donderdag 20 september 2012

Zalig lekkere ovenschotel met gewone en gerookte vis.

Ik denk dat dit gerecht echt niet veel intro nodig heeft. 't Is ook nu weer een echt smaakbommetje. Het zoutige van de gerookte vis geeft een heerlijk diepe smaak aan dit gerecht en vult de keuken met een zalige geur waarvan je vast gaat watertanden. Met andere woorden, 't is een blijvertje.



vis ovenschotel


Wat heb je nodig voor 4?

750 g witte vis (ik heb koolvis genomen)
100 g gerookte vis (ik heb gerookte haring genomen)

3,5 dl melk
5 el witte wijn
50 g vloeiende bloem
2 el bieslook fijngesnipperd
4 el fijngehakte peterselie
1/2 tl muskaatnoot
peper en zout


400 g aardappelen (schoongeboend)
1 el boter
2 el lookolie



Verwarm de oven voor op 200°.

Snij de witte vis in stukken van 4 cm en leg in een ovenschotel. Doe de gerookte vis (ontveld) in stukken en verdeel over de andere vis.

Zet de melk samen met de bloem op het vuur en breng al roerend tot het kookpunt. Van zodra de saus begint te dikken mag de witte wijn erbij. Laat 3 minuutjes al roerend koken. Nu mogen er ook de kruiden en de muskaatnoot erbij. Kruid met peper en zout. Neem van het vuur. Giet de saus over de vis en zorg dat de vis volledig is bedekt.

Snij de aardappelen in flinterdunne plakjes (ik heb een mandoline gebruikt) en leg ze dakpansgewijs op de saus.

Zet een pannetje op het vuur en smelt er de boter samen met de lookolie in. Neem een borsteltje en smeer de aardappelen in met het olie-botermengsel.

Zet 45 minuten in de oven.

Smakelijk!


Ann


7 opmerkingen:

  1. en dat bruin randje aan de ovenschotel ... krabben met je mes ... daar vechten wij voor hier ! Ovenheerlijk ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. tiens, gewoon melk en bloem om een volle saus te krijgen, nog nooit zo geprobeerd, krijg je dan geen bloemsmaak?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe dat altijd zo wegens dieetoverwegingen. Je kan ook een roux maken met 50 g boter en 50g bloem en daarna de melk. :) Het is wel iets minder lekker dan de echte bechamelsaus, maar met de peterselie merk je daar niet zoveel van.

      Verwijderen
  3. heerlijk gegeten gisteren, dank voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vanavond op het menu in huize Twee meisjes. Zeg, en het boek van Pollan is onderweg. Die gekke mensen bij de Nederlandse post hadden het naar mijn adres (de afzender dus) gestuurd ipv naar jou.. Vandaag een tweede poging :-)

    BeantwoordenVerwijderen