dinsdag 11 september 2012

Parbleu! Da's een lekkere quiche!

Ik moet beginnen met een bekentenis. Deze quiches met gerookte zalm en verse vijg waren overheerlijk, maar eigenlijk zouden ze nog beter tot hun recht komen in een grote quichevorm en niet in die kleintjes. 't Is visueel wel mooi, maar ik zat met nog massa's vulling en deeg over en dat kan ook niet de bedoeling zijn. En ik had maar 4 vormpjes. Ahum. Maar voor de rest is dit een zalig recept. Ik heb het visueel gepikt (met de vijg) van Delicious magazine, maar da's niet erg zeker? Dus haal je GROTE quichevorm maar boven en we beginnen eraan!


smoked salmon fig tarts


Wat heb je nodig voor 1 quiche?

1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar)
250 g ricotta
100 ml melk
3 eieren
50 g parmezaan (liefst vers geraspt)
150 g gerookte zalm
2 tl provençaalse kruiden
3-4 verse vijgen
peper, zout
mespuntje muskaatnoot

Boter om vorm in te vetten. Bakbonen.

Verwarm de oven voor op 180° (hetelucht).

Vet de vorm grondig in met boter en doe er de bladerdeeg in. Druk de randen aan en doorprik willekeurig de bodem met een vork (10x). Laat het overtollige deeg over de rand hangen. Neem het papier waar het deeg was ingerold en leg het op het deeg in de vorm. Giet hierop de bakbonen*. Zet de vorm in de oven en bak gedurende 10 minuutjes. Deze techniek heet "blind bakken".

Haal de taartvorm uit de oven (oven laten aanstaan), verwijder de bakbonen en het papier. Snij het overtollige deeg weg.

Klop de eieren los in de melk en roer er de ricotta onder, zorg dat de ricotta goed opgenomen is en geen brokjes meer bevat. Doe er de parmezaan bij, de Provençaalse kruiden, wat peper, een weinig zout en een mespuntje muskaatnoot. Snij de zalm in reepjes en roer onder de vulling.

Giet de vulling in de taartvorm (en dus op het bladerdeeg). Snij de vijgen in twee en druk ze met de gesneden kant naar boven in de vulling.

Zet terug in de oven gedurende 35 minuutjes of tot de quiche gaar is.

Zalig met een slaatje en een frisse rosé. Ah ja en de 'schil' van de vijg eet je gewoon mee op (da's trouwens het lekkerste).


Smakelijk!


Ann


* Je kan ook gewone droge bonen nemen, die kan je dan steeds opnieuw gebruiken als bakbonen.

5 opmerkingen:

  1. Mmm, ziet er niet alleen heerlijk uit, klinkt ook heerlijk met die gerookte zalm enzo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Staat in mijn to-do list :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat een fotogenieke taartjes !
    Dat komt hier ook op tafel, maar 't zal er vast en zeker minder
    smakelijk uitzien, mezelf kennende qua kookesthetiek.

    BeantwoordenVerwijderen