woensdag 19 september 2012

Gevulde aubergines met munt en mozzarella

Hier kruipt een beetje werk in, maar het is echt wel de moeite waard. De combinatie munt-oregano werkt hier echt perfect en de mozzarella maakt het helemaal af. Ik heb er van die typische Griekse pasta bijgeserveerd (ja die soort die lijkt op rijst). En 't was echt af. Kom, we beginnen eraan!


aubergine uit de oven


Wat heb je nodig voor 4?

4 aubergines (kleine of 2 hele grote)
2+1 el olijfolie
1 ajuin
3 teentjes look
1/2 venkelknol
650 g mager gehakt (gaat ook met veggie of lamsgehakt)
10 cl witte of rode wijn
1 el gedroogde oregano
2 el verse munt fijngehakt
2 tomaten in blokjes gesneden (met pulp)
peper en zout
1 bolletje mozzarella

Verwarm de oven voor op 185°.

Hak de ajuin, venkel en look fijn. Doe 2 el olijfolie in een anti-kleefpan en fruit er op een matig vuur de groentjes in glazig.

Snij de aubergines overlangs in twee en lepel er voorzichtig het vruchtvlees uit. Hak het vruchtvlees fijn en doe in de pan. Laat 4 minuutjes meebakken. Doe er een klein beetje water bij als het te droog wordt.

Doe er het gehakt bij en bak rul tot het helemaal grijs ziet. Doe er de wijn bij en de tomaten. Laat wat inkoken (1 minuutje). Kruid met de oregano, verse munt, peper en zout. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Doe wat olijfolie in de uitgeholde aubergines en vul ze op met het gehaktmengsel en druk wat aan.

Vet een vuurvaste ovenschotel in met wat olijfolie en leg er de aubergines in en zet ze in de oven.

Snij de mozzarella in plakjes en zeg ze na 10 minuutjes bakken op de aubergines. Laat nog 25-35 minuutjes bakken tot de aubergines gaar zijn.



Voor de saus:

1 el olijfolie
1 ajuin
2 teentjes look
3 tomaten of 1 blik tomatenblokjes (400 g)
10 cl wijn
1 el oregano

Hak de ajuin en look fijn en fruit glazig in de olijfolie. Hak de tomaten in blokjes en doe bij de ajuin. Laat 5 minuutjes sudderen. Doe er de wijn bij en de oregano en laat nog 5 minuutjes garen. Kruid met peper en zout en mix tot een gladde massa. Laat nog rustig verder sudderen tot de aubergines gaar zijn.


Smakelijk!


Ann

4 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er goed uit! En zo'n mooi bord ook... Denk dat je orzo/risoni bedoelt, toch? Erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'Kretharaki' volgens mijn Griekse schoonfamilie. Maar ik blijf gewoon Griekse rijst zeggen hoor. Ze zouden je gerechtje trouwens wel lusten. Een echte Griekse combo: munt en gehakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Uitgeprobeerd! 't is inderdaad hmmmmmmm...
    Zelfs de wederhelft vond het smakelijk en die houdt normaal niet van aubergines. Alleen de vulling mocht iets pittiger voor hem.

    BeantwoordenVerwijderen