zijn geheel gekookt worden. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op het pak.

Nu de salsa. Doe de olijfolie in een pannetje en fruit er de groenten in gedurende 5 minuutjes. Nu mag er het kaneelstokje bij en de twee blikken tomatenblokjes. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook. Roer regelmatig. Versnipper de basilicum en doe bij de saus. Laat 15 minuutjes pruttelen.

Als de linzen gaar zijn mag je ze afgieten. Vis er de stengeltjes uit en het laurierblaadje. Plet de lookteentjes met een vork en doe terug bij de linzen. Doe er de olie en azijn bij en roer goed.

Schik de linzen op de borden, leg er een flinke lepel salsa op, wat geroosterde groentjes en werk af met de peterselieblaadjes.


Wreed lekker!


Smakelijk!

Ann

7 opmerkingen:

  1. Miljaar dat ziet er weer lekker uit! Ik ga dat zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit...en...mooie foto weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. daar capituleer ik voor ! Belugakwaliteit qua foto.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow, wat een geweldige combinatie. Het gerecht én de foto. Het lijkt wel alsof ik zelf aan tafel zit. Ik wil mijn vork al pakken en beginnen, maar helaas. In ieder geval een fantastisch recept om zelf een keer te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inderdaad wauw! Heb dit gerecht deze middag klaar gemaakt en twas een groot succes. Heb er wel nog stukjes gebakken halloumi bij geserveerd. Overheerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het ziet er heerlijk uit, om op te eten ;)

    BeantwoordenVerwijderen